Elazığ Hapishanesinde neler oluyor: Tutsakların hak ihlalleri raporu

Sonuç itibariyle birçok sıkıntı var fakat bir soruna daha değinmek istiyorum, o da kampüs hastanesindeki doktorların kelepçe çıkartmadan muayene yapmalarıdır ki, bu durum sağlık konusunda pandemiden daha çok sıkıntı yaratmaktadır. Ağır hasta tutsaklar tedaviye gidememekte ve birçok arkadaşımız dişlerini tedavi ettiremediğinden sıkıntı yaşamaktadır.

            Aktardığım bu sorun ve sıkıntılar konusunda sizi ve kamuoyunu bilgilendirmek istedim, şayet bu yönlü yardımlarınız olursa sevinirim.

21.03.2022

Serkan GÜÇLÜ. Elazığ 1 No’lu Hapishane C-58. ELAZIĞ

 

Merhaba,

            Öncelikle size ve çalışmalarını yürüttüğünüz komisyon bileşenlerine selam ve sevgilerimi gönderir, sağlık ve sıhhat dilerim.

            Sizlere, bulunduğum hapishanede Hükümlü/Tutukluların yaşadığı bir dizi sıkıntıyı ifade etmek ve pandemi dolayısıyla bu sıkıntıların katbekat arttığını ve artık dayanılmaz bir hal aldığını anlatmak istiyorum. Tabi dilim döndüğü ve ‘görülmüştür’ damgasının izin verdiği ölçüde.

            Bilindiği üzere buradaki hapishanelerde pandemi süreci öncesinde de birçok sıkıntı yaşanmaktaydı ve zaman zaman geç de olsa bu sıkıntılar kamuoyuna yansıyor ve kısmen de olsa iyileştirmeler oluyordu. Ama her ne hal ise bu durum çok sürmeden, ülkenin sürekli gerilen siyasi süreciyle paralel tekrar kötüleşmiş ve bir de pandemi sürecinin suiistimalleri bu duruma eklenmiştir.

            Pandemi süreci birçok hapishanede olduğu gibi burda da Hükümlü/Tutukluların mevcut haklarını, yani anayasal haklarını kullanabilmede ağır sıkıntılar yaratmıştır. Bunların en ağırı bilindiği üzere ‘Görüşler’ konusunda yaşanmıştır. Hükümlü/Tutukluların uzunca bir süre aileleriyle görüşememeleri, mevcut tecrit koşullarını daha da ağır bir hale getirmiştir. Akabinde, haftalık spor salonu ve sahasından 9-10 kişinin bir arada yararlanabilmesi yasaklanmış, bu da fiziksel açıdan tüm Hükümlü/Tutukluları fazlasıyla etkilemiştir. Haftalık yine 9-10 kişinin sohbet etme hakkı, zaten pandemi öncesinde çok kısa bir süre uygulamaya alınmıştı, pandemiyle birlikte bu hakkın da uygulanmaması sosyal açıdan elbet hasarlar yaratmıştır. Adalet Bakanlığı’nın genelgeleri uyarınca kurumda verilmesi gereken kültürel ve sanatsal kurslar da verilememiştir. En önemlisi de Hükümlü/Tutukların ‘şahsi kitap-dergi edinme hakları’ tamamen kaldırılmış ve yalnız ‘Hediyelik eşya kabul etme hakkı’ düzenlenmesi uyarınca iki ayda yalnız bir kitap ve bayramda seyranda, şayet düşünenimiz olur da bir kitap hediye yollarsa kurum hediyeyi kabul ediyor ve tarafımıza veriyordu.

            İki buçuk yıllık pandemi sürecinin ilerleyen zamanlarında kapalı görüşler başladı ve şimdi açık görüşler de başlamış haldedir. Fakat Adalet Bakanlığı’nın son açıkladığı 1,5 saatlik görüş süresi burada uygulanmamaktadır. Kısa bir süre öncesine kadar açık görüşler 30 dk. idi, şimdi ise 45 dk. olarak uygulanıyor. Ve pandemi kısıtlamalarının kaldırılmasına rağmen, dahası, zaten 45 dk. boyunca görüşün yapılıyor olması, risk varsa zaten o riskin alınıyor olmasına rağmen, Adalet Bakanlığı’nın konuyla ilgili genelgesine uyulmuyor.

            Haftalık spor sahası ve salonundan 9-10 kişinin yararlanabilmesi ise, her koğuşun tek tek çıkarılması ve 15 günde bir çıkması şeklinde uygulanıyor ki, bu da kimi koğuşlarda tek bir tutsağın kalıyor olması, ya da iki, en fazla üç kişinin kalıyor olmasıyla spor sahasında spor yapmak, anlamsız bir hal alıyor, dolayısıyla çoğu koğuş spora da çıkmamaktadır.

            Bir diğer şey, Adalet Bakanlığı’nın genelgesi uyarınca Hükümlü/Tutukluların haftalık 9-10 kişilik sayı sınırlandırmasıyla sohbet yapma hakkıdır. O da hiç uygulanmamaktadır henüz. Kültürel-sanatsal kurslar ise kısmen başlatılmış fakat kurslara yazılmak isteyen Hükümlü/Tutuklular 2.,3. ekiplerin başlamasını beklemek gibi bir durumla karşılaşmaktadırlar.

            Kitap ve dergi edinme konusunda da gelinen aşamada, kurumun kitaplığını kullanmadan ve her iki ayda bir yanımızdaki 7 adet kitabı dışarı yollayarak ancak dışardan gelen kitabı alabileceğimiz gibi bir düzenleme yapılmıştır. Ve dergi edinmek ise yalnız kurum aracılığıyla ücretini ödeyerek ve Elazığ’da bulunabilen dergileri alabileceğimiz şeklinde düzenleme yapılmıştır. Doğal olarak kitap-dergi edinme konusunda hem bize hem de ailelerimize maddi ve manevi bir külfet oluşacaktır, daha kötüsü yanımızda istediğimiz birkaç kitabı sürekli bulundurmak gibi bir durumumuz oluşmayacak, her iki ayda bir karşılıklı kargo ücreti ödemek ve bir kitabı edinmek için en az iki ay beklemek durumunda kalacağız.

            Sonuç itibariyle birçok sıkıntı var fakat bir soruna daha değinmek istiyorum, o da kampüs hastanesindeki doktorların kelepçe çıkartmadan muayene yapmalarıdır ki, bu durum sağlık konusunda pandemiden daha çok sıkıntı yaratmaktadır. Ağır hasta tutsaklar tedaviye gidememekte ve birçok arkadaşımız dişlerini tedavi ettiremediğinden sıkıntı yaşamaktadır.

            Aktardığım bu sorun ve sıkıntılar konusunda sizi ve kamuoyunu bilgilendirmek istedim, şayet bu yönlü yardımlarınız olursa sevinirim. Tekrar sağlık, sıhhat ve umutlu çalışmalar dilerim. Sevgiler…

21.03.2022

Serkan GÜÇLÜ

Elazığ 1 No’lu Hapishane C-58

ELAZIĞ