2015 YILINDA GÖRÜLMÜŞTÜR EKİBİ ÇALIŞMALARI VE TÜRKİYE HAPİSHANELERİNDE YAŞANANLARIN ÖZETİ

2015 Yılı Görülmüştür Ekibi’nin çalışmaları daha da görünür oldu. Geriye dönüp baktığımızda neler yapabildik sorusuna yanıt vermeye çalıştık:

-5 yıldır yenilenerek devam eden "Görülmüştür Mahpus Resimleri – Mektupları Sergimiz" bu yıl: 6 Mayıs 2015'te 68’liler ormanında ve 5 Haziran 2015’te Eğitim-Sen Mersin Şubesi'nde açıldı.

-Özellikle 7 Haziran seçimlerinden sonra AKP hükümetinin-devletinin "savaş konsepti" hapishanelere de yansıdı. Keyfi uygulamalar, cezalar ve fiziki işkencelerin dozunda yüksek bir artış oldu. 1 Eylül 2015’te içlerinde Görülmüştür Ekibi'nin de olduğu 21 kurumla birlikte; "hapishanelerdeki yayın yasağına hayır" diyen bir basın açıklaması yapıldı. Ve hapishanelerdeki insan hakları gaspına karşı kamuoyuna; "bir adres de biz alıp, bir mektup da biz yollayalım" çağrısı yapıldı.

-CISST'ın girişimiyle düzenlenen basın açıklamalarına “Görülmüştür Ekibi” olarak imza atıldı.

-2015 yılında Görülmüştür Ekibi tarafından sanatçılarla ortak hazırlanan "Sizin hala mektup arkadaşınız yok mu. Ama onlar sizin için hapisteler unuttunuz mu" kampanyası başarıyla yürütüldü. Kampanyaya destek olan sanatçılarla çalışma video tasarımı olarak yayınlandı. Bu kampanya sonucu dünyanın her yerinden "adres" isteyenler ve mektup yazmaya başlayanlar çoğaldı.

-"Hasta tutsaklar rehin objesi değildir!" başlığıyla 300 aydının katkısını alarak basın açıklaması yapıldı. Görülmüştür Ekibi’nin önerisi ile Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi, Barikat, direnisteyiz.net’in de katkısıyla, aralarında İsmail Beşikçi, Korkut Boratav ve Fikret Başkaya’nın da bulunduğu 300’ü aşkın politikacı, sanatçı ve aydına ulaşıldı. Hasta tutsaklar ile ilgili duyarlılık çağrısı yapıldı.

-Görülmüştür Ekibi’nin bu çalışmaları yerel ve ulusal birçok gazete ve dergide yer aldı. Ekibimizden arkadaşlarımızla söyleşiler yapıldı.

-10-17 Aralık 2015 İnsan Hakları Haftası Etkinlikleri kapsamında Görülmüştür Ekibi ve İHD olarak Mersin PTT’si önünde bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Hazırlanan kartlar tutsaklara gönderildi.

-Yine aynı etkinlikler kapsamında 22 yıldır hapishanede olan Aynur Epli'nin Görülmüştür Ekibi’ne yolladığı 3 yıllık çalışmalar sergilendi.

-2015 yılı boyunca hapishanelerden gelen yüzlerce mektup - öykü - deneme bilgisayara geçildi. Hak ihlalleri haberleri basınla paylaşıldı. Sanatsal ürünler hem web sitemizde yayınlandı hem de tutsak ürünlerine yer veren dergilerle paylaşıldı. Bu dergilerin tutsaklara ulaşması sağlandı. Yine bu yıl yeni çıkan kitaplarını tutsaklara  yollayan yazar ve şairlerin sayısı çalışmalarımızın da etkisiyle arttı.

-Gelen tüm mektuplara yanıt verildi. Yazılan mektupların yanı sıra bu yıl tutsaklara yollanan kitap sayısı (kampanyamızla beraber) bini buldu.

-Görülmüştür Ekibi olarak hapishanelerde elle hazırlanan 3 tutsak dergisi (Ümüş Eylül, Ver bi Roc ve Roperi), dergi olarak yayınlandı.

