4 Kurumdan OHAL ve Cezaevleri Açıklaması

İHD, TİHV, Barosu ve Tabip Odası, Cezaevlerindeki koşulların düzeltilmesi konusunda ortak basın açıklaması yaptı.

 

Türkiye cezaevlerinde hak ihlallerinin yaşandığının belirtildiği ortak açıklamada, cezaevlerindeki koşulların iyileştirilmesine yönelik talepler 6 madde halinde sıralandı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Diyarbakır Temsilciliği, Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Tabip Odası, ülkedeki cezaevlerinin durumuna ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.

‘İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'nin 5. maddesi ve ‘Kişisel ve Siyasal Haklar Uluslararası Sözleşmesi'nin 7. Maddesine atıfta bulunan açıklamanın detayları şöyle:

 

“Çok sayıda hak ihlali yaşanmaktadır”

Türkiye’deki Hapishanelerde hak ihlallerinin yaşandığının belirtildiği açıklamada, “ Türkiye Hapishanelerinde, halen yoğun olarak ölümler, sevk ve sürgünler, işkence ve kötü muamele, tecrit ve izolâsyon, ailelerle görüş engelleri, haberleşme haklarının engellenmesi, disiplin soruşturmaları gibi çok sayıda hak ihlali yaşanmaktadır” denildi.

“Haber alma özgürlüğü ihlal edilmiştir”

15 Temmuz darbe teşebbüsü sonrası uygulanan OHAL’in cezaevlerine yansımalarına değinen açıklamada, “ Yayınlanan KHK’ler ile birlikte mahpusların aile ve avukat görüşlerinde kısıtlama yoluna gidilmiş, ayda bir yapılan açık görüşler iki ayda bir yapılmaya başlanmış, mahpusların telefon görüşmeleri 15 güne çıkarılmış, mahpusun yakınları dışında 3 kişilik görüş hakkı kaldırılmıştır. Görüşlerde hem mahpuslar, hem de aileleri küçük düşürücü muameleye tabi tutulmuşlardır. Ayrıca, muhalif basının ve yasaklı olmayan birçok kitabın hapishanelere girişleri engellenmiş, mahpusların mektup hakları kısıtlanmış ve haber alma özgürlüğü ihlal edilmiştir” ifadelerine yer verildi.  

“Birçok mahpus intihar ettiği iddiasıyla hapishanede yaşamını yitirmiştir”

Cumhuriyet savcısının kararı ile avukat görüşlerinin kayıt altına alınabileceğinin belirtildiği açıklamada cezaevlerindeki intihar vakalarına da değinildi. Açıklamada şunlar söylendi: “ Artan ihlallerle birlikte birçok mahpus intihar ettiği iddiasıyla hapishanede yaşamını yitirmiştir. Özgürlüğü devlet otoritesince kısıtlanan mahpusun yaşam hakkını korumak devletin pozitif yükümlülüğüdür. Hükümet yetkililerinin derhal, yaşam hakkı ihlallerini önleyecek gerekli tedbirleri alması ve yaşam hakkı ihlaline neden olan uygulama, kasıt veya ihmallerin cezalandırılması için gerekli girişimlerde bulunması gerekmektedir.”

“905 hasta mahpus…”

Söz konusu açıklamada, Cezaevlerinde bulunan hasta tutuklu ve hükümlülerin durumuna ilişkin olarak “hapishanelerde halen 323’ağır hasta mahpus olmak üzere toplam 905 hasta mahpus bulunmaktadır” bilgisi paylaşılırken, cezaevleri koşullarının iyileştirilmesine ilişkin talepler ise madde madde şöyle sıralandı:

“1.          Öncelikle, Türkiye’deki mevzuatın uluslararası insan hakları hukukuna ve özel olarak da mahpus haklarına uygun hale getirilmesini,

2.            Tecridin kaldırılması ve cezaevlerinde insani yaşam standartlarının oluşturulmasını,

3.            Mahpusların sağlığa erişim haklarının sağlanması, koruyucu sağlık hizmetlerine önem verilmesi, hastalığı olanların tedavi olanaklarından yararlanmaları için gerekli önlemlerin alınması ve ağır hastalığı olanların derhal serbest bırakılmasını,

4.            Bağımsız bilirkişilik kurumunun kabul edilmesi ve İstanbul Protokolü hükümlerinin uygulanmasını,

5.            Hapishanelerin sivil toplum kuruluşlarının, bağımsız izleme kurullarının, Barolar, İHD, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Türk Tabipler Birliği (TTB) gibi kuruluşların denetimine açık hale getirilmesini, bağımsız ulusal önleme mekanizmasının kurulmasını,

6.            Hapishanelerde yaşanan ihlallerle ilgili olarak etkin bir soruşturma yapılarak ihmal ve sorumluluğu olanlar hakkında cezai yaptırımların uygulanmasını talep ediyoruz.” (HABER MERKEZİ)