Orta Doğu Üniversitesi Öğretim Elemanları Derneği 1 yıldır tutuklu olan ODTÜ İnşaat Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi İlhan Kaya'nın kayıt yaptırmak için yaptığı başvurunun üniversite yönetimi tarafından reddetmesini eleştirdi. Dernek, Kaya'nın bugün görülecek duruşması öncesi bir dayanışma mesajı yayımladı.
İşte o mesajın tamamı;
"Ülkemizde hukuk adına yapılan haksızlıklar sizi de rahatsız ediyor mu?
800'e yakın öğrencinin 'terör örgütü üyesi olmak" suçlaması ile tutuklu olması ne üniversitelerin, ne de kamuoyu'nun gündeminde olabiliyor.
Tutuklu öğrencilerden biri de üniversitemiz İnşaat Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi İlhan Kaya. Öğrenci 15 Aralık 2010 tarihinde ODTÜ'yü ziyaret eden Başbakanı protesto eden öğrenciler arasındaydı. Bu olaydan sonra 1 yıl süre ile izlemeye alınan ve telefonu dinlenen öğrencimiz hakkında polis suç duyurusunda bulunmuş ve çıkarıldığı mahkeme tarafından "terör örgütü üyesi olmak" suçlaması ile tutuklanmıştı. Savcılık tutuklamadan 6 ay sonra iddianamesini mahkemeye sunmuştu.
İlhan Kaya'nın kayıtlı olduğu 2012 ilkbahar döneminin başında tutuklanması üzerine kendisine sınav hakkı tanıyan üniversitemiz yönetim kuruluna, cezaevine giderek sınavlarını veren İnşaat Mühendisliği öğretim üyelerine ve ders notları ile destekleyen arkadaşlarına dayanışmalarından dolayı teşekkür ediyoruz. İlhan Kaya o dönem aldığı 7 dersin hepsinden başarılı olarak 4. sınıf öğrencisi olmuştu.
Sonbahar 2012 döneminde İlhan Kaya'nın kayıt olmak için yaptığı başvuru ODTÜ Öğrenci Lisans Yönetmeliği'ndeki devam mecburiyeti koşulunu sağlayamayacağı gerekçesi ile üniversite yönetimi tarafından reddedilmişti.
ODTÜ Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği'nde yapılan değişiklik 20.2.2013 tarihinde bizlere duyuruldu. Buna göre, yönetmeliğin 23 (1) maddesinde derslere ve uygulamalara katılım zorunludur denirken, (3) maddesinde derse katılımın başarıya etkisi öğretim üyesinin takdirine bırakılmaktadır.
Yönetmelikte ayrıca kayıtların danışmanla yüz yüze yapılması mecburiyeti de getirildi. İlhan Kaya'nın avukatının vekaletle kayıt yapmasına yönetmeliklere göre bir engel olmamasına karşın buna da izin verilmedi.
Sonuç olarak İlhan Kaya'nın ilkbahar 2013 dönemi kayıt olmak için yaptığı başvurusu yine sonuçsuz kaldı. Bu durumda İlhan Kaya 1 yıl süren tutukluğundan sonra ilk defa hakim karşısına çıkacağı 13 Mart tarihindeki duruşmada serbest kalsa bile yönetmelik hükümlerine göre "derslere devam etmediği" gerekçesi ile bu döneme kaydı büyük bir olasılıkla yapılmayacaktır.
Görüşümüze göre İlhan Kaya'nın yönetmelik maddelerine göre kayıt yaptırmasına engel bir durum yoktur. Öğrencinin derslerde başarısı 2012 ilkbahar döneminde olduğu gibi öğretim üyesinin takdirindedir.
Türkiye'de üniversiteler tutuklu öğrencileri için farklı uygulamalar yapmaktadır. Örneğin, Boğaziçi, Galatasaray, Bilgi Üniversiteleri tutuklu öğrencilerinin kayıt yaptırmasına ve sınav almasına müsaade ediyorlar.
Dicle Üniversitesinde öğrencilere sınav hakkı veriliyor, ancak Diyarbakır'daki cezaevleri dolu olduğu için Karadeniz'deki cezaevlerinde tutuklu olan öğrenciler sevk parasını ödeyemedikleri için bu haktan yararlanamıyorlar.
Türkiye'de öğrenciler üzerine uygulanan baskılar yurtdışında tepki ile karşılanıyor. Eskişehir'e okumaya gelen Fransız vatandaşı, 21 yaşındaki Sevil Sevimli Grup Yorum konserine gittiği, 1 Mayıs'a katıldığı için "terör örgütü üyesi olmak" suçlaması ile tutuklandı. Sevil Sevimli'nin yaşadığı Lyon kentinde Türkiye'deki insan hakları ihlallerine dikkat çekmek için çok sayıda üniversite ve lise öğrencisi eylem yapıyor, basın olaya ilgi gösterek hem Fransız hem de Türkiye kamuoyunun dikkatini çekmeye çalışıyor.
Sosyolog Pınar Selek'e yargılandığı davadan üç kez beraat ettikten sonra kararın Yargıtay tarafından bozulmasından sonra ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Pınar Selek doktora yaptığı Strasbourg Üniversitesi'nin rektörü üniversitelerinin açılışında bir saat derslere katılmama eylemi ile tüm dünyanın ilgisini çekti. Strasbourg şehrinin Belediye Başkanı, Milletvekilleri, öğretim üyeleri ve öğrenciler Pınar Selek'e yapılan haksızlığa karşı çıkıyorlar.
Ülkemizde yaşanan olumsuzlukları protesto etmek, düşüncelerini özgürce ifade edebilmek için mücadele eden öğrencilerimizin özgürlükleri uzun tutuklamalarla ellerinden alınıyor. Orta Doğu Öğretim Elemanları Derneği olarak tutuklanan öğrencilerimizi ülkemizin geleceği olarak görüyoruz.
Duyarlı öğretim elemanlarımızı düşünce ve önerilerini listeden paylaşmaya davet ediyoruz.
Orta Doğu Öğretim Elemanları Derneği
Yönetim Kurulu"
Kaynak: baskahaber.org
- 11 gösterim