12 Mart’ta da Samsun Devrimci 78’liler Araştırma ve Dayanışma Derneği’nin davetlisi olarak Samsun‘da olacağız. Sergimiz 3 gün boyunca ziyarete açık olacaktır.
Serginin son günü, 14 Mart Saat 15.00‘da Orhan Ocak’ın moderatörlüğünde, Yazar Adil Okay ile eski mahpus Hasan Gülbahar’ın katılımıyla aynı adreste “Dünden Bugüne Hapishaneler” adlı bir panel gerçekleşecektir.
Özgürlük Temalı Mahpus Karikatürleri
DUVARLARI AŞAN ÇİZGİLER SAMSUN’DA
12 -14 Mart 2020
Açılış: 12 Mart Perşembe saat 18.00
Adres: Samsun Mimar Mühendisler Odası Salonu ve Konferans Salonu
İstasyon Mahallesi Cumhuriyet Caddesi No:109 İlkadım /SAMSUN
Hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine dikkat çekmek, tecrit edilen mahpusların sesini duyurmak amacıyla onlarca hapishaneye girerek, halen tutuklu veya hükümlü olan ressam ve karikatüristlere ulaştık. Onlardan yaratıcılıklarını görünür kılacağımız projemize katılmalarını, “Özgürlük” temalı karikatürler çizmelerini istedik. OHAL’den sonra hapishanelerde sürgün ve sevkler hız kesmediğinden bazı karikatüristlere ulaşmada zorlandık. Taahhütlü mektuplarımız, fakslarımız hapishanelerde kayboldu, bazıları da “Görülmüştür – Kurumda yoktur” mührüyle geri döndü. Kimi zaman da hapishanelerde sık uygulanan “iletişim cezaları” nedeniyle sahibine verilmedi. Mahpus karikatüristlerle bağlantı kurmayı üstlenen sergimizin mimarı yazar Adil Okay, üç ay boyunca postane kapılarında mesai harcadı. Uzun uğraşlardan sonra ulaşabildiğimiz mahpuslardan 20’si çizdikleri özgün karikatürlerini bize yollayıp projemize katkı sundular. Tutuldukları hücrelerde yetersiz malzemeyle çalışarak üretilebileceğini gösterdiler.
Örneğin gazeteci ve ressam Zehra Doğan’ın, boyalı kalem, fırça, tuval gibi malzemelerin yasak olduğu Tarsus Kadın Hapishanesinde, regl kanını, sebze ve meyve artıklarını kullanarak boya yaptığını öğrendik. Cebrail Çakto adlı mahpus, davetimizi aldığını ama apar topar eşyalarını, resim yapmak için kullandığı araç gereçlerini alamadan sürgüne gönderildiğini, getirildiği Rize Kalkandere hapishanesinin kantininde de bu malzemelerin satılmadığını yazdı. Dönem dönem basında da yer alan, TBMM’sinde Soru Önergeleri’ne konu olan bu keyfi yasaklar saymakla bitmez.
Sonuç olarak tüm engellere rağmen elimizde sergi açacak bütünlükte, 70 adet karikatür birikti. Sergimizi Türkiye’nin birçok kentinde açtık. 12 Mart’ta da Samsun Devrimci 78’liler Araştırma ve Dayanışma Derneği’nin davetlisi olarak Samsun‘da olacağız. Sergimiz 3 gün boyunca ziyarete açık olacaktır.
Serginin son günü, 14 Mart Saat 15.00‘da Orhan Ocak’ın moderatörlüğünde, Yazar Adil Okay ile eski mahpus Hasan Gülbahar’ın katılımıyla aynı adreste “Dünden Bu güne Hapishaneler” adlı bir panel gerçekleşecektir.
Bu projede amacımız
- 2020 Yılı itibariyle hapishanelerde sayıları her geçen gün artan 280.000’den fazla tutuklu ve hükümlünün varlığını dışarıdakilere yeniden anımsatmak,
- Hapishane idarecilerinin “rehabilitasyon” yerine akıl almaz disiplin cezalarıyla, yasaklarla tecrit ettiği mahpus sanatçıların ruhsal sağalmalarına katkı sunmak,
- Hapishanelerde plastik sanatlarla ilgilenen mahpusları teşvik etmek. Kendilerini ifade olanağı sağlamak,
- Bazı hapishanelerde “Hapishane yönetmeliği - tüzük yok sayılarak” keyfi olarak konulan renkli kalem yasaklarına dikkat çekmek, en azından Türkiye’nin de imzaladığı (2006) Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin Cezaevi Kuralları'na uyulmasını sağlamak, Türkiye’deki 400’e yakın hapishanenin çok azında faaliyette olan “Sanat atölyeleri”nin işlevli hale getirilmesi için kamuoyu oluşturmaktır.
Görülmüştür Ekibi (www.gorulmustur.org)
- 11 gösterim