Ramazan Bayramı boyunca 26 CHP Milletvekili cezaevlerinde tutuklu ve hükümlü bulunanları ziyaret etti. Ziyaretlere ilişkin açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba tutuklu ve hükümlülerin yaşadığı sorunları aktardı ve “Ziyaretlerimizde af söylentilerinin mahkumları ve ailelerini umutlandırdığı ve ciddi bir beklentiye soktuğu görülmüştür” dedi.
9 Haziran 2019
ANKARA- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve Grup Başkanvekili Özgür Özel’in koordinasyonunda CHP milletvekilleri, Ramazan Bayramı’nda cezaevlerinde tutuklu ve hükümlüleri ziyaret etti.
Ziyaretlere ilişkin yazılı açıklama yapan Ağbaba, “Ziyaretlerimizde af söylentilerinin mahkumları ve ailelerini umutlandırdığı ve ciddi bir beklentiye soktuğu görülmüştür. Türkiye’deki tüm sorunların olduğu gibi bu sorunun çözüm yeri de Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir. Eğer siyasi partiler bu söylemlerinde samimilerse düzenleme Parlamento’ya getirilmeli ve siyasi partilerin konuya ilişkin görüşleri dinlenmelidir” dedi.
‘KİMİN HANGİ SUÇTAN YATTIĞIYLA İLGİLENMİYORUZ’
Ramazan Bayramı boyunca 26 CHP milletvekili, 27 ayrı cezaevindeki ziyaretlerinde gazetecilerin, akademisyenlerin, aydınların ve siyasetçilerin yanı sıra adli hükümlüleri de ziyaret etti.
Ziyaretlere ilişkin değerlendirme yapan Ağbaba açıklamasında, “Cumhuriyet Halk Partisi olarak, cezaevlerinde bulunan vatandaşlarımızı ziyaret ederken, kimin neyle suçlandığıyla ya da hangi suçtan yattığıyla ilgilenmiyoruz. Bir siyasi parti olarak buna körüz. Ziyaretlerimizi ayırmadan gerçekleştirdik. Milletvekillerimiz hem cezaevindeki mahkumların hem de cezaevi çalışanlarının bayramlarını kutlama ve sorunlarını dinleme şansı buldu” ifadelerine yer verdi.
Milletvekillerinin cezaevlerinde yaptığı ziyaretlerde 3 tip mağduriyet tespit edildiğini belirten Ağbaba’nın açıklamasının satır başları şu şekilde:
AİLEDEN ÇOK UZAKTA TUTUKLU OLAN MAHKUMLAR VAR: Kapasite üzerinde kişi bulunması nedeniyle mahkumların yaşadığı bir mağduriyet bulunuyor. Aynı sebepten dolayı çalışanlar da özellikle bayramlarda ve görüş günlerinde bir mağduriyet yaşıyor. Aileden çok uzak yerde tutuklu olan ya da cezası infaz edilen mahkumlar var. Bu çerçevede yaşlı ailelerin, çocuklarını ziyaret edemediği belirtildi. Mahkumlar kapasite darlığı nedeniyle ancak üst üste ve nöbetleşe uyuyabilmekte, bazı mahkumların tuvalet önlerinde yatabildikleri belirtilmektedir.
CEZAEVİ ÇALIŞANLARININ SORUNLARI: Cezaevi çalışanları, kapasite üzerindeki mahkum sayısı nedeniyle personel yetersizliği bulunduğunu, herkesin bayram yaptığı günlerde dahi çalışmak zorunda olduklarından şikayet ediyorlar. İnfaz koruma memurlarının 3600 ek gösterge talepleri de bulunmaktadır. Ayrıca infaz koruma memurları, genel idari hizmetler sınıfında bulunduklarından sosyal haklardan yararlanamamaktadır, bu nedenle infaz koruma memurlarının, emniyet hizmetleri sınıfına geçirilmesi sağlanmak durumundadır. Daha önce de partimiz tarafından dile getirilen ve seçim bildirgemizde de yer alan bu sorunun çözümüne ilişkin olarak, ziyaret yapan milletvekillerimizin imzasıyla infaz koruma memurlarının özlük haklarının iyileştirilmesine yönelik bir kanun teklifini önümüzdeki günlerde yeniden Meclis gündemine taşıyacağız.
