‘İncelenecek’ denilen savunmaya el konulup verilmedi

İZMİR - Kırıklar 2 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan İlhan Yüksek, ‘incelenecek’ denilerek cezaevi idaresince el konulan savunmasının geri verilmemesi nedeniyle yargılandığı dava duruşmasında savunma yapamadı. 

İzmir’in Buca ilçesinde bulunan Kırıklar 2 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan İlhan Yüksek isimli tutsak, İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi’ne gönderdiği mektupta yaşadığı hak ihlalini anlattı. Mektubunda Türkiye’de yaşanan sorunların en yakıcı biçiminin kendini cezaevlerinde hissettirdiğini dile getiren Yüksek, uzunca bir süredir cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin son zamanlarda daha da çekilmez bir hal aldığını belirtti. 

 

Yüksek, kaldıkları cezaevinde yaşadıkları sorunları ilgili mercilere ulaştırmalara rağmen, sonuç alamadıklarını da kaydetti.  

 

‘SAVUNMA YAPAMADIK ALEYHİMİZE KARAR VERİLDİ’

 

Yüksek, öyle ki cezaevi yönetimi tarafından yargılandıkları dava duruşmalarına yazılı savunmaların götürmelerinin engellendiğini de aktardı. Yüksek, bu duruma ilişkin karşılaştığı keyfilik ve yaşadığı mağduriyeti mektubunda şöyle paylaştı: 

 

“Cezaevi yönetiminin hiçbir yasa ve yönetmenlikte böyle bir yetkisi yok. Tabi bu durum cezaevi yönetiminin yasa ve yönetmenliği rafa kaldırıldığının kanıtıdır. Nitekim son olarak görülen infaz mahkemesi duruşmamıza hazırlamış olduğumuz yazılı savunmaya el konuldu. Cezaevi yönetimi gerekçe olarak ‘İncelenecek’ gibi bir terim kullanıldı. Yapılan bu inceleme sonrası cezaevi yönetimi savunmamızı uygun görmemiş olacak ki götürmemize izin vermedi. Yine UYAP üzerinden mahkemeye gönderilmesini istedik. Bu talebimizde karşılanmadı. Sonuç itibari ile görülen mahkeme savunma yapamadık ve aleyhimizde karar alındı.”

 

Cezaevi yönetimi tarafından mağdur edildiklerini belirten Yüksek, cezaevi yönetiminin tüm bu keyfi ve baskıcı tutumları karşısında gerekli girişimlerde bulunulması adına duyarlılık çağrısında bulundu.