Mete Diş’i hapishanede yakalandığı kanserle ilgili muayene eden Adli Tıp Kurumu, hazırladığı raporda Diş’in başka bir hastane tarafından tekrar muayene edilmesi gerektiğini yazdı.
Diş’in avukatı Evrim Deniz Karatana, Adli Tıp Kurumu’nda “muayenenin” de beş dakika sürdüğünü açıklamıştı.
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, üniversite hastaneleriyle eğitim ve araştırma hastanesinin raporunu dikkate almayarak Adli Tıp Kurumu’ndan rapor istemişti. Ancak Adli Tıp da Mete Diş’in rapor aldığı hastanelerden tekrar rapor almasının uygun olduğunu belirtti.
İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı’nın raporuna göre, “Diş’in tutuklu kalması, kemoterapi sonrası oluşabilecek etkilerin ardından sağlık hizmetlerinde gecikmeye ve ölümüne sebep olabilir.”
Yeni rapor, yeni eziyet
Avukatı, Mete Diş ile ilgili verilen bu raporun hem tahliyesinin gecikmesine neden olduğunu hem de tekrar muayene olmasının ona ayrı bir eziyet çektirdiği görüşünde.
Diş, hastaneye ring aracıyla yaklaşık iki saatlik bir yolculuktan sonra varabiliyor, tedavi için bekletiliyor ve tedavi sonrası bitkin bir şekilde aynı yolu geri dönüyor. Hapishane giriş ve çıkışında aramaya maruz kalıyor.
Üç ayrı hastaneden raporu var
26 yaşındaki Mete Diş, 25 Kasım 2010’da tutuklanarak Kandıra’daki Kocaeli 1 Nolu F Tipi Cezaevi’ne gönderildi. Diş, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, Türk Ceza Kanunu’ndaki (TCK) 314/2. madde uyarınca “Devrimci Halk Kurtuluş Partisi/Cephesi (DHKP-C) örgütü üyeliğinden” yargılanıyor.
Yaklaşık 2,5 yıldır üç kişilik hücrede tutulan Diş’e 25 Şubat’ta Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde testis kanseri teşhisi konuldu. 5 Mart’ta Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kemoterapi tedavisine başlandı.
Diş, Kocaeli Cezaevi uzak olduğundan, Maltepe Cezaevi’ne sevk edildi. Ancak burada tek kişilik hücreye kondu.
Diş, avukatına yazdığı 8 Nisan tarihli mektubunda, kemoterapinin yan etkilerinin çok şiddetli olduğunu, gece de devam eden kusma ve bulantı yaşadığını, tek başına hayatını idame ettiremediğini anlatmıştı.
Avukatı Karatana, tek kişilik hücrede sağlıksız koşullarda kalmak zorunda kalan Diş’in günde sadece bir saat havalandırmaya çıkarıldığını, kemoterapi sonrası bulantı ve baygınlık gibi yan etkilerin tedavi edilemediğini açıkladı. Diş tekrar Kocaeli Cezaevi’ne gitmek için talepte bulundu.
19 Mart’ta görülen son duruşmada avukatları tahliye istedi. Mahkeme heyeti de Adli Tıp Kurumu’nun Diş’in hapishane koşullarında kalıp kalamayacağına ilişkin rapor düzenlemesini istedi.
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı imzalı raporda da "Diş’in tutukluluğunun devamının ölümüne neden olabileceği” belirtildi.
(Ayça Söylemez/Bianet)
Kaynak: baskahaber.org
- 4 gösterim