-Görülmüştür Ekibi ve Redfotoğraf Grubu tarafından, sanatla kurulan “Fotoğraf Köprüsü” sergisi Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda izleyicilerle buluştu. Redfotoğraf Grubu tarafından hazırlanan 55 fotoğraf, Görülmüştür Ekibi’nin çabalarıyla Türkiye’nin dört bir yanında bulunan mahpushanelere ulaşılarak 55 tutsakla buluştu. Projenin hedefleri tutsaklara da ayrıntılı olarak bildirilerek; bütün mektup yasaklarına rağmen ürünler toparlanabildi ve sergilenmeye başlandı. Büyük bir emek sonucu hazırlanan Sergi basında geniş yer buldu. 07 Ocak 2016’ya kadar Mersin’de izleyicilerle buluşmaya devam edecek olan “Fotoğraf Köprüsü” daha sonra İstanbul’da ve diğer kentlerde sergilenecek.

Okurlarımıza- takipçilerimize desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz.

2016’nın Mücadele, Özgürlük ve Barış yılı olmasını diliyoruz.

31. 12. 2015

Görülmüştür Ekibi

[email protected]

EK BİLGİ

2015 YILINDA MAHPUS - HAPİSHANE SAYISI, ÖLÜM ve HASTALIK İSTATİSTİKLERİ:

- 2015 yılı Kasım sonu resmi rakamlarına göre Türkiye Hapishaneleri’nde toplam: yaşlı, kadın, çocuk, hasta olmak üzere 170 bin kişinin üzerinde tutuklu ve hükümlü bulunmaktadır.

Ülke genelinde 360 hapishane bulunmaktadır. Hapishanelerde 500 civarında ağır hasta tutuklu ve hükümlü, tedavi edilmeksizin veya serbest bırakılmaksızın tutulmakta ve her sene onlarcası yaşamını yitirmektedir.

Yine açıklanan rakamlara göre 500’ün üzerinde çocuk, tutuklu veya hükümlü annesi ile birlikte hapishanelerde, dışarıdaki birçok ayrıcalıktan yoksun halde yaşamaya çalışmaktadır.

Sadece son 6 ayda 100’ün üzerinde lise veya üniversite öğrencisi tutuklanmıştır. Aynı şekilde binlerce çocuk mahpus bulunmaktadır.

Haziran 2015 itibari ile siyasi tutsakların kaldığı hapishanelerde, mevcut hak ihlalleri gözle görülür bir şekilde şiddetini arttırmıştır.

Bu hak ihlallerini genel olarak şöyle sıralayabiliriz:

Keyfi disiplin cezalarının verilmesi, tedavi edilmeme, hukuka aykırı oda baskınları, kitapların veya yazılı eserlerin yasaklanması, işkence veya kötü muamele, özellikle hasta mahpusların tedavilerinin aksatılması, tek veya çift kelepçe uygulamasının dayatılması, çıplak arama dayatması, ring araçlarında veya hastane gidiş-dönüşlerinde kötü muamelenin gerçekleşmesi, hasta mahpusların tedavilerinin geciktirilerek ve serbest bırakılmayarak ölüme terk edilmeleri, sosyal haklardan men; yoğun şekilde yaşanan hak ihlalleri arasındadır.” (İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 15.12.2015 tarihli Basın Açıklaması'ndan)

-2015’te en çok ölüm Sincan ve Samsun’da yaşandı.

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi tarafından kaleme alınan, “Cezaevi Raporu” AKP iktidarında 3 bin 77 tutuklu ve hükümlünün hapishanelerde yaşamını yitirdirdiğini, yani her 38 saatte bir mahkumun cezaevinde öldüğünü ortaya koydu. Raporda, bu süre içinde 2 bin 501 hasta mahkumun yaşamını yitirdiği, 511 mahkumun ise intihar ettiği, 37 mahkumun öldürüldüğü, 28 mahkumun ya trafik kazasında ya da kurum dışında öldürüldüğü bildirildi.

1 Ocak 2009 ile 29 Haziran 2015 tarihleri arasında hayatını kaybedenlerin dokuzu 18 yaşından küçük mahkumlardır. (Kaynak: Milliyet.com.tr 25.08.2015)

TUTUKLU GAZETECİLER:

Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu’nun (TGDP) saptamasına göre 29 Aralık 2015 tarihi itibariyle Türkiye Hapishaneleri’nde tutuklu ve hükümlü bulunan 3’ü imtiyaz sahibi ve yazı işleri müdürü 30 gazeteci mevcuttur. Bu sayılar “hangisi gazeteci” tartışmalarıyla kamuoyuna eksik yansıtılmaya devam etmektedir.