"4 yıl önce burada 'yasak' tan başka her şey yasaktı. Ama şimdi neredeyse her şey yasak.”
Fehmi KARAMAN
1 Nolu F Tipi Hapishane C-87
Tekirdağ
***
08.02.2018
Değerli Adil OKAY,
(…)Yaşadığımız sıkıntıların en başında gelen gönderdiğimiz mektuplara veya gelen mektuplara sıkça el konulması, ya da “kısmı karalama” kararının çıkması.
Ağırlaştırılmış müebbet cezası alan tutsakların havalandırma kapıları eğer disiplin cezaları yoksa 3 saat açılıyor. Ağırlaştırılmış tutsakların kaldığı hücreler çok sağlıksız, hücreler daha çok hücre cezası alanlar için tasarlanmış fakat Türkiye’de bu hücrelerde ağırlaştırılmış müebbetlikler tutuluyor.
Hücrede mutfak bölümü yok bulaşıklar banyo ve tuvaletin olduğu lavabo da yıkanmak zorundadır. Hücre çok dardır hareket alanı neredeyse yok.
Tutsak 21 saat daracık alanda kalmak zorunda bırakılıyor. Bizler her hafta 1 saat ziyaret yapabiliyorken ağırlaştırılmışlar 15 günde bir ziyaret yapıyor sadece bir kişi ile görüşebilir.
2 kişi gelirse her biri yarım saat 4 kişi gelirse her biri 15'er dakika ancak görüşebiliyor.
Biz hafta da bir 10 dakika telefon ile görüşebiliyoruz ama ağırlaştırılmış müebbetlikler 15 günde bir 10 dakika.
Buradaki durum genel olarak böyle.
4 yıl önce burada " yasak" tan başka her şey yasaktı. Ama şimdi neredeyse her şey yasak.
Direnişlerden sonra şimdi daha sakin sayılır. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra 3'lü olan hücrelerimiz 6'lı hale getirildi ranzalar takıldı. Yaklaşık 1 yıl böyle sürdü. Hapishanedeki sayı azaldıkça tekrardan eski sisteme, yani 3'lü hale döndü, ranzalar tekrardan söküldü.
Buradaki durumu anlatmaya çalıştım.
Fakat 1 Nolu F Tipi’ninde içinde yer aldığı Tekirdağ Hapishane kampüsündeki diğer Hapishaneler de aynı uygulamalar olmayabiliyor. Tekirdağ kampüsü içinde diğer hapishanede kalanlarla bazen hastahane veya mahkeme yolculuğunda denk gelirsek görüşebiliyoruz. Elazığ, Şakran, Osmaniye, Bafra, Silivri, Van gibi birçok hapishanede hak gaspları had safhadadır. Çoğu zaman oralardaki arkadaşlarla iletişim kuramıyoruz. Giden mektuplarımız “burada bulunmamaktadır" gibi gerekçelerle geri geliyor oysa orada olduklarını biliyoruz.
Birçok hapishanede sürgün sevkler yapılmaktadır. Ailesi Hakkari'de olan tutsak Edirne'ye sürgün edilebiliyor. Bu hem tutsağa hem de ailesine uygulanan cezadır.
Birçok hapishanede kalan hasta tutsakların tedavileri yapılmıyor. Birçok hapishanede kitap, yayın, ziyaret, sohbet, kütüphane gibi haklar çıkarılan genelgelerde tanındığı halde uygulanmıyor.
olmayabiliyor. Tekirdağ kampüsü içinde diğer hapishanede kalanlarla bazen hastahane veya mahkeme yolculuğunda denk gelirsek görüşebiliyoruz. Elazığ, Şakran, Osmaniye, Bafra, Silivri, Van gibi birçok hapishanede hak gaspları had safhadadır. Çoğu zaman oralardaki arkadaşlarla iletişim kuramıyoruz. Giden mektuplarımız “burada bulunmamaktadır" gibi gerekçelerle geri geliyor oysa orada olduklarını biliyoruz.
Kürtçe savunma yapmak isteyenlerden ya tercüman parası isteniyor ya da savunma hakkı tanınmadan, “savunmadan vazgeçmiştir" denilerek gasp ediliyor. Bazı hapishanelerde tek tip uygulama bahanesiyle giysi verilmemektedir.
Değerli Adil Okay; burada mektubumun sonuna geldim kendinize iyi bakın Öykü canımızı öpüyorum tüm "görülmüştür " ekibine selam ve sevgilerimi gönderiyorum. İyiki varsınız, sizleri çok seviyorum.
Yeniden görüşmek umudu ve direnciyle
HOŞÇAKAL
Fehmi KARAMAN
1 Nolu F Tipi Hapishane C-87
Tekirdağ
- 6 gösterim