Gizli Tanık Hatırlamadı, Mahkeme “Hatırlattı”

Gezi direnişine katılmakla suçlanan ve hem annesi hem kendisi tutuklu olan Merve Önem’e hakim, aynı mahkemede yargılanan annesinin “nerede olduğunu” sordu. Son duruşmada da hakim, gizli tanığa, Önem’le ilgili bir beyanının olup olmayacağını sordu.

Ayça Söylemez İstanbul - BİA Haber Merkezi 04 Şubat 2019

***

Merve Önem, 6 Nisan 2018’de İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliğince tutuklandı, Silivri Cezaevinde.

Üniversite mezunu olan 27 yaşındaki Önem, tutuklandığında Anadolu Üniversitesi Felsefe Bölümünde üçüncü üniversite eğitimini alıyordu. Kardeşiyle yaşayan Önem aynı zamanda çalışıyordu. Savcılıktaki savunmasında, “Annem tutuklu, babam vefat etti. Üniversiteye hazırlanan bir kardeşim var. Serbest bırakılmayı istiyorum” demişti.

Annesi, avukat Şükriye Erden de başka bir davadan Karabük Cezaevinde tutuklu. Aynı hapishaneye sevk edilme talepleri reddedildi.

Mahkemeye “tanığı yönlendirmekten” itiraz

Önem’in İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davanın ikinci duruşması 30 Ocak’ta görüldü.

Avukat Güçlü Sevimli bianet’e yaptığı açıklamada, Önem’in hakkında dosyada gizli tanık ya da açık tanık beyanı olmadığını, bu duruşmada konuşan gizli tanığın da Önem hakkında bir beyanda bulunmadığını belirtti ve ekledi:

“Buna rağmen, mahkeme heyeti başkanı, gizli tanık Çelik’e ‘Merve Önem de burada, diyeceğin bir şey var mı?’ şeklinde bir soru yöneltti.”

Avukat Sevimli, bu soru üzerine mahkemeye “tanığı yönlendirdiği” gerekçesiyle itirazda bulundu. Hakimin “kanuna aykırı davrandığını” ifade eden Sevimli’nin itirazı, duruşma zaptında şöyle yer aldı:

“Müvekkillerimizin ismi söylenerek tanığın beyanları alınmaya çalışılmaktadır. Bu husus hukuka aykırıdır, mahkeme zaptına geçirilsin. Bu, yönlendirmedir.”

Duruşmaya SEGBİS ile bağlanarak ifade veren “Çelik” mahlaslı gizli tanık, hakimin hatırlatması üzerine Önem’i de tanıdığını, onun da örgüt üyesi olduğunu söyledi. Ancak bunun dışındaki beyanları, yargılanan diğer sanıklarla ilgiliydi.

“O tarihlerde Bursa’da, KYK yurdundaydım”

Merve Önem de gizli tanığın ifadesiyle ilgili beyanında suçlamaları kabul etmedi:

“10 aydır tutukluyum, iddianamedeki isnatlar sadece gündelik konuşmalardan ibaret. Gizli tanık Çelik benim 2013 yılından önce örgütsel faaliyette bulunduğumu belirtti ancak ben o tarihten önce iki üniversite bitirdim, şu an üçüncü üniversitemi bitirmeye çalışıyorum. Söylendiği tarihlerde İstanbul’da değil, Bursa’da ikamet ediyordum, adresim de KYK [Kredi Yurtlar Kurumu] yurduydu, kontrol edilebilir.”

“Annen nerede, yerini biliyor musun?”

Güçlü Sevimli de ardından söz alarak tahliye talep etti:

“İddianamede Önem ile ilgili deliller arasında tanık beyanı yok. Ancak mahkemenizce gizli tanık Çelik’in dinlenmesi sırasında bu şahsın müvekkilim hakkında beyanı olmamasına rağmen mahkemenizce yönlendirme yapılarak müvekkilim hakkında beyanda bulundu.

“Mahkemenizin bir önceki duruşmasında Merve Önem’e bizzat başkan tarafından ‘Merve annen nerede, yerini biliyor musun?’ şeklinde soru soruldu. Bu da mahkemenizin müvekkilime karşı özel saikle hareket ettiğini gösteriyor.”

Mahkeme heyeti başkanı Akın Gürlek, tahliye talebini reddederek tek tutuklu sanık olan Önem’in tutukluluğunun devamına hükmetti. Bir sonraki duruşma 1 Mart 2019’da.

Suçlama: Gezi direnişine katılmak

Önem iddianamede, Gezi direnişi eylemleri ile mezar anması ve 1 Mayıs eylemine katılmakla suçlanıyor.

İddianamedeki gizli tanıklar Çelik, Şahin, Aytaç Isırgan ve Ateş’in diğer sanıklarla ilgili beyanları da dosyada yer alıyor ancak dosyanın Merve Önem’le ilgili bölümünde hiçbir gizli ya da açık tanık ifadesi yok.

Merve Önem, Terörle Mücadele Kanunu’nun 5/1 maddesi uyarınca “örgüt üyeliği” suçlamasıyla yargılanıyor. Annesi, Avukat Şükriye Erden de yine İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesince tutuklu yargılanıyor.

Önem hakkında iddianamede, katıldığı Gezi direnişi ve 1 Mayıs eylemleri ve bu eylemlerle ilgili yaptığı telefon görüşmeleri delil olarak yer alıyor.

Buna ek olarak, Önem’in gözaltına alınmasının, annesinin çalıştığı Halkın Hukuk Bürosu’nun Twitter hesabından duyurulmuş olması da “örgüt üyeliğine delil” olarak gösteriliyor. (AS)

Kaynak: BİANET