Cezaevlerindeki Engelliler ve Hastalar İçin Hukuken Ne Yapılabilir?

Engelli mahpuslardan Hediye Aksoy ve Kayhan Tüney için hukuken neler yapılabileceğine dair uzman görüşü.. Aslında tüm hasta ve engelli mahpusların haklarını ve durumunu aydınlatıyor. Bilgiler için Özürlüler Vakfı'na ve Özürlüler Vakfı Bilim Kurulu Üyesi Prof.Dr.Ali Kemal Yıldız'a çok teşekkür ederiz. [Hapiste Sağlık]

Hediye Aksoy

a) Hediye Aksoy, "hükümlü" olduğu için Cumhurbaşkanı'na "af" başvurusunda bulunabilir. Anayasanın 104. maddesinde, Cumhurbaşkanının görev ve yetkileri arasında,  "Sürekli hastalık, sakatlık ve kocama sebebi ile belirli kişilerin cezalarını hafifletmek veya kaldırmak" bulunuyor.

Dolayısıyla bu yolun kullanılması birinci ihtimal olabilir. Yapılacak şey, hastalığa ilişkin hastane raporuyla birlikte dosyasını Cumhurbaşkanlığına gönderirse, yapılacak  inceleme sonunda Cumhurbaşkanı bir karar veriyor. Buradan olumlu sonuç alma ihtimali yüksek. Bir de bu şekilde cezası kaldırılırsa, Hediye Aksoy sonradan sağlığına kavuşsa dahi yeniden ceza evine dönmesi gerekmeyecektir.
 

b) İkinci bir ihtimal, hapis cezasının infazının hastalık nedeni ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un 16/2. maddesine göre ertelenmesi talep edilebilir. Bunun için, öncelikle bulunduğu ceza infaz kurumunun bağlı olduğu adliyedeki infaz infaz savcısına bir başvuru yapabilir. Gerek af, gerekse cezasının ertelenmesi için Adli Tıp Kurumu ya da tam teşekküllü hastane raporu isteniyor. Tam teşekküllü hastane raporu alınırsa bunun Adli Tıp Kurumunca onaylanması gerekiyor. Eğer Cumhuriyet savcısı bu talebi reddederse, bu karara karşı İnfaz Hakimine itiraz başvurusunda bulunulabilir.

Her iki yol da zaman alacaktır. Hediye Aksoy'u bir anda ceza infaz kurumundan çıkarmak bu anlamda mümkün değil. Ancak Her iki yöntem de denenebilir, çünkü cezası oldukça uzun.

Kayhan Tüney'in durumu biraz daha zor. Zira kesinleşmiş bir mahkumiyeti yok ve tutuklu.

a) Öncelikle tutuklama bir koruma tedbiri olduğu için, özellikle sağlık sebebi de dikkaete alındığında kaçma ve delilleri karartma tehlikesinin bulunmadığı için tutukluluğuna son verilerek, tutuksuz yargılanması talep edilebilir. Ancak müdafileri bunu mutlaka talep etmişlerdir; muhtemelen kabul görmemiş görünüyor.

Kayhan Tüney'e önerebileceğimiz yöntem de Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun'un 16/2. maddesinde düzenlenen sağlık sebebiyle tutukevinden çıkarılmasını talep etmek olabilir. Zira aynın Kanunun 116. maddesi, hükümlülerle ilgili 16. maddesinin tutuklularla ilgili olarak da uygulanabilmesini öngörüyor. Ancak buradaki sorun, sağlık sebebiyle ceza infaz tutukluluk haline son verilmesini yargılandığı mahkemeden talep etmesi gerekecek. Zira henüz hüküm verilmediği için, infaz savcılığı görevli değil.

Talep yargılamayı yapan mahkemeden talep edilince, tutuklamaya karar veren mahkemenin tutuklamayı da kaldırmasını beklemek biraz zor görünüyor. Ancak en azından bu yönde bir deneme yapılabilir.

Mahkemenin talebi reddetmesi halinde, bu mahkeme kararına da itiraz imkanı var.

Şimdilik özet olarak önerebileceğim yöntemler bunlar.

Prof. Dr. Ali Kemal Yıldız

Özürlüler Vakfı Bilim Kurulu Üyesi

Unknown ObjectKaynak: Hapiste Sağlık