39 Barodan ÇHD Davası Kararına Tepki: “Bu Bir Yargılama Değildir”

ÇHD davasında verilen karara dair açıklama yapan 39 baro başkanı, “Adalet arayışında olduğumuz bugünlerde meslektaşlarımız hakkında kanunsuz yöntemlerle hüküm kuruldu” dedi.

21 Mart 2019

* Çizim: Murat Başol

Haberin İngilizcesi için tıklayın

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosundan 18 avukat hakkında verilen hükümle ilgili açıklama yapan 39 baro başkanı*, “adil yargılanma hakkı ile ceza usul kanunu ve mevzuat hükümlerinin mahkeme heyetince defalarca ihlal edildiğini” ifade etti.

TIKLAYIN - 18 Avukata Toplam 159 Yıl 1 Ay 30 Gün Hapis

ÇHD davasında bugünkü duruşmada mahkeme sanıkların yokluğunda karar açıkladı; henüz savunma yapmamış olan avukatlara, 18 yıl 9 ay ile 3 yıl 1 ay 15 gün arasında hapis cezaları verildi.

“Mahkeme heyetine, tutuklama kararında imzası olanlar atandı”

Yazılı açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“Soruşturmanın en başından bugüne kadar kamuoyunca yakından izlenen süreç, olağandışı ve olağanüstü hukuk düzenlerinde bile benzerine rastlanmayan bir şekilde gelişti.

“Günler süren duruşma sonunda meslektaşlarımızın tahliyelerine oybirliğiyle karar verildi, savcılığın itirazı üzerine, aynı mahkeme heyetince, henüz bir gün bile geçmeden, bu kez tahliye edilen meslektaşlarımızın bir kısmının yeniden tutuklanmasına ilişkin yakalama kararı verildi. Bu kararın hemen ardından, mahkeme heyeti üyelerinin bir kısmının görev yeri değiştirildi.

“Görev yerleri değiştirilen mahkeme heyetinin yerine, soruşturma aşamasında verilen tutuklama kararı altında imzası bulunan hakimler atandı.

“Mahkeme savunmasız yargı yaratma çabası içine girdi”

“Mahkeme heyeti, duruşmalar sırasında birçok kez savunma makamını duruşma salonundan çıkartarak adeta savunmasız yargı yaratma çabası içine girdi.

“İkinci duruşmanın ara kararıyla savunma makamına 18 Mart 2019 tarihli duruşmaya kadar kovuşturmanın genişletilmesi ve tanık beyanlarına karşı beyanda bulunmalarına ilişkin süre verilmiş olmasına karşın bu sürenin bitmesi ve sanık ile müdafilerinin talepte bulunması beklenmeksizin dosya mütalaa için savcılığa gönderildi.

“Görevli savcının mütalaa vermemesi üzerine mahkemece mütalaa talebi yenilendi. Bu talebin, duruşma savcılığınca yerine getirilmemesi üzerine, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca duruşma savcısı değiştirilmek suretiyle, yeni görevlendirilen savcının mütalaa vermesi sağlandı.”

“Boş salona mahkumiyet hükümleri açıklandı”

“Mahkemece, ‘makul sürede beyanlarda bulunulmadığı’ gerekçesiyle, savunma makamının bütün talepleri reddedildi. Mahkeme heyeti adeta kendi hukukunu yarattı, ceza usul hukukuna, olmayan bir ‘makul süre’ kavramı hediye etti.

“Dün de duruşma salonunda sanık ve müdafileri olmaksızın, boş salona mahkumiyet hükümleri açıklandı. Polis fezlekeleri mahkeme kararı haline getirilerek, meslektaşlarımız hakkında mahkumiyet kararları verildi.”

“Bağımsızmış, tarafsızmış gibi bile davranmayan yargılama”

“Ceza yargılamalarında geçerli olan sözlü duruşma ve sözlü savunma yok sayıldı. Bağımsızmış, tarafsızmış gibi bile davranmayan, yargının görüntüsünü bile katlanılmaz kılan, adil yargılama bir yana, yargılama bile yapılmadan gerçekleştirilen bu hukuk katliamını görünür kılıyoruz.

“Tarihe geçsin: Bırakınız adil yargılanmayı, bu bir yargılama bile değildir! Adalet arayışında olduğumuz bugünlerde meslektaşlarımız hakkında kanunsuz yöntemlerle hüküm kuruldu.”

Bugünkü yazılı açıklamada imzası olan baro başkanları şöyle: Adana Barosu Başkanı Veli Küçük, Ağrı Barosu Başkanı Mehmet Salih Aydın, Amasya Barosu Başkanı Melik Derindere, Ankara Barosu Başkanı R. Erinç Sağkan, Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan, Artvin Barosu Başkanı Ali Uğur Çağal, Aydın Barosu Başkanı Gökhan Bozkurt, Balıkesir Barosu Başkanı Erol Kayabay, Batman Barosu Başkanı Abdülhamit Çakan, Bingöl Barosu Başkanı Hanifi Budancamanak, Bolu Barosu Başkanı Sabri Hendekçi, Burdur Barosu Başkanı Ramazan Gedik,  Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun, Çanakkale Barosu Başkanı Bülent Şarlan, Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan, Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, Düzce Barosu Başkanı Azade Ay, Eskişehir Barosu Başkanı Mustafa Elagöz, Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı, Giresun Barosu Başkanı Soner Karademir, Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez, Isparta Barosu Başkanı Ünsal Çankaya, İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, Kırklareli Barosu Başkanı Turgay Hınız, Kocaeli Barosu Başkanı Bahar Gültekin, Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Muğla Barosu Başkanı Cumhur Uzun, Muş Barosu Başkanı Abdulbaki Çelebi, Ordu Barosu Başkanı Haluk Murat Poyraz, Siirt Barosu Başkanı Nizam Dilek, Şanlıurfa Barosu Başkanı Abdullah Öncel, Şırnak Barosu Başkanı Nuşirevan Elçi, Tekirdağ Barosu Başkanı Sedat Tekneci, Trabzon Barosu Başkanı Sibel Suiçmez, Tunceli Barosu Başkanı Kenan Çetin, Van Barosu Başkanı Zülküf Uçar, Yalova Barosu Başkanı Fedayi Doğruyol.

(AS)

Kaynak: BİANET