‘ÖLEN 4 TUTUKLU ADLİ TIP ENGELİNE TAKILDI’
Cezaevlerinde yüzlerce ağır hastanın bulunduğunu hatırlatan hekimler, bu hastaların tedavilerinin yapılamadığına dikkat çekti. İnfaz Kanunu ile birlikte vahameti giderek artan hastane raporlarının adli tıpta aylarca bekletildiğini belirten hekimler, adli tıpın tutukluların sağlığı açısından devre dışı bırakılmasını talep ettiler.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Merkezi toplantı salonunda bir araya gelen hekimler, hasta tutuklularla ilgili görüş ve taleplerini açıkladılar. Toplantıya, TTB Genel Sekreteri Bayazıt İlhan, TTB Merkez Konsey Üyesi Arzu Erbilici, Ankara Tabip Odası (ATO) İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Burhanettin Kaya katıldı. Ortak açıklamayı okuyan Erbilici, cezaevlerinde yaşanan sorunların başında sağlık problemlerinin geldiğine dikkat çekti.
230 AĞIR HASTA VAR
Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünün verilerine göre cezaevlerinde 136 bin kişinin bulunduğunu aktaran Erbilici, tutuklu ve hükümlü sayısının son yıllarda arttığını söyledi. Cezaevlerinde ölümcül hastalıkların olduğuna vurgu yapan Erbilici, kendilerine bu konuda çok sayıda şikayet mektubu ve dilekçelerin geldiğini söyledi. İnsan Hakları Derneğinin verilerini örnek sunan Erbilici, cezaevlerinde 230’u ağır olmak üzere 411 hasta tutuklunun bulunduğunu söyledi.
RAPORLAR ADLİ TIP ENGELİNDE
Erbilici, 31 Ocak 2013 tarihli resmi gazetede yayınlanan İnfaz Kanunu’nun 16. maddesinde yapılan değişikliğini eleştirdi. Erbilici, ‘Mahkumun hastalığının hayatı için kesin bir tehlike teşkil etmesi durumunda hapis cezasının infazının iyileşinceye kadar geri bırakılması’ hükmünün ‘Ağır hastalık veya sakatlık nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettirememe halinde infazın ertelenmesi’ şeklinde düzenlendiğini hatırlattı. Ancak kanunun yansımasının beklenen gibi olmadığını dile getiren Erbilici, “Hasta mahkumlar eskisi gibi tam teşekküllü devlet hastanelerinden ve üniversite hastanelerinden alınan raporlara rağmen Adli Tıp Kurumu engelini aşamıyor” dedi.
Tutuklularla ilgili hazırlanan raporların, Adli Tıp Kurumunda aylarca bekletildiğini vurgulayan Erbilici, “Bu haliyle sorun çözmekten oldukça uzaktır” dedi.
ADLİ TIP ÖLÜMLERİN ÖNÜNÜ AÇTI
Düzenlemenin tutuklulara olumlu bir yansımasının olmadığını söyleyen Erbilici, ocak ayından itibaren ‘Cezaevi koşullarında kalamaz’ raporuna rağmen adli tıp engeline takılan dört kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. İki kez başvurdukları Adli Tıp Kurumundan cevap gelmediği için geçtiğimiz hafta ölen kanser hastası İrfan Eskibağ’ın da son örnek olduğuna vurgu yapan Erbilici, “Yetkililere sesleniyoruz. Ceza ve tutukevlerinde barınan tutuklu ve hükümlülerin evrensel hukuk çerçevesinde ve en temel insan hakları esas alınarak yaşam koşulları düzenlenmeli; şiddetin, kötü muamelenin, işkencenin, kötü uygulamaların bir an önce önüne geçilmelidir” dedi. Erbilici, infazların ertelenmesi hususunda gecikmelere neden olan ve objektif olmayan kararlarda imzası bulunan Adli Tıp Kurumunun da acilen devreden çıkartılmasını istedi.
İNCELEMEYE İZİN VERİLMİYOR
TTB Genel Sekreteri Bayazıt İlhan da bu konuda aylardır Adalet Bakanlığına uyarılarını yaptıklarını söyledi. Cezaevlerinde sağlık sorunlarını tespit etmek, tutukluları yerinde görmek için görev almak istediklerini, ancak hiçbir olumlu yanıt alamadıklarını aktardı. İlhan, “Madem mahpusların sağlıkları yerinde. Neden incelememize izin vermiyorsunuz?” diye tepki gösterdi.
ATO’dan Burhanettin Kaya da hastaların hastaneye gitmesinin bile savcılık izniyle gerçekleştiğini, cezaevlerinde hekimin bulunmadığını belirterek tepki gösterdi. Tutuklulara psikolojik işkence yapıldığını anlatan Kaya, cezaevlerindeki korkunç tablonun psikolojik anlamda da vahametini gün geçtikçe arttırdığına vurgu yaptı. (Ankara/EVRENSEL)
Kaynak: evrensel.net
- 10 gösterim