Gültan Kışanak’a Almanya'dan "Clara Zetkin Onur Ödülü"

Ödülün Kışanak verildiğini duyuran HDP Kadın Meclisi, "İçeride dışarıda kadın dayanışmamızla hep birlikte erkek egemen düzene karşı mücadelemizi sürdüreceğiz!" dedi.

30 Mayıs 2021 İstanbul 

(Fotoğraf: HDP)

Almanya'da 2007 yılında verilmeye başlanan "Clara Zetkin 2021 Onur Ödülü"nün bul yıl sahibi tutuklu eski Diyarbakır Büyükşehir Gültan Kışanak oldu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, haberi sosyal medya hesabından duyurdu: "Clara Zetkin 2021 Onur Ödülü Sevgili Gültan Kışanak'a verildi. Kendisini tebrik ediyoruz. İçeride dışarıda kadın dayanışmamızla hep birlikte erkek egemen düzene karşı mücadelemizi sürdüreceğiz!"

Clara Zetkin Ödülü hakkında

Clara Zetkin Ödülü, Alman Sol Parti (Die Linke) tarafından kadın hakları için yaptığı mücadele dolayısıyla "kadınlara örnek olan kişilere" veriliyor.

Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün fikir annesi ve Alman kadın hakları savunucusu olan "Clara Zetkin"in adıyla anılan ödül, 2007 yılından beri iki yılda bir veriliyor.

Ödül, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün politik boyutunu tekrar kamuoyuna hatırlatmak amacını taşıyor.

Clara Zetkin Ödülü, kadınların kamuoyuna katılımlarını desteklemek, onları yeteneklerini ve kuvvetlerini eşitlikçi ve adil bir toplum için kullanmalarına cesaretlendirmek ve onure etmek için veriliyor.

Ödülü veren inisiyatif, ister Nobel ödülü kazanan ünlü bir kadın, ister müzisyen, hemşire ya da bakıcı bir kadın olsun, kadınların her gün dayanışmacı bir toplum için farklı alanlarda üretime dahil olduklarını ancak bu çalışmalarının kamuoyu tarafından takdir edilmediğine inanıyor.

Bu yetersizliğe dikkat çeken inisiyatif, kadın hakları mücadelesi başta olmak üzere insan hakları için mücadele eden kişilere, kadınları mücadelelerinde daha başarılı kılmayı hedefleyen Clara Zetkin Onursal Kadın Ödülü'nü veriyor.

Clara Zetkin kimdir?

Clara Zetkin (5 Temmuz 1857 - 20 Haziran 1933), devrimci sosyalist ve Marksist-Leninist politikacı ve kadın hakları savunucusu.

1917'ye kadar Almanya Sosyal Demokrat Partisi'nde aktif olarak çalıştı, daha sonra Almanya Bağımsız Sosyal Demokrat Partisi'ne (USDP) katıldı ve Spartakusbund'un kurucuları arasında yer aldı, bu birlik 1919'da Almanya Komünist Partisi (KDP) oldu. 1920'den 1933'e kadar Reichstag'da partisini temsil etti.

1874'ten itibaren Almanya'daki kadın hareketi ve işçi hareketi ile ilişki içerisinde bulunmaya başladı. 1878'de Almanya Sosyalist İşçi Partisi'ne (SAP) katıldı.

Bismarck'ın 1878'de sosyalist hareketi yasaklaması üzerine, 1882'de Zürih'e, daha sonra Paris'e sürgüne gitti. Zetkin, SPD'den yakın arkadaşı Rosa Luxemburg ile birlikte devrimci radikal solun önde gelen isimleri arasında yer aldı. Revizyonizm tartışmasında Luxemburg ile birlikte Eduard Bernstein'i eleştirdi.

Kadınların oy hakkı ve fırsat eşitliği gibi konularda kadın politikasına eğildi. Sosyal demokrat kadın hareketini geliştirmeye çalıştı, 1891'den 1917'ye kadar SDP'nin kadın gazetesi Die Gleichheit'in editörlüğünü yaptı.

