“İÇERİDE DIŞARIDA ŞİDDET…” SERGİSİ 23. EVVEL TEMMUZ FESTİVALİNDE…

“İÇERİDE DIŞARIDA  ŞİDDET…”

ŞİİR, RESİM VE FOTOĞRAF SERGİSİ EVVEL TEMMUZ FESTİVALİNDE…

Açılış: 8 Temmuz saat: 14.00  Yer: Palmira Cafe. (Aspava yanı) Samandağ

Görülmüştür Kolektifi ve redfotoğraf grubu olarak Karşı Sanat'ın desteğiyle “İçeride / Dışarıda Şiddet” adlı bir sergi hazırladık. Bu sergi için başvurduğumuz sanatçılardan kadına, çocuğa, emekçiye, mülteciye, LBGTİ+lar’a, tabiata, hayvana uygulanan şiddetin (ve/veya bu şiddete karşı direnişin) betimlenmesini istedik. Özellikle tecrit içinde tecridi yaşayan, zor koşullarda üreten hapishanedeki yazar, şair ve çizerlerden yanıt gelmesi uzun sürdü. Ama sonuçta başardık. Mahpus yazarların, şairlerin, çizerlerin eserleri sansüre, “kötülük mühürlerine” inat demir parmaklıkların arasından süzülüp bize ulaştı. Bunların yanı sıra alanlarında önemli projelere imza atan 22 Fotoğraf sanatçısından da “şiddet” temalı birer fotoğraf alarak sergimizi tamamladık.

İşte bu sergide içeride / dışarıda yaşanan şiddetin -acıları yarıştırmadan- açık, kapalı metaforlarla betimlendiğini göreceksiniz.

Bu sergide tabiatın çığlığını duyacaksınız. Katledilen doğanın, kesilen ya da yakılan yüz milyonlarca ağacın, nesli tükenen hayvanların, suları kirlenen ya da kuruyan nehirlerin, göllerin çığlığını hissedeceksiniz.

Bu sergide sermayenin ekolojik talanına karşı mücadele eden insanların uğradıkları baskıya rağmen başkaldırışlarını göreceksiniz. 

Bu sergide kimlik hakkı için mücadele eden, bu uğurda şiddete uğrayan, zindanlara düşen insanların seslerini duyacaksınız.

Bu sergide sınıf / emek diyen, iş cinayetlerine, kapitalist yağmaya karşı mücadele eden insanların umutlarına tanıklık edeceksiniz.

Bu sergide siyasi zor, savaş, açlık, deprem ya da kuraklık gibi afetler nedeniyle “umuda yolculuğa” çıkan, Akdeniz’de boğulup ölen, dağlarda soğuktan donan ya da sığındıkları ülkelerde ırkçılar tarafından katledilen, fuhuşa zorlanan, yarı köle gibi çalıştırılan milyonlarca “göçmenin- mültecinin – sığınmacının” trajedisi ile bir kez daha yüzleşeceksiniz.

Bu sergiyi izleyince devletten ya da tekellerden nemalanmak için ruhlarını şeytana satan “sanatçılar”ın çok okunduğu/ izlendiği / dinlendiği bir ülkede, az okunmak/ izlenmek/ dinlenmek evlâdır diyeceksiniz...

Ama çoğalmak dileğimizdir.

Bu vesileyle de 6 Şubat depreminin ve ihmalin onulmaz yaralar açtığı insanlara geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

Görülmüştür kolektifi adına                      redfotoğraf grubu adına

   Adil Okay                                                       Özcan Yaman

***

SERGİDE ESERLERİ YER ALAN SANATÇILAR

İÇERİDEKİLER

AHMET BİLGE , AYHAN BOZKAYA , AYNUR EPLİ  , BARIŞ İNAN , BERİTAN ANAHTAR. CEMAL BOZKURT, CENAN GENÇ, CENGİZ SİNAN ÇELİK, CİHAN KİRSİZ, EROL ZAVAR,  HAYDAR BAYAR, HASAN ŞAHİNGÖZ, HÜSEYİN YILDIRIM, GÜLAZER AKIN, KEMAL AYHAN,  FERHAN MORDENİZ,  NECİP BAYSAL, MEHMET KARAMAN, MENAF OSMAN,  M. ENES TUNÇ,  MAHMUT ULUSAN, MEHMET BOĞATEKİN, MELİH GÜRLER, RESUL KOCATÜRK,  ÖMER ÖZDURAK, TAYYAR EROĞLU, SAMİ ÖZBİL, SERDAR SÜRÜCÜ, SONA MENGÜTAY,  İBRAHİM ŞAHİN, İLHAN SAMİ ÇOMAK,  ZEYNEP AVCI, ZUHAL SÜRÜCÜ

DIŞARIDAKİLER

ADİL OKAY, ARİF KILIÇ, ATİLLA ATALA, AYLİN ÖZTÜRK, DERYA NARLI, EDİP YEŞİL , FARUK BİLAL, GÜLSEREN AKDOĞAN, HABİP KOÇAK, HAKAN OTTAŞ, HALİL DOĞAN, KÖKSAL ŞAHİN, MEHMET ÖZER, METİN EKİNCİ, ÖZCAN YAMAN, TAMER ARDA ERŞİN, TAYFUN KESİK, TÜLİN ŞAHİN OKAY, ÜMİT KIVANÇ, YAĞIZ ESEN, YÜKSEL UYGUN