M. Zeki Deniz

Tarsus hapishanesi gönderdiğimiz yasal kitapları "sakıncalı - tehlikeli" bulmuş

 

“Daha önce Gül Güzel’in hazırladığı “Zindandan mektup var” adlı kitabı yollamıştın. En son Tülin heval de ‘Su da Susar’ ile Turgay Usanmaz’ın ‘Pasof’un Göçmen Kuşları’nı yollamıştı. ‘Su da Susar’ı aldım. Diğer iki kitap ‘sakıncalı’ bulunduğundan verilmedi. Hasılı onları okuma şansım olmayacak. Kitaplar için teşekkürlerimi sunarım."

Ayhan KAVAK

2 Nolu T Tipi Hapishanesi A-17

Tarsus/ MERSİN

 

Tarsus hapishanesinde keyfi kitap yasağı. Yazar Turgay Usanmaz'ın yasal kitabı "tehlikeli" bulundu.

Tutsak hekim Ayhan Kavak'a yollanan "Posof'un göçmen kuşları" adlı yasal kitap hapishane "eğitim komisyonu" tarafından sakıncalı bulunup tutukluya verilmedi. Bunu üzerine kitabın yazarı Turgay Usanmaz basın açıklaması yaptı.

Usanmaz'ın açıklaması şöyle:

Adalet Bakanlığı’ndan Keyfi Yasaklar

“aşkın ayetlerini onur kavgasında yazanlar / tanıktırlar özgürlüğün tılsımına / ateşten sözler hissin an düşbazlarıdır sadece”

Şair Kerem Çiftçi, “aşkın ayetlerini onur kavgasında yazanlar / tanıktırlar özgürlüğün tılsımına / ateşten sözler hissin an düşbazlarıdır sadece” dizeleriyle girizgâh yaptığı şiirlerini annesine adıyor.

Ayhan KAVAK 2 Nolu T Tipi Hapishanesi A-17 Tarsus/MERSİN

***

 

“NAR SUYUNA BULANMIŞ DÜŞÜM”

“düşler biriktirdim sana acıdan ırak  / sitem tadında / nar suyundan iz bıraktım gözlerine / ses oldum donuk susuzluğuna / dilimde kalmasın hislerin / vedalar ferman olsa da / soluklansın / kulaklarımda “

Tarsus Hapishanesinden mektup var: " Kuşatılmış karanlık mekanlar adeta nasıl daha seslerini kısarım modunda. "

 

"Eylül ayıyla birlikte Evrensel Gazetesi’ ni almaya başladık. Bulunduğum diğer zindanlarda vermemişlerdi. 1-9 Eylül tarihlerinde açılan serginizin haberini Özcan Yaman arkadaşın yazısından öğrendim. (...) Her nereye başvurulsa da kapı duvar. Bizim medikal ortopedik malzemeleri halen de alamadım. İşin ilginci o kadar dilekçe yazmama rağmen hiçbir cevabın gelmemesidir. Görmüyorsan yokturun bizim ellerdeki yansıması bu oluyor ne yazık ki…"

Ayhan KAVAK

2 Nolu T Tipi Hapishanesi A-17 Tarsus/MERSİN

***

05.09.2022

Kekê Adil Hocam’a,

KÖKÜ DIŞARIDA

“İşte tüm bunları öğrenmek ve daha geniş bir bakış açısına sahip olarak konuya eğilmek için referans kitabı niteliğinde bir eser var artık elimizde. İçeriden Ayhan Kavak’ın dışarıdan Adil Okay’ın emeğiyle hazırlanan “Firari Yazılar” adlı söyleşi kitabı bize bu imkanı sunuyor. “İçerideki Yazarlarla Söyleşiler” alt başlığıyla Eylül 2021’de yayımlanan kitap Klaros Yayınları etiketini taşıyor. Kitapta söyleşilerin dışında hep genç, hep şair Sezai Sarıoğlu’nun kıvrak heyecanını taşıdığı bir “sonsöz” bölümü olduğunu hatırlatmalı. “

İlhan Sami Çomak. Silivri Hapishanesi

"HAVA DÖNDÜ… 1 MAYIS GELDİ!"

“O süreçte salonda da olsa, yılların ardından 1 Mayıs da kutlanacaktı. Benim de katıldığım 1987 1 Mayıs’ı Emek Sineması’nda yapılmıştı.  Önlerde oturmuştuk, arkadaşlarımla birlikte. O günü hiç unutamadım. Sinema lebalep doluydu. Bir ara Can Yücel sahneye davet edildi. Emekten, işçiden yana o güzelim şiirlerini okumanın ardından yerine oturdu. (…) 1980 darbesinden sonra kutlanacak ilk 1 Mayıs’ı böyle olmuştu İstanbul’da… Öğrenci gençlik de alışkanlıklarını sürdürmekteydi. Bir sonraki yıl yani 1988’de de illa Taksim’e çıkılacak dendi ve ona göre hareket edilecekti.

Yazar Adil Okay, ‘Firari Yazılar’ kitabının serüvenini anlattı

Yazar Adil Okay ‘Firari Yazılar’ kitabının çıkış sürecine dair değerlendirmelerde bulundu.

Okay, cezaevlerinde sanat ve edebiyatın tüm baskılara karşın devam ettiğinin altını çizerek, ‘Cezaevlerinde zor şartlarda çıkan bu yapıtlara sahip çıkalım” çağrısında bulundu. Yazar ve insan hakları aktivisti Adil Okay ve Dr. Ayhan Kavak ile birlikte hazırladığı ‘Firari Yazılar’ kitabı raflardaki yerini aldı. Farklı cezaevlerinde tutulan 38 tutuklu yazarın yazılarından oluşan “Firari Yazılar” adlı kitabına dair Yazar Adil Okay sorularımızı yanıtladı.