KADIN TUTSAKLAR: "Şakran'da sohbet hakkı hiç uygulanmadı..."

 25 Mart 2014 Salı

İZMİR- Şakran Kadın Kapalı Hapishanesi'nden mektup gönderen tutuklu ve hükümlüler, hapishanede yaşanan hak ihlallerine dikkat çekti.

Kadın tutuklu ve hükümlüler gönderdikleri mektupta, "En temel hak ve özgürlüklerin devlet eliyle kısıtlandığı koşullarda, hepimizin yaşamında varlığı pekişen 'tecrit' hapishanelerde bulunanlar için çok daha ağırlaştırılmış durumda. Tecrit içerisinde tecrit bizimkisi. Hak gasplarına yönelik en küçük insani, vicdani, hukuki tepkinin karşılığı; iletişim cezaları, görüş yasakları, hücre cezaları, süngerli oda, onursuz çıplak arama, hücrelere takılan kameralar, cam fanus avukat görüş yerleri, ölüme terk edilen hasta tutsaklar" dedi.

Tüm hapishanelerde yaşanan hasta tutsaklar sorununun, Şakran Hapishanesi'nde de yaşandığı kaydedilen mektupta, sağlık durumları ciddi derecede tehlikede olan ve hapishanede tedavisi mümkün olmayan tutukluların hukuksuz biçimde hapishanede alıkonulduğu belirtildi.

SOHBET HAKKI HİÇ UYGULANMADI

En önemli sorunun ise sohbet hakkının gasp edilmesi olduğunu bildiren tutuklular, 45/1 nolu genelgenin Şakran'da hiç uygulanmadığını, yıllardır hapishane idaresi ve savcısıyla yapılan görüşmelerin sonuçsuz kaldığını bildirdi.

Açıklamada, şöyle denildi: "Hapishane idaresinin 'sohbet hakkı'na itiraz gerekçelerinden biri; 'sohbet hakkının sadece F Tipi hapishanelerde geçerli olduğu ve Şakran Hapishanesi'nde 11 kişilik odalar sistemi olduğu' şeklindedir. Oysa koğuşlar/odalarda 11 kişinin altında kadın tutsak bulunmaktadır, 4-5-6 kişi gibi. Bundan önemlisi, sohbet hakkı sadece F Tipleri için değil tüm Yüksek Güvenlikli Hapishaneler için geçerlidir. Tıpkı Uşak E Tipi, Gebze M Tipi, Samsun T Tipi hapishanelerinde olduğu gibi. İdarenin 2. bahanesi de, sadece bir kısım kadın tutsağın katıldığı çeşitli kurslardır. Tutsakların sohbet hakkı ile kurslar birbirinden farklı içeriktedir. Ancak idare, sohbet hakkımızı gasp ederek kursları dayatmaktadır. Öte yandan dayatılan kurslar idarenin tutsaklara ceza yağdırma aracı olarak kullanılmaktadır."

Yaptıkları başvuru üzerine Karşıyaka İnfaz Hakimliği'nin "sohbet hakkının uygulanması" yönünde karar verdiğini de hatırlatan tutuklular, ancak hapishane idaresi ve savcının itirazı sonucu, Karşıyaka 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararı bozduğunu belirtti. Mektupta, "Göz göre göre hakkımız gasp edilmektedir" denildi.

Mektupta şu ifadeler yer aldı: "Bizleri susturmaya, tecrit içerisinde tecrit koşulları dayatarak sindirmeye çalışanlara karşı sesimizi yükseltmeye, mücadelemizi aralıksız sürdürmeye devam edeceğiz. Sizleri de bu mücadelede sesimize ses olmaya çağırıyoruz. Bizler devrimci tutsaklar olarak bir kez daha yineliyoruz: Koşullarımız ne kadar zorlaştırılırsa zorlaştırılsın, zemheride karı delen kardelen inadıyla mücadelemizi ve yarına olan umudumuzu yeşertmeye devam edeceğiz!"

Kaynak: etha.com.tr