Hasta tutsak Balatacı’ya ‘Refakatçı Bulamazsın Ameliyat Edemem’ Yanıtı

EVRİM KEPENEK



İSTANBUL (DİHA)
- Katıldığı ölüm orucu eylemi sonucu Wernike Korsakof hastası olan ve sol ayağındaki kurşun yarasından dolayı ayağını tam olarak kullanamadığı için ameliyat edilmesi gereken hasta tutsak Taylan Balatacı, doktor tarafından 'Üç ay yatman gerekir, refakatçi sorunu yaşanır. Mahkum olduğun için seni ameliyat edemiyorum' denilerek ameliyat edilmedi.



İHD verilerine göre, 202'si ağır 620 hasta tutsağın cezaevinde tutulmaya devam ettiği Türkiye cezaevlerinde, durumu ağır olan hasta tutukluların, uluslararası yasalara göre, cezaevinden tahliye edilerek, tedavilerinin dezenfekte edilmiş koşullarda ve ailelerinin yanında yapılması gerekirken, cezaevlerindeki hasta tutuklular, başta Terörle Mücadele Yasası (TMY) ve Adli Tıp Kurumu (ATK) raporları ile tam anlamı ile bir çaresizlik sarmalına düşürülmüş. Hasta tutsakların tahliye edilmesi bir yana tutsakların acılarını dindirecek yada hayatlarını devam etmelerini sağlayacak tedaviye erişim hakları da ellerinden alınmış durumda. 1999'daki ölüm orucu eylemi sonucu Wenike Korsakof hastası olan ve sol ayağındaki kurşun yarasından dolayı ayağını tam olarak kullanamadığı için ameliyat edilmesi gereken PKK davasından tutuklu hasta tutsak Taylan Balatacı'nın durumu da hasta tutsaklara karşı geliştiren "düşmanca" yaklaşımın somut örneklerinden.



Edirne Devlet Hastanesi'ne ve Trakya Tıp Fakültesi'nde karşılaştığı hak ihlallerini, İHD avukatlarından Gülizar Tuncer'e gönderdiği mektupta anlatan Balatacı, Trakya Tıp Fakültesi'nde ayağından ameliyat olması gerekirken doktorun kendisine "Senin ayağından ameliyat olman gerekiyor, ancak 3 ay hastanede yatman gerekir. Refakatçin olması gerekir. Mahkum olduğun için refakatçide sorun yaşanır. Ameliyat edemiyorum" sözü ile karşılaşarak ameliyat edilmediğini aktardı.



Sağlık heyetleri hastalığa göre değil gardiyanlara göre karar veriyor!



Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutulan Balatacı, ölüm oruçları nedeni ile Wernike Korsakof hastalığına yakalandı. Daha önce girdiği bir çatışmadan ayağına giren kurşunun çıkartılması için ameliyat olan Balatacı bir ayağı daha düşük olduğu için yürümekte zorluk çekiyor. 15 yıllık cezaevi sürecinde yakalandığı, astım, ileri derecede bronşit ve KOAH hastalıkları ile de boğuşan Balatacı tedavi için gittiği hastanelerde ise büyük bir önyargı ile karşılaştığını anlattı. Edirne Tıp Fakültesi'ne tedavi olmak ve sağlık raporu almak için sevk edildiğinde kendisine nezaret eden gardiyanın kendisi hakkındaki dosyanın üzerinde yazan "Ateşli silah yaralaması" notunu sürekli olarak heyetteki doktorlara gösterdiğini belirten Baltacı, mektubunda, "Gardiyan heyettekilerin kulağına fısıldayıp hakkımda bir şeyler söylüyordu. Sürekli yönlendirmeler yapıyordu" diye yazdı. Ancak gardiyanın kendisi hakkındaki konuşmaları ve raporları öğrenmek istediğinde adeta bir sır küpüne dönüştüğünü belirten Balatacı, kendisinin ısrarı sonucu ancak bazı raporların kendisine verildiğini, onların da eksik verildiğine dikkat çekti.



Doktordan hasta tutuklu ile adeta dalga geçti!



Balatacı mektubunda, 12 Mart 2014 günü Gastrokopi çektirmek için Edirne Devlet Hastanesi'ne götürüldüğünü, ancak birden kendisini sağlık raporu için heyetin karşısında bulduğunu belirtti. Bu duruma çok şaşırdığını belirten Balatacı, Sağlık Heyeti'ndeki bir doktorun da sol ayağındaki düşüklük ve Wernike Korsakof hastalığı ile ilgili daha önceki raporlara bakarak kendisine 'Ne oldu ayağına? Trafik kazası mı geçirdin yoksa içki mi içtin?' diye sorduğunu belirtti. Balatacı, sağlık heyetinde kendisine soru soran doktorlara, kendisi yerine sürekli olarak gardiyanın yanıt verdiğini anlattı.



'Doktor hastalıklarımı 'şikayet' diyerek küçümsedi



Mektubunda, Trakya Tıp Fakültesi'nde yaşadığı hak ihlalini de anlatan Balatacı, burada karşısına çıktığı heyetteki doktorların da gardiyanlarla konuştuğunu ve bunun sonucunda, sadece kendisine dışardan bakıldığını ve bu şekilde rapor hazırlandığını söyledi. Raporda hastalıklarının "şikâyet" olarak nitelendirilmesini de eleştiren Balatacı, kendisi ile ilgili olarak taraflı bir rapor hazırlandığına vurgu yaptı.



'Mahkum olduğun için ameliyat olamazsın'



Balatacı mektubunda, Trakya Tıp Fakültesi'ndeki bir doktorun kendisine, 'Senin ayağından ameliyat olman gerekiyor ancak, senin 3 ay hastanede yatman gerekir, refakatçin olması gerekir. Mahkum olduğun için refakatçi de sorun yaşanır. Dolayısı ile ameliyat edemiyorum' dediğini anlattı. Balatacı, karşılaştığı bu duruma tepkisini, "Genel sağlık sorunlarım arttı. Benim sağlık dosyamdan ilgili belgeler kurumlara iletilmiyor. Doğru düzgün muayene edilsem gam yemezdim" diyerek gösterdi. Heyet raporu almaya götürüldüğü gün bir gardiyanın kendisine, 'On beş yıldır içerdesin, pişman mısın?' diye sorduğunu belirten Balatacı, mektubun sonundaysa tüm hasta tutsaklara umut ışığı olurcasına, "direnmeye devam edeceğim" diye yazdı.



'Bilinçli bir yönlendirme ile karşı karşıyayız'



Avukat Gülizar Tuncer ise, müvekkili için infazın ertelenmesini talep ettiklerini, ancak "hükümlüğünün hastalığı erteleme yasalarına uymadığı" gerekçesiyle reddedildiğini söyledi. Müvekkilinin tahliye edilmemesine tepki gösteren Tuncer, "Müvekkilim infaz memurlarının doktorlara yaptığı bilinçli bir yönlendirme ile karşı karşıya. Doktorlar bırakın gerekli raporları hazırlamayı müvekkilimi muayene bile etmiyorlar. Heyet raporları verilmediği için müvekkilim ATK'ya sevk edilmiyor. Bilinçli bir şekilde müvekkilimle uğraşıyorlar" dedi.



(çk/avt/öç)

Kaynak: diclehaber.com