Economist dergisi bu hafta yayınladığı iki makalede Türkiye’de yaşanan hak ihlallerine yer verdi. İki makelede de işkencenin geri döndüğüne vurgu yapılırken, yaşananları gösteren insan hakları savunucuları ve gazetecilerin ise, tehlikede olduğu vurgulandı
Basına yönelik baskılar, uzun süren gözaltılar, muhalefete dönük tutuklamalar, cezaevlerinde işkence ve Kürdistan’da katliam… Türkiye’de yaşanan hak ihlalleri, dünya basınında yer bulmaya devam ediyor. İngiltere’nin önde gelen yayınlarından Economist dergisi, yeni sayısında “İşkence Türkiye’ye geri döndü” ve “Türkiye’nin Cumhurbaşkanı bin yıllık bir savaşı çağırdı” başlıklarını taşıyan iki makaleyle, Türkiye’de yaşananlara yer verdi.
İşkenceyi dinledik
“İşkence Türkiye’ye geri döndü” başlıklı makalede, aralık ayında işkence ile gözaltına alınan ve sonrasında tutuklanan KHK ile kapatılan DİHA haber müdürü Ömer Çelik’in eşi Tülay Yer Çelik’in ifadelerine yer verdi. Çelik’in bir gece evlerinin basıldığını ve iki saat boyunca yan odada işkence edilen eşi Ömer’in sesini dinlediği açıklamalarına yer veren dergi, Ömer Çelik’in işkencenin ardından 24 günlük gözaltı yaşadığına ve tutuklandığına yer verdi. Yazıda gazeteci arkadaşımız Ömer Çelik’in 16 yıl hapis cezası ile karşı karşıya olduğuna yer verildi.
Kayıp insanlar var
Dergideki yazıda ise, insan hakları örgütlerinin gözaltı merkezlerinde “dayak, işkence ve tecavüz tehditleri” görüldüğüne yönelik hazırlanan raporlarına yer verildi. Yazıda cemaat üyesi bağlantıları oldukları iddia edilen ve Ankara’da kaçırılan dört kişiye de yer verilerek, “Kaçırılan dört kişiden biri, altı hafta sonra geçen hafta gözaltında ortaya çıktı. O zamandan beri de güvenlik güçlerinin kendisine işkence uyguladığına iddia ediyor. Türk yetkililer ise, bu iddiaları püskürterek, ‘işkence olmadığını’ öne sürüyor” denildi. Makalede, bu tür olayların Kürdistan’da da sıkça yaşandığına vurgu yapılıyor.
Köylülere işkence yapıldı
Makalede Şapatan’da yaşanan işkenceye de yer verilerek, “5 Ağustos’ta Şapatan yakınlarında bir polisin öldürülmesi üzerine güvenlik güçleri, bir Kürt köyünde onlarca insanı evlerinden çıkararak meydan dayağı attı. Bölgeyi bir gün sonra ziyaret eden Kürt politikacılara gör,e 36 kişi gözaltına alındı, çoğu hortum ve metal çubuklarla dövüldü. Bir polis görevinden alınsa da, bu konuyla ilgili soruşturmalar çok görülmüyor” denildi.
Aktivistler ve gazeteciler tehlikede
Makalede yapılan haberlerin yalanlandığı ve “terörist propaganda” ile suçlandığı belirtilerek, işkenceyi araştıran insan hakları aktivistleri ve gazetecilerin ise, tehlikeye girdiği belirtildi.
İSTANBUL
- 6 gösterim