İnfaz yasasında yapılacak değişikliklere ilişkin ayrıntıları AKP’ye yakın haber sitesi açıkladı. “Terör suçları” hariç, cezasının yüzde 50’sini çeken serbest kalacak. Öte yandan kadın ve çocuğa şiddet, tecavüz suçlarının cezasının artacağı ileri sürülüyır.
AKP’nin yayın organlarından Türkiye gazetesinin haberine göre; Ceza İnfaz Kanunu’nda (CİK) yapılacak değişikliklerin seçim sonrası Meclis gündemine geleceği, ancak yasalaşma sürecinin 1 Ekim’den sonraya kalacağı belirtiliyor.
Cezasının yarısını çekene tahliye
Erdoğan’ın “Meclis’te görüşüleceğini” söylediği düzenleme af değil, bazı suçlarla ilgili ceza indirimini kapsayacak. Seçim sonrası Meclis gündemine taşınması planlanan pakette, hapishanede kalma sürelerinin düşürülmesi, bazı suçların para cezasına çevrilebilmesi gibi düzenlemeler de bulunuyor. Mevcut kanuna göre “terör suçluları” cezalarının dörtte üçünü, adli suçlular ise üçte ikisini çekiyor. Yeni çalışmada, “terör suçlarına” ilişkin hükümlere dokunulmayacak. Ancak cezasının yüzde 66’sını çeken adli suçlara ilişkin cezalarda değişikliğe gidilerek bu oran yüzde 50’ye çekilecek. Bu durumda örneğin 10 yıl hapis cezası alan bir kişi mevcut sistemde 6 yıl 6 ay hapishanede kalırken, bu süre yeni düzenleme ile 5 yıla inecek. Düzenleme geriye doğru yürüyeceği için cezasının yüzde 50’sini çekenler şartlı salıverme hükümlerinden yararlanarak dışarı çıkabilecek. Aralarında ekonomik suçlar ile ilgili değişikliklerin de bulunduğu bazı suçlar için verilen hapis cezasının para cezasına çevrilmesi de planlanıyor.
Kademeli infaz sistemi
Kademeli bir infaz sistemi kurularak, bir yılın altında bir cezayı gerektirse bile, suç işleyen mutlaka hapishanede kalacak. Yeni infaz düzenlemesinde 1-3 yıl ceza gerektiren suçlar sınıflandırılarak, hapishanede en az kalacakları süre belirlenecek.
Nafaka saldırısı da pakette
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, nafaka konusuyla ilgili olarak “Biz bu konuda teknik olarak bir çalışma yapacağız, bir sürenin olması, alt sınırın, üst sınırın olması. Alt sınır ve üst sınırı da hâkim belli kriterlere, kanundaki kriterlere bakarak rakamı da belirleyecek” açıklamasını yapmıştı. Nafaka süresine ilişkin bir azami sürenin olacağı, mahkemenin belirlediği bu süre bitince nafakanın sona ereceği kaydediliyor.
Kaynak: Gelecek Gazetesi
- 6 gösterim