HASTA MAHKUMLARIN TEDAVİ VE İLACA ERİŞİM SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ: Yine kapasite üstünde mahkum bulunması nedeniyle cezaevlerinde ortak kullanım alanlarının nöbetleşe kullanılması zorunluluğu nedeniyle, cezaevlerindeki sosyal aktivite olanaklarından yeterince yararlanılamamaktadır. Özellikle hasta mahkumların, tedaviye ve ilaca erişimde yaşadığı sorunlar ve nakil araçlarının yetersizliği de çözülmesi gereken önemli sorun başlıklarından biridir. Her ne kadar kamuoyunda açık cezaevlerinin sorunsuz olduğuna yönelik bir algı olsa da, orada da ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Kapalı alanların yetersiz olduğu gibi sorunlardan dolayı mahkumların açık cezaevlerinden ayrılarak cezaevlerine dönmediği ve infazlarını yaktığı örnekler bilinmektedir. İnsanların üst süte balık istifi biçimde yatmak zorunda kaldığı yoğun şikayetlerden biridir. Ayrıca açık cezaevlerinde koşulların kötülüğü ve kapasite fazlalılığından dolayı salgın hastalıklar yaşandığı iddiaları tarafımıza iletilmektedir.
ÇOCUKLU MAHKUMLARIN SIKINTILARI NOT EDİLDİ: Uzun tutukluluk sürelerinden ve yazılmayan iddianamelerden, görülse de bitmeyen davaların yanı sıra, toplum nezdinde peşinen suçlu ilan edilen insanların lekelenmeme hakkının ihlal edildiği, bu mahkumların yakınlarının toplumda dışlanması gibi sonuçlar doğurmaktadır. Cezaevlerindeki çocuklar ve çocuklu mahkumların sıkıntıları da heyetimizce not edilmiştir.
SONUÇLANMAYAN AF TARTIŞMALARI TAHRİP EDİCİ: Adalet ve Kalkınma Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisi, cezaevlerini oy deposu olarak görmekte, ceza infaz rejiminde değişiklik ya da af gibi söylemlerle mahkumları ve ailelerini beklentiye sokmaktadır. Ziyaretlerimizde af söylentilerinin mahkumları ve ailelerini umutlandırdığı ve ciddi bir beklentiye soktuğu görülmüştür. Türkiye’deki tüm sorunların olduğu gibi bu sorunun çözüm yeri de Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir. Eğer siyasi partiler bu söylemlerinde samimilerse düzenleme Parlamento’ya getirilmeli ve siyasi partilerin konuya ilişkin görüşleri dinlenmelidir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu konuda yapıcı katkı vermeye hazırız. Ama insanları bir af beklentisine sokarak seçimlerde oya dönüştürecek biçimde duygularını istismar etmek ve seçimden sonra unutmak kabul edilebilir değildir. Sonuçlanmayan af tartışmaları hem mahkumlar, hem aileleri hem de suçtan zarar görenlerin kendileri ve yakınları açısından da tahrip edici olduğunu not ediyoruz. Bir an önce toplumsal mutabakatın sağlanmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Eğer bu düzenleme Parlamento’ya gelmeyecekse mahkumların umutlarını devşirecek söylemlerden tüm siyasi partilerin kaçınması gerekmektedir.
ZİYARETLERİ GERÇEKLEŞTİREN MİLLETVEKİLLERİ
Ramazan Bayramı boyunca, CHP milletvekilleri Veli Ağbaba, Muharrem Erkek, Orhan Sarıbal, Burhanettin Bulut, Orhan Sümer, Burcu Köksal, Murat Emir, Cavit Arı, Süleyman Bülbül, Ensar Aytekin, Ahmet Akın, Utku Çakırözer, Suzan Şahin, Yüksel Mansur Kılınç, Atila Sertel, Metin İlhan, Ali Fazıl Kasap, Alpay Antmen, Cengiz Gökçel, Burak Erbay, Mustafa Adıgüzel Baha Ünlü, Neslihan Hancıoğlu, Ulaş Karasu, Kadim Durmaz ve Özkan Yalım, Adana, Afyonkarahisar, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Düzce, Edirne, Eskişehir, Hatay, İstanbul, Kırşehir, Kocaeli, Kütahya, Malatya, Mersin, Muğla, Ordu, Osmaniye, Samsun, Sivas, Tokat ve Uşak’taki cezaevlerini ziyaret etti. (DUVAR)
Kaynak: Gazete Duvar
- 6 gösterim