Cezaevlerindeki sanatçıların kadına, çocuğa, emekçiye, mülteciye, tabiata ve hayvana uygulanan şiddet ile bu şiddete karşı direniş üzerine düşüncelerini ifade ettikleri çalışmalardan oluşan “İçeride / Dışarıda” sergisi, tutsakların bitmek bilmeyen üretimlerini sunuyor.
Karşı Sanat Çalışmaları, Görülmüştür Kolektifi ve Redfotoğraf grubu tarafından hazırlanan “İçeride / Dışarıda” başlıklı sergi, 1 Eylül’de Beyoğlu’nda bulunan Karşı Sanat Çalışmaları’nda sanatseverlerle buluştu. “İçeride / Dışarıda” sergisi, cezaevindeki sanatçıların kadına, çocuğa, emekçiye, mülteciye, tabiata ve hayvana uygulanan şiddet ve bu şiddete karşı direniş üzerine düşüncelerini ifade ettikleri çalışmalardan oluşuyor. Sergide yer alan eserler 10, 20 ve 30 yıldır cezaevinde tutulan binlerce tutsağın bitmek bilmeyen üretimlerinin yalnızca küçük bir bölümünü oluşturuyor.
İçeriden dışarıya…
Tecrit içinde tecridi yaşayan, oldukça zor koşullarda üretimlerini sürdüren yazar, şair ve çizer tutsaklar çalışmalarını gönderebilmek için hayli emek sarf etti. Kimi zaman mektupları gönderilmedi, kimi zaman da çalışmaları. Ancak tutsaklar çalışmalarını ulaştırana kadar bir kez olsun vazgeçmedi. Bu zahmetli iletişim süreci serginin en önemli parçasını oluşturdu. Büyük bir sabır ve mücadeleyle süren mektuplaşmaların sonunda “içerisi ve dışarısı” arasında kurulan köprü, sergide yer alan kolektif bir çalışmayı oluşturdu. Sergiyi düzenleyenler bu durumu, “Bu sürecin örgütlenmesi bize içerisi kadar dışarısının da hapishaneye dönüştüğü ülkenin şartlarını bir kez daha hatırlatıyor. Özgürlüğün tanımını yeniden düşündürüyor” sözleriyle yorumluyor.
Sergide tutsakların resimlerinden şiirlere, fotoğraflarından bitkilerine kadar birçok yaşam tanıklıklarını görmek mümkün. Tecrit, işkence ve şiddet koşulları altında cezaevlerinde mücadeleden ve üretimden bir kez olsun vazgeçmeyen kadın tutsakların sergideki çalışmalarını derledik.
‘Yeni güne hazırlanmak için inat ediyor’
Tarsus Kadın Kapalı Cezaevi’nde kalan Zeynep Avcı’nın, “Gün aydınlık yüzünü kaybetti yeniden. Yeni güne hazırlanmak için inat ediyor ateş böceği misali…” sözleri serginin girişinde sanatseverleri karşılıyor.