BDP'li Meral Danış Beştaş: "Siyasetçilerin Özgürlüğüne Kavuşması İçin Tek Bir Düzenleme Yok"

BDP Hukuk İşlerinden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Avukat Meral Danış Beştaş, Başbakan Erdoğan'ın bugün açıkladığı "demokrasi paketi"ni ETHA'ya değerlendirdi.



Beştaş, paketin AKP hükümeti tarafından "ileri demokrasi" olarak kamuoyuna sunulduğunu hatırlattı, "Ancak böyle olmadı. İktidarın siyaset yapma tarzıyla örtüşen bir şekilde diğer paketlerde gösterdiği tavrın aynen devamıdır" dedi.



Hükümetin diğer paketlerden farklı olarak bu kez çok ciddi bir propaganda yaparak beklentileri yükselttiğine dikkat çeken Beştaş, "Bu şekilde bir kamuoyu desteği oluşturulmaya çalışıldı. Çünkü, bu pakette bir gelişme ve ilerleme olmayacaktı" diye konuştu.



Tutuklu Kürt siyasetçilere ilişkin bir düzenlemenin pakette yer almadığına dikkat çeken BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, şöyle konuştu:



"Özellikle siyaset yapma kanallarının açılması, siyasetle sorunların çözülmesi noktasında Başbakan'ın bugün de dahil açıklamaları oldu. Daha önce de çok defa söyledi. Fakat siyasetçiler içeride kalmaya devam ediyor. Siyasetçilerin özgürlüğüne kavuşması için tek bir düzenleme söz konusu değil, ne tutukluluk süreleri, ne TCK'nın 314 ve 220. maddesi, ne de Terörle Mücadele Kanunu. Demokratik siyaset kanallarını dilinden düşürmeyen iktidar, siyasetçilerin tutukluluk halinin devamına karar verdi."



Beştaş, pakette, zaten yaşamda aşılan engellere ilişkin birkaç olumlu düzenlemenin yer aldığına dikkat çekerek, "Harflerin kabulü, andımızın kaldırılması, Mor Gabriel'in gasp edilen vakıf mallarının iadesi, köy isimlerinin iadesi gibi düzenlemeler var. Bunların bir kısmı zaten demokratik meşru zeminde aşılan olgulardı" dedi.

'HÜKÜMET BİLEREK BEKLENTİ YARATTI'

Pakete, barış ve çözüm sürecinin devam etmesi için kamuoyu tarafından büyük bir önem atfedildiğini hatırlatan Beştaş, "Hükümet bilerek bu beklentiyi yarattı, beklentinin çok gerisinde bir açıklama yaptılar" diye konuştu.



BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, paketin bu haliyle sürece olumlu etki sağlamaktan uzak olduğunu söyledi ve ekledi: "Temennim şu: Hükümetin kamuoyundan gelen eleştirileri ve tepkileri dikkate almasıdır. Çünkü bu henüz biten bir süreç değil, paketin tartışmaya açıldığını kabul etmek istiyoruz. Bu şekilde tek taraflı bir düzenleme ile geçmemesi gerekiyor. En azından bundan sonraki zaman diliminde hükümetin eleştiri, tepki ve talepleri dikkate alarak paketi, tekrar doldurması gerektiğini düşünüyorum."

Kaynak: baskahaber.org