Söyleşi

Yazar Adil Okay son yayınlanan "Uzaklara Bakamamak" adlı eserine ilişkin sorularımızı yanıtladı

Uzaklara bakamayanların hikayesi

  • Kitaba Önce "Ben bir duvar fotoğrafıyım mahpus damında…" adını vermeyi düşünmüştüm. Ancak oyunu taslak halinde okuyan arkadaşlardan, eski tutsaklardan gelen öneriler arasından bu başlığı seçtim. Sokaklara çıkmıyor büyük çoğunluk. Ama "Ben çıkana kadar büyüme e mi…" diyorsunuz, kulak kabartıyorlar, "Uzaklara bakamıyorlar" diyorsunuz, ne diyor bu adam diye merak ediyorlar.

ERDOĞAN ALAYUMAT

Yazar Adil Okay cezaevi yollarında büyüyen çocukları anlattı: ‘Bir yanları hep eksik büyüyorlar…’

Türkiye cezaevleri tarihi, ‘görüş yollarında büyüyen’ çocukların da tarihi aynı zamanda. Çocukken gittiği cezaevine, büyüdüğünde politik sebeplerle girenler bile var. Yazar Adil Okay, sürgün, çocuk, hapis yolları gibi konularda on yıllardır çalışmalar yapan bir aydın. Okay’la “görüşler çocuklar”ını, sürgün yıllarını, ikinci cezaya dönüşen cezaevlerini konuştuk.

Yazar Adil Okay’ın “Ben Çıkana Kadar Büyüme e mi…” adlı kitabı, “Görüş Günlerinde Büyüyen Çocuklar”ın hikâyelerini anlatıyor. Her ne kadar on bir yıl önce yayımlanmış olsa da her dem güncelliğini koruyor.

Selahattin Demirtaş'la söyleşi: "Eziyet/zorluk: Hapishanenin diğer adıdır. Mesela F Tipi eziyet, T Tipi eziyet, tipsiz eziyet gibi."

SELAHATTİN DEMİRTAŞ İLE SANATA VE HAYATA DAİR SÖYLEŞİ

Selahattin Demirtaş’la yaptığımız Sanata ve hayata dair söyleşi, “Firari yazılar” adlı kitabımızda yayınlanmıştı. Demirtaş’ın son öykü kitabı Dad’ın tanıtımı nedeniyle RTÜK Halk TV’ye soruşturma açtı ve ceza verdi. ‘Yandaş’ların yönetiminde olan RTÜK’ün bu -en hafif ifadeyle- anti demokratik kararı nedeniyle Demirtaş’la yaptığımız söyleşiyi paylaşıyoruz.

1-Adil Okay, Ayhan Kavak: Yazmaya içeride mi başladınız?

Hapishanede sanat...

Celalettin Can, Independent Türkçe için Görülmüştür Kolektifi'nin kurucularından Adil Okay ile konuştu....

29 Ağustos 2022

Takriben 11 yıl önce cezaevlerine karşı duyarlı olan tekil insanlar, siyasi tutsaklarla yazışma ve dayanışma çabası içindeyken, akıl almaz yasaklara karşı siyasi tutsakların ayakta kalma ve üretme mücadelesi içerisinde olduklarını, en çok da "dışarıdan" yeterince mektup alamadıklarından şikâyetçi olduklarını fark ediyorlar.

Mahpus Karikatürist Mehmet Boğatekin ile Söyleşi: "Üretmek Bizim İçin Bir Varoluş Gerekçesidir"

“C. Pavese’in “Hayatın saldırılarına karşı bir savunmadır sanat -edebiyat” sözü hapishanede üretim yapanlar için daha bir anlam ifade ediyor. Çünkü çoğu zaman içeride bir şeyler üretmek bizim için bir varoluş gerekçesine dönüşüyor. Hapis hayatının ağır hükmüne karşı direnebilmek için üretiyoruz. Ömrümüzden alınan on yılların ruhumuzu ve bedenimizi “çürütmemesi” için, yaşamı daha katlanılabilir kılmak için yazıyoruz-çiziyoruz. Başka türlü 25-30 yılı nasıl devirebilirdik ki!”

Mehmet Boğatekin

‘Hapishanesiz Toplum Bir Gün Mümkün Olacaktır’... Zafer Kıraç İle Söyleşi...

Yıllarca insan hakları alanında çeşitli sivil toplum örgütlerinde hak savunuculuğu yapmış ve özellikle kapatılma mekânları üzerine çalışmalar yürütmüş biri olarak, sizce bireyi toplumsal yaşamdan kopararak özgürlüğüyle ‘terbiye’ etmeye çalışmak insan onuruyla bağdaşan bir cezalandırma yöntemi midir?

Zafer Kıraç

"Firari Yazılar" için söyleşi

MERSİN - “Firari Yazılar” kitabı için düzenlenen söyleşide konuşan HDP'li Fatma Kurtulan, cezaevlerinde baskıların arttığını söyledi. 

Ayhan Kavak ve Adil Okay tarafından hazırlanan ve 38 tutuklu yazarın yazılarının bulunduğu “Firari Yazılar” kitabına ilişkin İHD Mersin Şubesi’nde söyleşi düzenlendi. Söyleşiye, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan ile Görülmüştür Kolektifi Sözcüsü Adil Okay katıldı.