“İçeriden Dışarı – Dışarıdan İçeri Fotograf Köprüsü” Viyana’da
“Fotograf Köprüsü” adlı projede, 55 fotoğraf sanatçısı ile 26 ayrı hapishaneden 55 mahpus buluşturuldu. Amaç, sayıları her geçen gün artan siyasi tutuklu ve hükümlülerin varlığını dışarıdakilere yeniden ve sürekli anımsatmak. Bugüne kadar Türkiye’de birçok şehirde gerçekleştirilen sergi, 7 Eylül 2017 Perşembe günü Viyana’da, ÖGB’nin merkez binasında açılacak ve 17 Eylül’e kadar izlenebilecek.
Hallac – “Görülmüştür Ekibi” ve “redfotoğraf grubu”, 55 fotoğraf sanatçısı ve 26 ayrı hapishaneden 55 mahpusu buluşturarak “Fotograf Köprüsü” adlı bir proje gerçekleştirdi. Birçok zorluk aşılarak uzun zaman ve emek sonucu, 2016’da tamamlanabilen bu projenin amacı; sayıları her geçen gün artan siyasi tutuklu ve hükümlülerin varlığını dışarıdakilere yeniden ve sürekli anımsatmak. Türkiye’de Mersin, İstanbul, Adana, Urfa, Batman, Diyarbakır, Kuşadası gibi birçok şehir ve ilçede açılan “İçeriden Dışarı – Dışarıdan İçeri Fotograf Köprüsü” adlı bu seri, 7 Eylül 2017 Perşembe günü Viyana’da olacak. ÖGB’nin merkez binasında gerçekleştirilecek olan sergi, 17 Eylül’e kadar izlenebilecek. Serginin açılması için, korperasyona gidilen kurumlar arasında Viyana Kültür Dairesi (MA 7), ÖGB (Avusturya Sendikalar Birliği), AUGE-UG (Yeşiller Sendika Franksiyonu) ve 78’liler Derneği var.
Projenin hayata geçirilmesini sağlayan isimlerden biri, Evrensel gazetesi yazarlarından fotoğrafçı Özcan Yaman. 2009’da, “Hapishanelerdekilerle birlikte fotoğraf çekelim” başlıklı bir yazı yazan Yaman, bir süre sonra Adil Okay’la tanışır. “Fotograf Köprüsü” projesinin mimarlarından biri olacak olan Adil Okay, www.gorulmustur.org adlı sitenin kurucularındandır. Bu, içerdekilerin mektup, öykü, karikatür ve resimlerini yayımlayan bir internet site. Yaman’ın Okay’la tanışması, “Görülmüştür Ekibi”yle buluşma anlamına da gelir ve Yaman’ın söz konusu yazısı adı geçen sitede de paylaşılır, böylece “Fotograf Köprüsü” projesi fiilen başlamış olur. “redfotoğraf grubu” da çalışmadaki yerini alır.
Nasıl ve neden gerçekleştirildi?
Adil Okay, Evrensel gazetesinde yer alan değerlendirmesinde şöyle demekteydi: “Görülmüştür ekibi olarak bir mektuplaşma ağımız var. Gazeteci ve Fotoğrafçı Özcan Yaman’ın da katılımıyla ortak bir proje yapmaya karar verdik. 55 fotoğrafçıyla 55 tutsağı buluşturduk. Tüm yasaklara karşı ürettiklerini göstermek istedik. Fotoğrafçıların çektiği fotoğrafları tutsaklar yorumladı. Sergi kapsamında fotoğraflar ve bunlara dair mahkumların yazıları görülebilir.” Fotoğrafçı Özcan Yaman ise, aynı süreçle ilgili şu değerlendirmeyi yapmıştı: “Bir fotoğrafçı olarak ‘hapishanede olsaydım içeride ben ne yapardım’ sorusuna yanıt aradık. ‘Görülmüştür ekibi’ 2000’den fazla siyasi tutuklunun adreslerini tutuyor. İşin hapishanelerle iletişim kurma kısmını Adil Okay yürüttü. Biz de fotoğrafçılarla iletişimi sağladık.”
Öncelikle, 26 ayrı hapishaneden 55 siyasi tutuklu ve hükümlü belirlendi. Belirlenen “içerdekiler”in her siyasi gelenekten olmalarına özen gösterildi. Tanınan-tanınmayan ayrımı yapmaksızın, 55 fotoğrafçının seçtiği fotoğraflar, yorumlamaları için o belirlenen “içerdekiler”e yollandı. Fakat bu süreç hiç de kolay işlemeyecekti. Hapisanelerde uygulanan kısıtlama ve yasaklama engeliyle uğraşılmak zorunda kalınmıştı. Görnderilen mektuplardan kaybolanlar oldu. Yanıt veremeyen kişilere, yeniden mektuplar yazıldı. Organizasyonu yapanlar, “Geç de olsa gelen yanıtlar, betimlemeler birbirinden güzel ve derinlikliydi”, diyecekti sonunda.
“Politik tutsaklarla dayanışmak” istediklerini ifade eden “Görülmüştür Ekibi” ve “redfotoğraf grubu”, bu projeden beklenenleri söyle özetliyor: Fotoğraf üzerinden hapistekilerle birlikte bir çalışma gerçekleştirmek, dışarıda olanların içerdekilerle iletişime geçmelerini sağlamak, yaratıcı olmanın yalnızca zanaat olmadığını ve düşüncenin soyutlama aracı olarak nasıl kullanılabileceğini göstermek, hapishanelerde sayıları her geçen gün artan ve hemen her gün yeni bir hak ihlaline maruz bırakılan 200 bine yakın tutuklu ve hükümlünün varlığını dışarıdakilere yeniden anımsatmak, izleyicinin-okuyucunun “Sizin hâlâ bir mektup arkadaşınız yok mu?” çağrısında ifadesini bulan kampanyalarına destek olmasını sağlamak.
İkinci sergi de yolda
2016’dan itibaren Türkiye’nin farklı kentlerinde açılmaya başlanan “Fotoğraf Köprüsü” sergisi, aynı adla kitaplaştırılmış bulunuyor. Projeye katkı sunan fotografçılardan Emine Başa, bu çalışmayı hallac.org’a değerlendirdi. Fotografçı Başa, “Proje çok ilgi gördü. Bu kötücül günlerde, tutsaklarla bu iletişim ve dayanışma çok anlamlı”, dedi. Bu sonuç, projenin "ikinci ayağı"nı da gündeme getirmişti. Fotoğrafçılar bu kez, “içerdekiler”in betimlemelerine uygun fotoğraflar çekti. İkinci bir serginin açılması için çalışmalar devam ediyor.
..........................................................................................
Açılış: 7 Eylül 2017, Perşembe
Saat: 18.00
ÖGB Haus CATAMARAN
Johann-Bohm-Platz 1, 1020 Wien
İletişim
- 10 gösterim