Düşler tutsak edilemez sergisi: Özgürlük düşüncededir

Redfotoğraf grubu ve Görülmüştür ekibinin “İçeriden Dışarıya-Dışarıdan İçeriye Fotoğraf Köprüsü” projesinin ikinci aşaması olan sergi İFSAK'ta açıldı.

  ***

Redfotoğraf grubu ve Görülmüştür ekibinin “İçeriden Dışarıya-Dışarıdan İçeriye Fotoğraf Köprüsü” proje çalışmalarının ikinci aşaması önceki gün İFSAK’ta yapılan açılışla gerçekleştirildi. 68 tutuklu ve 60 fotoğrafçının kolektif çalışmasıyla oluşturulan sergi açılışına fotoğrafçılar, tutuklu yakınları ve çok sayıda ziyaretçi katıldı. 

Açılışta ilk konuşmayı ev sahibi İFSAK adına Yönetim Kurulu Başkanı Tanju Akleman yaptı. Uzun soluklu bir projeyi burada açmaktan mutlu olduklarını söyleyen Akleman,  içeridekilerin duygularını burada görsel bir sunumla yansıttıklarını ifade etti.

Redfotoğraf adına konuşan Özcan Yaman projenin başlangıcından bu yana geçirdiği süreci anlatarak, “Özgürlük ve serbestlik kavramlarını biraz düşünelim, içerdekiler özgür değil diyoruz. Halbuki serbest değiller, onlar düşünceleriyle bilinçleriyle özgürler. Ütopyaları var. Bizler yani dışarıda olanlar çok mu özgürüz? Hayır. Özgürlük düşüncededir.” dedi.  

‘MEKTUPLAR MAHPUSLARIN GIDASIDIR’

Sergide Görülmüştür ekibinden Adil Okay’ın gönderdiği mesaj sanatseverlerle paylaşıldı.   Teşekkürü öncelikle politik mahpusların hak ettiği vurgulanan mesajda “İki yıl süren meşakkatli yolculukta, karartmalara, kapatmalara, tutuklamalara inat bu projenin gerçekleştirilmesi için canla başla çalışan Redfotoğraf  grubu ile Görülmüştür ekibi mensuplarına ve ayrıca mekanını bize açan İFSAK yönetimine teşekkür ediyoruz. Ama şunu da hatırlatmadan geçemiyoruz: Teşekkürü öncelikle bu gün burada imgelerini okuduğunuz, düşlerine tanıklık ettiğiniz politik mahpuslar hak etmektedir. Onlar olmasa bizdeki yaratım edimi bu denli güçlü biçimde dışa vurmayabilirdi. Bir çağrımız da bu gün bizi yalnız bırakmayıp davetimize icap edenlere: Mektuplar mahpusların gıdasıdır diyoruz ya. Hele hele bu yakıcı siyasi klimada, tatlı bir esinti olur onlar için yazacağınız mektuplar.”  denildi.

AMAÇ, TUTSAKLARIN DÜŞLERİNİ GÖRÜNÜR KILMAK

Hazırlığı 2 yıl süren, farklı illerde ve mekanlarda tekrar açılması planlanan sergi şunları amaçlıyor: “Tutsakların katılımıyla kolektif bir fotoğraf projesi gerçekleştirmek. Dışarıda olan bizlerin, tutsaklarla iletişim halinde olmalarını sağlamak. Yaratıcı olmanın yalnızca zanaat olmadığını, düşüncenin soyutlama aracı olarak nasıl kullanılabileceğini göstermek. İçerinin sesini fotoğrafların diliyle dışarıdaki insanlara aktarmak. 2017 yılı itibariyle hapishanelerde sayıları her geçen gün artan 200.000 den fazla tutuklu ve hükümlünün varlığını dışarıdakilere yeniden anımsatmak. Tutsakların düşlerini görünür kılmak.”  (İstanbul/EVRENSEL)