"Görülmüştür": Cezaevlerindeki Orantısız Artış'a Karşı Sivil Dayanışma:

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nün açıkladığı verilere göre 2002 yılında 59.429 olan tutuklu sayısı 2015 yılında 164.461'e ulaşmış.

Özellikle son iki yılda “siyasi suç”larda gözlenen artış; iktidarın, her hakkını aramaya çalışanı kendine tehdit görmesi, gün geçtikçe artan korkusuyla geliştirdiği paranoya sonucunda her muhalifi, her bireysel ya da sivil hak arama hareketini bir darbe girişimi olarak görmesi bu artışın en önemli etmenlerinden biri olarak görülmektedir.

Uluslararası PEN Başkan Yardımcısı Eugene Schöulgin'in söylediği gibi "Türkiye'de yeni bir McCarthy’cilik çağı" ne yazık ki artarak devam etmekte. Özellikle siyasi mahkumlara yönelik uygulanan politikalar insanlık dramı olarak tarihe not düşüyor.

En küçük bir talep, zaten çok sınırlı olan on dakikalık kapalı görüş haklarının, bir saatlik havalandırmalarına hatta mektup haklarının ellerinden alınmasına neden olabiliyor. Buna rağmen asla vazgeçmeyen, direnen mahkumlar üretmeye ve hâlâ insanlar için insanlık için en büyük kavgayı veriyorlar. Biz dışarıdakilerden istedikleri tek şey seslerimizi duyabilmek, yalnız olmadıklarını bilmek.

Bu noktada karşımıza sivil bir dayanışma "gorulmustur.org" çıkıyor. Siyasi mahkumlarla aramızda mektuplardan oluşan bir köprü kuruyorlar. "Bir adres de sen al, bir mektup da sen yaz." diyerek bu köprüye davet ediyorlar. Başta İHD olmak üzere birçok dernek ve insiyatif destek veriyor. Kapitalizmin baskı ve dayatmalarına karşı çıktığı için haps, tecrid edilen mahpusların yıllardır sesine ses olmaya, siyasi tutsakların sesini kamuoyuna duyurmaya çalışıyor www.gorulmustur.org sitesinin gönüllüleri.

Şimdiye kadar birçok sanatçı ve aydından destek alan oluşum, bir de mahkumların eserlerinden oluşan "GÖRÜLMÜŞTÜR" MAHPUS RESİMLERİ sergisi oluşturmuş. Sergide resimden karikatüre, “görülmüştür” damgalı zarf ve mektuplara, el emeklerinden tutsak fotoğraflarına kadar mahpuslara, zindanlara ilişkin birçok örnek yer alıyor. İlki Mersin'de açılan sergi daha sonra Antakya, Ankara, Karaburun, Paris ve Marsilya’da açılıp büyük ilgi gördü. Serginin daha çok ilde daha çok kişiyle buluşması hedefleniyor.

Görülmüştür Ekibi’nin çağrısı ile bitiriyorum diyeceklerimi:

"Sizin hâlâ bir mektup arkadaşınuz yok mu? İyi ama onlar sizin için hapisteler. Unuttunuz mu?"

Serap Telöz