Ümüş Eylül Dergisinin 12. Sayısı

Tekirdağ Cezaevi tutsaklarınca elle yazılıp mektuplarla dağıtılan Ümüş Eylül Kültür-Sanat dergisinin Temmuz-Ağustos-Eylül 2014 tarihli 12. Sayısı çıktı.

Tüm sayılar için şu bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz: http://gorulmustur.org/icerik/umus-eylul-dergisi

Hazırlayan: Hasan Şahingöz

İletişim Adresi:

1 no'lu F tipi Hapishane 

C tek 55

Tekirdağ

ANKARA (DİHA) - Siyasi tutsaklar tarafından hazırlanan Ümüş Eylül Dergisi’nin 12. sayısı çıktı. Derginin bu ayki sayısının ana teması ise Soma’da yaşamını yitiren madenciler oldu.

Türkiye’nin çeşitli cezaevlerinde bulunan siyasi tutsakların her türlü imkansızlığa rağmen hazırladıkları, mektup, şiir ve yazılardan oluşan 3 aylık Ümüş Eylül Dergisi’nin 12. sayısı çıktı. Siyasi tutsakların şiir, öykü, deneme ve resimlerinden oluşan derginin yeni sayısında tutsaklar, Soma’da yaşamını yitiren 301 maden işçisini unutmadı. Derginin giriş yazısında Soma faciasının ve Roboski katliamlarının sorumlularının cezalandırılmaması eleştiriliyor. Öte yandan Soma için yazılan şiirde “Diri diri yerin altına gömülenler, affetmeyecekler sizi” satırlarına yer verildi.

Farklı cezaevlerinden tutsakların çok sayıda ürününe yer verilen yeni sayısında Musa Anter’in “Yaşamanın bir diğer adı direnmekti” başlıklı şiiri de yer alıyor. Dergide ayrıca, Eduardo Galeano’nun “Biz hayır diyoruz” yazısı, Gaziantep H Tipi Kapalı Cezaevi’nden Abdülkerim Aktaş’ın “Kör Gece” adlı şiiri, Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nden Yahya Özmen’nin “Kadro ile toplumsal sistem bağı” adlı yazısı, yine Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nden Muzaffer Yılmaz’ın “Annemin Hayatı” adlı şiiri yer alıyor. Gaziantep H Tipi Cezaevi’nden Hasan Doğan’ın “Üşüyen Çocuk” adlı öyküsü yer alırken Temel Demirer’in “Bir yaratıcılık hali: yazmak” yazısı da yer alıyor. Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’den Masum Bilgiç’in kaleme aldığı, Zilan, Agiri, Dersim ve Roboski katliamını anlatan “Kim demiş” şiiri, Soma’da yaşamını yitiren işçiler için Kemal Özer’in bir şiiri de yer alıyor. Yine Kırıkkale F Tipi Cezaevi’nden Ebedin Abi’nin “ Yüreğimdeki dinmeyen kanama” şiiri, dergiye ismini veren Ümüş Şahingöz için yazan Hasan Şahingöz’ün “Ümüş sustu konuşmaz diyorlar” başlıklı şiirine de yer veriliyor. Öte yandan çeşitli fıkralara ve tutsakların çizimlerine yer verilirken, Uluslararası Af Örgütü’nde yer alan hakların ne olduğu yazısına da yer veriliyor."