En Az 27 Yazar, Şair, Çevirmen ve Yayıncı Cezaevinde

Türkiye Yayıncılar Birliği "Yayınlama Özgürlüğü Raporu'nu" açıkladı. 2012'nin Haziran ayı ile 2013'ün Haziran ayı arasındaki sürede gerçekleşen vakaları içeren rapora göre en az 27 yazar, çevirmen ve yayıncı cezaevinde.

Türkiye Yayıncılar Birliği "Yayınlama Özgürlüğü Raporu'nu" açıkladı. 2012'nin Haziran ayı ile 2013'ün Haziran ayı arasındaki sürede gerçekleşen vakaları içeren rapora göre en az 27 yazar, çevirmen ve yayıncı cezaevinde.

"Kitaplarla İlgili Davalar, Soruşturmalar ve Kapatma Kararları", "Yazarlara Açılan Diğer Davalar", "Karikatürlere Açılan Davalar", "Yayınlara Sansür, Yasaklama ve Soruşturmalar", "Kitapların Suç Delili Sayılması", "Basına Yönelik Baskılar", "İnternette Yayınlama Üzerine Baskılar", "Yasa Değişiklikleri", "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kararları" ve "Uluslararası Kuruluşların Raporları" başlıkları yer alıyor.

Rapora göre bir yıl içinde;

* Üç karikatüre dava açıldı.

* 15 kitap savcılık tarafından yasaklandı.

* Son bir yılda en az 2 çevirmen, 11 yayıncı ve 17 yazar yargılandı.
 

* 17 kitap hakkındaki 3. Yargı Paketi kapsamında ertelendi.

* 1 kitaba ilişkin davada sanık beraat etti.

* 1 kitaba ilişkin davada mahkeme takipsizlik kararı verdi.

* İki davada yayıncılara ceza verildi.

* 5 kurum ya da yayında sansür uygulandı, Milli Eğitim Bakanlığı müfredat kitabında 7 şiire sansür uygulandı, John Steinbeck'in Fareler ve İnsanlar kitabı ile Jose Mauro de Vasconcelos'un Şeker Portakalı, Muzaffer İzgü'nün Zıkkımın Kökü, Muallim Naci'nin Ömer'in Çocukluğu ve Çılgın Babam, Bilgin Adalı'nın Çatalhöyük Öyküleri-1 ve Dünyamızın İlk Şafağı, Amin Maalof'un Semerkant ile Karl Marx'ın Komünist Manifesto kitaplarını okutan eğitimciler hakkında inceleme ve soruşturma başlatıldı.

Çeşitli davalarda kitapların suç delili olarak sayıldığına dikkat çekti. Rapor ayrıca habercilere yönelik yine gazetecilik faaliyetlerinden ötürü soruşturmalar başlatıldığını, davalar açıldığını, birçok gazetecinin ise yazdıkları sebebiyle işsiz kaldığını vurguladı.

Google'ın Şeffaflık Raporu verilerine yer veren raporda Türkiye'nin Google'a 87 taleple 8 bin 751 içerik kaldırma başvurusu yaptığını, Türkiye'de yönetici/emniyet gibi kurumlardan Google'a 70 taleple 1287 içeriğin kaldırılması istendiği belirtildi.

Rapor 3. Yargı Paketi ile Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamındaki cezalarda hükmün ertelenebilmesinin mümkün hale geldiğini, ayrıca aynı kanunla 5 Ocak 2013'e kadar yayınlar hakkında verilen yasaklama ve toplatma kararlarının hükümsüz hale geldiğini belirtti. Ancak geçen sürede bazı kitaplar hakkında eski yasakları geri geldi.

* Raporun tam metnini okumak için tıklayın (alternatif).

Kaynak: bianet.org