Hasan Gülbahar'ın tahliyesi hâkime takıldı

30 yıldır cezaevinde bulunan Hasan Gülbahar'ın tahliye talebi 4. Yargı Paketi'ne rağmen hâkime takıldı. Kaderini 12 eylül mahkemesi belirleyecek.

Hasan Gülbahar, 16 Ocak 1981 tarihinde yasa dışı TİKKO üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklandı. Ancak Gülbahar, 1991 yılında şartlı salıvermeden yararlanarak serbest bırakılmıştı. Gülbahar 3 Ocak 1995 günü yine TİKKO üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklandı. 12 yıl 6 ay ceza alan Gülbahar’ın şartlı salıverilmesini yaktığı gerekçesiyle iki cezasını birlikte yatmasına ve 2017’ye kadar cezaevinde kalmasına karar verildi.

Mahkeme talebi reddetti.

Kamuoyunda 4. Yargı Paketi olarak bilinen yasal düzenleme ile 12 Eylül döneminde işlendiği iddia edilen suçlar nedeniyle halen cezaevinde bulunan hükümlülere özgürlük yolu açılmıştı. Bu kapsamda Türkiye ’nin en uzun tutukluları Tahir Canan ve Muzaffer Öztürk, paketten yararlanarak tahliye oldu. 30 yıldır cezaevinde bulunan ve halen Bafra F Tipi Cezaevinde bulunan Hasan Gülbahar avukatı aracılığıyla söz konusu yasadan yararlanmak için başvurdu. Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi Gülbahar’ın 1982 öncesi işlediği suçu kaldırmasına karşın, Gülbahar’ın ikinci cezasını aldığı Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi tahliye talebine olumsuz yanıt verdi.

Mahsup edilemez Mahkeme kararında, Malatya’daki mahkemenin yapılan yasal düzenleme nedeniyle, kararını kaldırdığını hatırlatarak “İnfazda geçen ve hükümlülüğü sayılan bu sürelerin hükümlü lehine infazda kazanılmış bir hak teşkil edemeyeceği, suç tarihi itibarı ile halen yürürlükte bulunan yasal mevzuat içerisinde almış olduğu cezasını infaz ettiği bir bütün olarak değerlendirildiğinde mahsup talebinin reddine karar verildi” denildi. Böylece mahkeme Gülbahar’ın aldığı 12 yıl 6 aylık hapis cezasının mahsup edilemeyeceği kararını vermiş oldu. Hasan Gülbahar’ın ailesi önümüzdeki günlerde Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği karara itiraz edeceğini açıkladı. İtirazı ise 12 Eylül Askeri darbesinin hayatta kalan mimarları Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın yargılamasını yapan Ankara 12 Ağır Ceza Mahkemesi değerlendirecek.

Mahkemenin kararı hatalı Hem Tahir Canan dosyasını hem de Hasan Gülbahar dosyasını yakından takip eden Avukat Cengiz Pazarcı kararla ilgili olarak şunları kaydetti: “Tahir Canan dosyası ile Hasan Gülbahar dosyası benzerlik taşıyor. Ancak infaz hâkimliği Hasan Gülbahar’ın cezasını infazına ilişkin hata yaptı. Asıl mahkeme konumunda olan Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi bu hatayı görerek karar vermesi gerekirdi. Çıkan yasanını amacı 12 Eylül’e ilişkin mağduriyetlerinin ortadan kaldırılması olduğu düşünüldüğünde, asıl mahkemenin infaz hâkimliğinin hatasını düzelterek, Hasan Gülbahar’a tahliye karar vermesi gerekirdi. Ancak Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi bunu yapmayarak hatalı bir karara imza atmıştır. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi daha geniş bir yorumla hareket etmesi gerekiyordu.”



Tahir Canan, üzerine atılan siyasi cinayetler nedeniyle 1979 yılında tutuklandı. 1991 yılında ise şartlı salıverme yasası kapsamında serbest bırakıldı. 1993 yılında ise Malatya’da Devlet Güvenlik Mahkemesi’nin verdiği kararla yasadışı TDKP üyesi olmak suçundan 12 yıl ceza aldı. Aldı bu yeni ceza nedeniyle daha önce aldığı cezanın infazı yandı.4. Yargı Paketi kapsamında 32 yıldır cezaevinde bulunan Tahir Canan 30 Nisan 2013’te tahliye edildi. Canan’ın tahliyesine karar veren Gaziantep 2. Ağır Ceza Mahkemesi verdiği kararda yasada yer alan “7 Kasım 1982 tarihinden önce işlemiş olduğu cezanın infazı sürecinde koşullu salıverildikten sonra deneme süresi içinde işlediği yeni bir suç sebebiyle koşullu salıverilme kararı geri alınmaz” demişti.

Radikal gazetesi 5 Mayıs 2013

Haber: MESUT HASAN BENLİ