"Hapishanelerdeki gerçek yazarlar onlardır ve maalesef çok az biliniyor, çok az okunuyorlar."

"Ayhan Kavak ve Adil Okay’ın birlikte hazırladıkları “Firari Yazılar” adlı bir kitap var. Bu kitaptan, hapishanedeki yazarlara dair kapsamlı bilgilere ulaşabilirsiniz, tavsiye ederim. Şimdiden iyi okumalar."

Selahattin Demirtaş. Edirne F Tipi Hapishanesi

***

Siyasi tutsaklar uzun yıllardır hapishanenin her türlü zorluğuna, eziyetine, işkencesine karşı mucizevi bir irade gücüyle direniyorlar. İçeride 30 yılını, dile kolay 30 senesini dik durarak onuruyla geçirenler var. Halkın özgürlüğü uğruna kendi özgürlüklerinden vazgeçen ama bir gün bile ah vah etmeyen, devrimci duruşlarından ve yaşam tarzlarından bir an bile taviz vermeyen bu insanlar arasında bir de edebi üretimleriyle isyanlarına isyan katanlar var.

İçeride binbir zorlukla ortaya çıkan eserler ya imkansızlıktan ve ilgisizlikten basılamıyor ya cezaevi sansürüne takılıyor ya da çokça engeli aşıp basılı hale gelmişse de tanınmıyor, okura ulaşmıyor. Ben de cezaevinde kitaplar yazdım ancak bu arkadaşların karşılaştıkları zorluklarla kıyasladığımda, kendimi hapishanedeki yazar veya hapishane edebiyatının bir parçası olarak tanıtmaktan utanırım.

Ne zorluklarla yazılıp basıldığını bilseniz Hapishanelerdeki gerçek yazarlar onlardır ve maalesef çok az biliniyor, çok az okunuyorlar. Toplumdaki okuma oranının düşüklüğü bir yana, hapishane edebiyatına karşı önyargının da bir sonucu olarak bu kıymetli yazarlar ve eserleri topluma yeterince ulaşamıyor. Kürt siyasal mücadelesine, tarihine, Kürtçe edebiyata, devrimci yazına, Türkçenin “hapishane lehçesine” ilgi duyuyorsanız (ve biraz ilgi uyun lütfen) bir şekilde bu kitaplara ulaşmalı ve onları okumalısınız.

İçeride ne zorluklarla yazılıp basıldığını bilseniz ve emeğe, iyi edebiyata saygınız varsa bu eserleri seveceğinizden eminim. Belki ileride, sadece hapishane edebiyatı külliyatından oluşan kitapevleri de açılır. Böylesi fikir ve projeler olduğunu duyuyorum, umarım gerçekleşir. Her zaman belirttiğim gibi, kitap alacak paranız yoksa hapishanedeki yazarların kitaplarından istediklerinizi bana mektupla yazın, size mutlaka ulaştırırım. Yeter ki okuyun.

Bir de mümkünse bu yazarlara bir kart, bir mektup gönderin. Her birinin bir derya olduğunu göreceksiniz. Yüzlerce isimden birkaçı Buraya birkaç hapishane yazarının isim ve adresini yazıyorum. Hem kitaplarını bulup okuyun hem de dayanışma kartı yazın diye rica ediyorum.

Yazılacak yüzlerce isim var, ismini yazamadıklarımın aflarına sığınarak sadece sembolik bir liste sunmakla yetiniyorum.

Abdullah Öngüllü – 1 Nolu T Tipi Ceza İnfaz Kurumu, Afyonkarahisar A. Celil Keskin – 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu, Elazığ Ahmet Bilge – E Tipi Ceza İnfaz Kurumu, Elbistan/Kahramanmaraş Ahmet Gerez – T Tipi Ceza İnfaz Kurumu, Beşikdüzü/Trabzon A. Selam Baran – 2 Nolu T Tipi Cezaevi, Aliağa/İzmir Bejdar Ro Amed – T Tipi Ceza İnfaz Kurumu, Bandırma/Balıkesir Fecriye Benek – M Tipi Kadın Ceza İnfaz Kurumu, Bayburt Gülazer Akın – Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, Bünyan/Kayseri İdris Erenç – 2 Nolu T Tipi Ceza İnfaz Kurumu, Aliağa/İzmir İzzethan Aykut – 1 Nolu T Tipi Ceza İnfaz Kurumu, Afyonkarahisar Laleş Çeliker – 1 Nolu F Tipi Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, Kandıra/Kocaeli Leyla Atabay – E Tipi Ceza İnfaz Kurumu, Elbistan/Kahramanmaraş Murat Türk – 1 Nolu T Tipi Ceza İnfaz Kurumu, Aliağa/İzmir Orhan Çaçan – 2 Nolu T Tipi Ceza İnfaz Kurumu, Aliağa/İzmir Siya Çınar – 1 Nolu T Tipi Ceza İnfaz Kurumu, Aliağa/İzmir Soydan Akay – 1 Nolu L Tipi Ceza İnfaz Kurumu, Silivri/İstanbul

Ayrıca, Ayhan Kavak ve Adil Okay’ın birlikte hazırladıkları “Firari Yazılar” adlı bir kitap var.

Bu kitaptan, hapishanedeki yazarlara dair kapsamlı bilgilere ulaşabilirsiniz, tavsiye ederim.

Şimdiden iyi okumalar.

Kaynak: Yeni Yaşam