SİON SERGİMİZ BAŞARIYLA TAMAMLANDI SIRADA BERN BAZEL VE LOZAN VAR

"Türkçe- Fransızca olarak düzenlemiş olduğumuz kitapçıklardan tutsakların yazılarını okuyanlar  çok etkilendiklerini,  empati kurmaya çalıştıklarını belirttiler. Uzun yıllar içeride olup halen nasıl bu  kadar dirençli, bu kadar umutlu olabildiklerini şaşkınlıkla karşıladılar. Etkinlik sırasında  öğrenme merakıyla birlikte duygusal anlar da yaşandı. Bir katılımcı, tutsaklardan birinin “güneşin doğuşu ya da batışı” nı fotoğraflamak istediğini belirttiği yazısının devamında “ Çünkü o anı bir ömür boyu göremeyen ve göremeden hayal edenleriz..” cümlesi karşısında göz yaşlarını tutamadı."

                                  

24 Ağustos’ta İsviçre’nin Sion kentinde açılışını yapmış olduğumuz “İçeriden Dışarıya” adlı fotoğraf sergisinin bugün kapanışını yaptık. Kapanış etkinliğinde ilk olarak Françoise ve  Audrey  tutsakların yazılarından  pasajların okunduğu etkileyici  bir dinleti sundular. (Pianiste seslendirdiği parçayı  Aslı Erdoğan’ın “Taş Bina” kitabından uyarladı.)

Dinletinin ardından Hacer Koçak “Red Fotoğraf  Grubu ile Görülmüştür Ekibi”nin   “Düşler Tutsak Edilemez!” adlı projesi hakkında bilgi verip devletin hapishaneler politikası, anti-demokratik uygulamaları  ve politik tutsakların durumu  üzerine bir konuşma  yaptı. Katılımcılardan gelen soruların büyük çoğunluğu tutsaklarla iletişimin nasıl sağlandığı  üzerineydi. Türkçe- Fransızca olarak düzenlemiş olduğumuz kitapçıklardan tutsakların yazılarını okuyanlar  çok etkilendiklerini,  empati kurmaya çalıştıklarını belirttiler. Uzun yıllar içeride olup halen nasıl bu  kadar dirençli, bu kadar umutlu olabildiklerini şaşkınlıkla karşıladılar. Etkinlik sırasında  öğrenme merakıyla birlikte duygusal anlar da yaşandı. Bir katılımcı, tutsaklardan birinin “güneşin doğuşu ya da batışı” nı fotoğraflamak istediğini belirttiği yazısının devamında “ Çünkü o anı bir ömür boyu göremeyen ve göremeden hayal edenleriz..” cümlesi karşısında göz yaşlarını tutamadı. Ziyaretçilerin büyük bölümü galerinin iç kısmında yer alan projeksiyondan izledikleri fotoğrafların hangi   hayalin ürünü olduğunu merakla okudular.

Açılışta olduğu gibi bugün de çok sayıda ziyaretçi yazışmak amacıyla tutsakların adreslerinden aldılar. Bazıları gönderecekleri kartların sansüre uğramasından duydukları endişeyle birlikte başlarına bir şey gelebileceğine dair korkularını da gizlemediler. Bu arada özel bir ayrıntıyı da belirtmek gerekirse; daha çok kadınların adreslerini  istediklerini söylemeliyim.

Sonuç olarak 16 gün süresince ziyarete açık olan sergimiz ( yalnızca 3 Türkiyeliyle birlikte) çok sayıda kişi tarafından ilgi ve beğeniyle izlenmiş oldu. Hapishaneler ve politik tutsaklara dair en küçük bir ilgisi, merakı olmayan bir çok insanın dünyasıyla içerinin dünyasını buluşturmuş, ilgili olanların da hafızalarını tazelemiş olduk.

Görülmüştür notu: Sion Sergisini neredeyse tek başına örgütleyen Hacer Koçak'a teşekkür ediyoruz.