"Gazetecilik Faaliyeti Yaptığı İçin Hapiste Yatan Kimse Yok" Diyen Başbakan'ı Raporlar Yalanlıyor

HIDIR TOK/Başka Haber



Başbakan Erdoğan'ın Avrupa Parlamentosu üyelerine “Dünyada Türkiye gibi basın özgürlüğü olan başka yer yok. Ben ve ailem hakkında gazetelerin manşetlerinde neler yazıyor görseniz, inanmazsınız. Gazetecilik faaliyeti yaptığı için hapiste yatan hiç kimse yok. Basın sektöründe olan 28 kişi terör suçu işledikleri için cezaevlerinde” savunmasını yaptığı ortaya çıktı.



Başbakan'ın söylemlerini ise uluslararası ve yerel ağlar yalanlıyor. BİA'ya göre 59 gazeteci ve 23 dağıtımcı, Gazetecileri Koruma Komitesi'ne göre ise 40 gazeteci hapishanede.

59 GAZETECİ 23 DAĞITIMCI

BİA medya gözlem raporuna göre ise 59 gazeteci ve 23 dağıtımcı 2014'e cezaevinde girdi.



Raporda "59 gazeteciden de 34'ü 'Kürdistan Topluluklar Birliği-Türkiye' (KCK), 'PKK' ve 'DYG'; 9'u 'Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi' (DHKP-C); altısı 'Ergenekon'; dördü 'Marksist Leninist Komünist Partisi' (MLKP); biri 'Direniş Hareketi', biri ise İBDA-C davalarından hapiste. İki gazetecinin örgütü bilinmiyor. İki gazeteci Gezi Direnişi operasyonları ile bir gazeteci de 'casusluk' iddiasıyla hapiste" denildi.



Başbakan'ın “Dünyada Türkiye gibi basın özgürlüğü olan başka yer yok" demesine rağmen rapora göre, gazetecilere tanınan haklar yine birçok yönden ihlal edildi.



Yasadışı telefon dinlemelere neden olan kamu görevlileri yargılanamazken gazetecilik iddianamelerde hala suç olarak tarif ediliyor.



Devlet sırrı, kişisel verilerin korunması yasal olarak bile tanınmazken, haber kaynaklarının gizliliği hakkı sadece kağıt üzerinde kaldı; 301. madde hala yürürlükte.



Gazetecileri Koruma Komitesi'nin (Committee to Protect Journalists-CPJ) on beş gün önce açıkladığı '2013 Yılında Hapiste olan Gazeteciler' raporuyla Türkiye, dünyada en çok gazeteciyi hapse atan ülke sıralamasında 2012 yılında aldığı birinciliği 2013 yılında da kaptırmadı.



Türkiye'nin birinci olduğu liste, İran ve Çin'in ardından Eritre, Vietnam, Suriye, Azerbaycan, Etiyopya, Mısır ile Özbekistan gibi ülkelerle devam etti.

CPJ: 49'du 40'a Düştü

CPJ'nin raporu, Türkiye, İran ve Çin'de hapse atılan gazeteciler toplamının, tüm dünyada hapse atılan gazeteci sayısının yarısından fazla olduğu ortaya konuldu. Bu üç ülkede hapse atılan gazeteci sayısı 107 oldu. Dünya genelinde 2012'de hapse atılan gazeteci sayısı 232 iken; 2013'te 211'e düştü.



Raporda, "Ankara, Tahran ve Pekin'in hoşgörüsüz hükümetlerinin 107 gazeteci, editör ya da yazarı susturmak için 'devlete karşı suç işleme' gerekçesini kullandıkları" vurgulandı.



Gazeteci Koruma Komitesinin (CPJ) raporunda, Türkiye'de hapiste bulunan gazeteci sayısının 49'dan 40'a düştüğü bilgisine yer verildi. Ancak serbest bırakılan gazeteciler hakkında yargılama davalarının sürdüğü, bu gazetecilerin yeniden cezaevine atılmakla yüz yüze olduklarına dikkat çekildi.

TMK'YE DİKKAT ÇEKİLDİ

Raporda, "Değiştirilen bazı yasalar da gazetecilerin aşırı tutukluluk süreleri göz önüne alınarak serbest kalmalarını sağladı. Ama Türkiye'de hala bazı Kürt gazeteciler terör suçlamaları, bazı gazeteciler de hükümete karşı darbe girişimi hazırladıkları gerekçeleri yüzünden hapiste" denildi.



Raporda, kapsamı çok geniş olan ancak neyin neye göre tanımlandığı belirli olmayan Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK), hapiste olan gazeteciler için en önemli sorunlardan biri olduğu belirtildi.



Gazetecileri Koruma Komitesi, gerçekleri açığa çıkardıkları için hapis cezasına çarptırılan ve başka baskılara maruz kalan dört gazeteciye, Uluslararası Basın Özgürlüğü Ödülü verdi.



Bunlardan biri de Türkiye'den ödüle hak kazanan gazeteci Nedim Şener oldu. Şener, "Bu ödül benim için onur kaynağı ancak Türkiye'deki yönetim için utanç kaynağı olmalı" diyerek ödülü hapisteki gazeteciler ve Hrant Dink adına aldığını söylemişti.

Kaynak: baskahaber.org