68 tutuklunun hikayesini yazdığı fotoğraf sergisi açıldı

"Projeyi gerçekleştiren, Redfotoğraf Grubuna, Görülmüştür Ekibine ve düşlerini yazan cezaevindeki tutuklulara teşekkürlerini ileten yazar Adil Okay, “Mektuplar mahpusların gıdasıdır. Bu yakıcı siyasal klimada tatlı bir esinti olur. Sahi sizin hala bir mektup arkadaşınız yok mu? Onlar sizin için içerdeler. Ne yazarsanız yazın onlara bir esinti gönderin” diyerek sanatseverlere çağrıda bulundu."

***

İSTANBUL - 68 tutuklunun hikayesini yazdığı ‘Düşler Tutsak Edilemez İçerden Dışarıya Fotoğraf’ sergisi sanatseverlerle buluştu. Görülmüştür Ekibi ve Redfotoğraf Grubun ortak projesi olan “Düşler Tutsak Edilemez İçerden Dışarıya Fotoğraf” sergisi Beyoğlu’nda bulunan İstanbul Sinema ve Fotoğraf Amatörleri Derneği’nde (İFSAK) sanatseverlerle buluştu.

 

2 gün sürecek olan sergi, siyasi tutukluların var olduklarını dışarıda yaşayanlara duyurmak amacıyla başlatılan projede, hikâyesini 68 tutuklunun yazdığı, 68 fotoğraf yer alıyor. Siyasi tutuklulardan bazıları çekmek istedikleri fotoğrafları hikayeleştirirken, bazıları ise çizerek anlatmış. Serginin açılışına gelen birçok aydın ve sanatsever sergiye büyük ilgi gösterdi.

 

‘MEKTUPLAR MAHPUSLARIN GIDASIDIR’ Projeyi gerçekleştiren, Redfotoğraf Grubuna, Görülmüştür Ekibine ve düşlerini yazan cezaevindeki tutuklulara teşekkürlerini ileten yazar Adil Okay, “Mektuplar mahpusların gıdasıdır. Bu yakıcı siyasal klimada tatlı bir esinti olur. Sahi sizin hala bir mektup arkadaşınız yok mu? Onlar sizin için içerdeler. Ne yazarsanız yazın onlara bir esinti gönderin” diyerek sanatseverlere çağrıda bulundu.

 

Kandıra 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Kamil Turanoğlu bütün yoksulluğu bir bakışta anlaşılan, her şeye inat parıldayan gözleriyle gülümseyen bir çocuğun fotoğrafını çekmek istediğini yazarken, Kırıklar 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nden Nuri Özen hikayesini şöyle anlatmış: “Diyarbakır Sur’ların eteğinde bir mekanda fotoğraf çekmek isterdim. Kuşluk vakti, gün batımında, gölgelerin iyice boy verdiği bir zaman diliminde. Parkta cıvıl cıvıl bir çocuk deryası. Surlara ya da parktaki bir ağacın gölgesinde evi yıkılmış sürgün Kürt kadını, başında beyaz tülbendiyle 35-40 yaşlarında ve 10 yaşlarında bir oğlan çocuğu başını annesinin dizlerine yaslamış, batmaya ramak kalan kızıl güneşe odaklı gözleri. Annenin eli çocuğun başında saçlarını okşarken uzaklar dalmıştır.”

 

Sergiyi gezmek isteyenler 1 Şubat saat 19.00’a kadar ziyaret edebilecek.

Sergi açılış fotoğrafları: Ömür Eğribel