İngiltere’de yürürlüğe konan, cezaevlerindeki tutuklulara dışarıdan kitap getirilmesini men eden yasal düzenleme yazarları ayağa kaldırdı. Başlatılan imza kampanyasına destek çığ gibi büyüyor.
İngiltere’de Adalet Bakanlığı’nın, tutuklulara dışarıdan kitap gönderilmesini yasaklayan yeni yasal düzenlemesine son vermesi için pek çok yazarın katılımıyla bir kampanya başlatıldı.
Adalet Bakanı Chris Grayling’e ithaf edilen ve change.org adlı internet sitesi üzerinden yürütülen imza kampanyasının açıklamasında ise şu sözlere yer verildi: “Sayın Adalet Bakanı, ivedi olarak bu saçma yasayı gözden geçirmenizi rica ediyoruz.”
Öte yandan, Adalet Bakanlığı’ndan şu ana dek herhangi bir açıklama gelmemesi tansiyonu daha da yükseltti.
“Yasaklamak dar görüşlü insanların işidir”
Yazar Mark Haddon, yasağı “Bu düzenleme onlar için ikinci bir ceza. Ancak dar görüşlü insanlar bu tür cezalara başvurur. Tutukluların kitap okuma hakkını elinden almak, onları umutsuzluğa düşürmek ve üretkenliğini sonlandırmaktan başka bir işe yaramaz. O yüzden bütün yazar ve entelektüelleri kampanyaya destek vermeye davet ediyorum” sözleriyle kınadı.
Ödüllü şair Ruth Padel uygulamayı Yunanistan’da darbe dönemindeki Albaylar Cuntası ile kıyasladı: “Bu düzenleme bana Yunanistan’daki Albaylar Cuntası’nı hatırlattı. Kitaba herkesten daha fazla ihtiyacı olan insanlara gerçekten yasak mı getirilecek?”
Yazarlardan Philip Pullman ise Adalet Bakanı’na, “Neden mahkumların dışarıya rehabilite edilmiş, daha özgürlükçü ve iyi bir okur olarak çıkmasını tercih etmiyorsunuz?” sorusunu yöneltti.
“Cezaevi kütüphaneleri büyütülsün”
PEN İngiltere direktörü Jo Glanville kampanyayı şu sözlerle anlattı: “Cezaevlerindeki kütüphaneler çok küçük ve çok az kitap var. Yasa iptal edilirse, yazar dernekleri ve sendikalarla iletişime geçerek kütüphaneleri büyütmek için çalışmalar yapacağız.”
Kaynak: kitap.radikal.com.tr
- 2 gösterim