F TİPİNDE KİTAP YASAĞINA MECLİSTE SORU ÖNERGESİ

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’da Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifimiz ve gerekçesi ekte sunulmuştur.

Gereğini saygılarımla arz ederim.

Melda ONUR            Veli AĞBABA                      Dr. M.Sezgin TANRIKULU

İstanbul Milletvekili Malatya Milletvekil iİstanbul Milletvekili

 Özgür ÖZEL                     Nurettin DEMİR

    Manisa Milletvekili              Muğla Milletvekili

 GENEL GEREKÇE:

Her toplumda anti-sosyal davranışlarda bulunan, toplumsal yada hukuksal yaptırımlara konu olan bireylerin varlığı karşısında birçok sistem geliştirilmiş ve her sistemden farklı sonuçlar elde edilmiştir.

Tarihsel süreç incelendiğinde toplum tarafından istenmeyen hareketlerin kanun koyucu tarafından suç olarak belirlendiği ve fakat toplum veya kanun koyucu tarafından suç olarak belirlenen hareketlerin bazı kimseler tarafından gerçekleştirilmesinin engellenemediği  ve hatta mevcut davranışlarının sürdürülmesinde ısrar edildiği ortadadır. Bu aşamada toplumun düzeninin devamlılığının sağlanması için ceza politikalarının belirlenmesi kadar cezaların infazı hakkındaki politikaların sağlıklı bir şekilde belirlenmesi de büyük önem taşır.

Suç ve suçluluğu önlemenin/en aza indirmenin her ceza politikasının asıl amacı olması gerekliliği karşısında, suç işlemiş bir kişinin cezalandırılması kadar, suç işleyen bireyin suç işleme konusundaki devamlılığının engellenmesi ve bir anlamda suçlunun kişisel gelişimi için de büyük önem taşımaktadır.

Suç işlemiş bireylerin cezasının infazı sırasında veya sonrasında başka suçlar işlememesinin; daha açık bir ifadeyle toplumsal düzenin suç işleme iradesi karşısında korunmasının en önemli yollarından birisi ise tutuklu veya hükümlülerin ve hatta tüm toplumun eğitim düzeyinin ve kitap okuma alışkanlığının arttırılmasından geçtiği de tüm şüphelerden uzaktır. Bu nedenledir ki, özellikle ceza ve tutukevlerindeki kitap okuma alışkanlığının ve imkanlarının arttırılması yönünde işbu kanun teklifi düzenlenmiştir.

5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’da Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi

MADDE 1 - 13/12/2004 tarihli ve5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun “Süreli veya Süresiz Yayınlardan Yararlanma Hakkı” Başlıklı 62 nci Maddesinin 3 üncü fıkrası yürürlükten kaldırılarak aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"(4) Hükümlü, kaldığı koğuşun türüne bakılmaksızın istediği sayıda süreli veya süresiz yayın ile kitabı bulundurma hakkında sahiptir. Ceza İnfaz Kurumu idaresi veya İnfaz Hakimliği tarafından bulundurulacak yayın veya kitap sayısının sınırlandırılması yönünde herhangi bir işlem veya karar tesis edilemez.

 

MADDE 2 - Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3-Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

 

 

 

 

 



 

MADDE GEREKÇELERİ

 

MADDE 1- Genel gerekçeye ek olarak,14/6/1930 tarihli ve 1721 sayılı Hapishane ve Tevkifhanelerin İdaresi Hakkında Kanun, 29/3/1984 tarihli ve 2992 sayılı Adalet Bakanlığının Teşkilât ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun, 6/8/1997 tarihli ve 4301 sayılı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumunun Kuruluş ve İdaresine İlişkin Kanun, 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu, 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ve 13/12/2004 tarihli ve 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 121 inci maddesi hükümlerine dayanılarak hazırlanan  ve Bakanlar Kurulu'nun 20/03/2006 tarih ve 2006/10218 sayılı Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Tüzük'ün 43/j maddesinde de açıkça belirtildiği üzere Eğitim Kurulu'nun kitap okumayı özendirici çalışmalar yapmak yönünde görevli olduğu aşikardır. Hal böyleyken, tutuklu ve hükümlülerin gerek ceza infaz kurumlarında yer alan kütüphanelerden yararlanması konusundaki gerekse de koğuşlarında sınırsız sayıda kitap veya yayın bulundurması konusundaki engellerin kaldırılması ile insan hak ve özgürlükleri aleyhine subjektif kriterlerle okunacak veya saklanacak yayın ve kitapların okunabilmesi için zorunlu hale gelmiştir.

            Tutuklu ve hükümlülerin süreli veya süresiz yayınlar ile kitapları koğuşlarında bulundurma hakkının sınırlandırılması veya engellenmesi insan haklarına aykırı sonuçlar yaratmakla birlikte, pratikte de toplumsal düzen veya barış için herhangi bir fayda getirmemektedir. Bu nedenledir ki, hükümlü veya tutuklunun kaldığı koğuş tipine bakılmaksızın istediği sayıda yayın veya kitabı bulundurup okumasının ve bu uygulamanın ceza infaz kurumu idaresi veya infaz hakimliğinin takdirine bırakılmasızın gerçekleştirilmesinin insan hakları bağlamında büyük bir önemi bulunmaktadır.

 

MADDE 2 – Bu madde yürürlük maddesidir.

 

MADDE 3 – Bu madde yürütme maddesidir.