26-27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonal'e bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak kutlanması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.

Clara Zetkin, I. Dünya Savaşı sırasında Karl Liebknecht, Rosa Luxemburg ve diğer etkili SDP politikacılarıyla birlikte partinin Burgfrieden politikasına, savaş döneminde grev yapılmayacağına ve hükümetin ve savaşın eleştirilmeyeceğine dair geçici bir barış anlaşması denebilir, karşı çıktı.

Savaş karşıtı görüşlerinden dolayı defalarca tutuklandı, yine de Berlin'de 1915 yılında savaş karşıtı Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı'nı düzenledi. Ocak 1919'da kurulan Almanya Komünist Partisi'ni 1920-1933 arası Reichstag'da temsil etti.

Adolf Hitler'in Almanya Komünist Partisi'ni Reichstag yangını'ndan sonra yasaklamasıyla Zetkin ömrünün son yıllarını Sovyetler Birliği'nde sürgünde geçirdi, 1933'te Moskova'da kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti ve burada defnedildi.

 Clara Zetkin Onur Ödülü, 2017 yılında BDP Miiletvekili (şu an HDP'de milletvekilliğini sürdüyor) Feleknas Uca'ya verildi. 2013 yılında ise Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletinin Uyum Bakanı Bilkay Öney ödüle layıık görüldü.

Gültan Kışanak kimdir?

Ailesi Dersim'den göçerek Elazığ'ın merkez köylerinden Sünköy'e yerleşmiş bulunan Ağucen aşiretine mensuptur.

Elazığ Öğretmen Okulu'nu bitirdikten sonra 1978'de Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Bölümü'ne girdi.

19 yaşında üniversite ikinci sınıf öğrencisi iken gerçekleşen 12 Eylül darbesi öncesinde tutuklandı.

1980 ve 1982 yılları arasında Diyarbakır Cezaevi'nde tutuklu kaldı. Diyarbakır Cezaevi'nde gördüğü işkenceyi daha sonraki yıllarda çeşitli röportajlarında ve işkenceyle mücadele platformlarında anlattı.

Tahliyesinin ardından Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Bölümü'nü bitirdi.

1990'lı yılların başında bir grup arkadaşı ile Toplumsal Direniş gazetesini kurdu. Gazetenin yayın hayatı kapatma ve toplatma davaları nedeniyle uzun sürmedi.

1991'de stajyer olarak girdiği Güneş gazetesinin ardından Yeni Ülke, Özgür Gündem ve Özgür Ülke gazetelerinde gazeteci, yazı işleri müdürü, yayın koordinatörü olarak her alanda, 2002 yılına kadar çalıştı.

1997 yılından itibaren kadın hareketi içinde yer aldı.

2004 yılından itibaren Diyarbakır Bağlar Belediyesi'nin sosyal proje danışmanı olarak çalıştı.

2007 genel seçimlerinde yüzde onluk seçim barajını aşmak için kurulan Bin Umut Adayları içinde yer aldı ve Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) desteklediği 23. Dönem bağımsız Diyarbakır Milletvekili olarak Meclis'e girdi.

2009 yılında DTP'nin kapatılmasının ardından Barış ve Demokrasi Partisi'ne (BDP) geçti ve partinin eşbaşkanlığına seçildi.

12 Haziran 2011 tarihinde yapılan genel seçimlerde BDP'nin desteklediği bağımsız aday olarak Siirt'ten 24. Dönem Milletvekili seçildi.

30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı seçildi.

Orta düzeyde Kürtçe biliyor. Evli ve 1 çocuk annesi.

Gültan Kışanak, 25 Ekim 2016'da PKK/KCK'ye üyelik (TCK 314/2) iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alındı ve tutuklandı.

(RT)

Kaynak: www.bianet.org