Kaliforniya'daki 30 Bin Tutsak Açlık Grevinde

08 Haziran 2013 tarihinde ABD'nin Kaliforniya eyaletinde 30 bin tutsak insanlık dışı tutukluluk koşullarına karşı açlık grevine başladılar.

Bu direniş, bugüne kadar yapılan ABD'deki en büyük, en kitlesel AG direnişidir.

Tutsaklar gün ışığını görebilmek ve insan yüzü görebilmek gibi en temel insan hakları için direniyorlar.

Talepler şöyle:

1-) Uzun süreli tecrite son

2-) Grup cezalandırmasına ve yetkilerin kötüye kullanmasına son verilsin.

3-) İhbar zorunluluğunun kaldırılması ve Çete suçlamalarına bir belirleme getirilmesi

4-) doyurucu besin

5-) Security Housing Units tutsaklara bir gelecek perspektifi kazandırmak.

ABD'de ve Avrupa'nın bir çok ülkelerinde, Kaliforniya'da “Security Housing Unit” olarak ifade edilen insanlık dışı bir tutsaklık rejimi var.

Buna göre mesela zeka özürlülüler belli bir ceza süresi belirtmeden, ömrünün sonuna kadar hapishanede tutulabiliniyor. Kaliforniya'da “çete” suçundan içeriye girende, böyle bir tutsaklık rejimine tabi tutulabiliniyor. Yani birazda savcının keyfine göre ya “hırsızlık yaptın” bu kadar cezası var denilebilinir, ya da “çetesin” süresiz hapis cezası denilebilir. Burada tamamen savcının insafına ve keyfine terk edilmiş vaziyette oluyor suçlular.

Tutsakların durumu gittikçe ciddileşiyor.

Bir tane tutsak 22 Temmuz'da hayatını kaybetti bile.

Ancak tutsakların direnişe devam etme kararlılığında bir eksilme yok.

Kaliforniya valisi halen çözüm için adım atmadı.

Ama tutsaklar kısmen de olsa bir zafer elde etti.

Kaliforniya Yüksek Mahkemesi tutsakların valiye karşı açtığı davada, tutsakları haklı bularak, 10 bin tane tutsağın, sene sonuna kadar serbest bırakılmasına karar verdi.

Tutsaklar vali Brown'e karşı başka bir davada da zafer elde ettiler. Valinin başvurduğu temyiz mahkemesi onun itirazını red etti ve çoktan gerçekleştirilmesi gereken tutsaklık koşularındaki düzeltmelerin yerine getirilmesine hüküm verdi.

Geçen Cuma günü Kaliforniya hapishane görevlisi Jeffrey Beard aracılarla buluşup, tutsakların talepleri üzerinde konuştu. Arabulucular her iki tarafında memnun kalabileceği bir anlaşma üzerinde önerilerde bulundu.

Ancak bunun şartının, daha önce Illinois, Mississippi ve Colorado'da olduğu gibi, insanlık dışı tutsaklık koşullarını ortadan kaldırmak için, somut adımların taahhütü olduğu beyan edildi. Fakat hapishane idaresi pazarlığa hiç bir şekilde yanaşmıyor.

Açlık grevine Pelican Bay Hapishanesinde katılan Mutope Duguma “18 kilo kaybettiğini ve hergün biraz daha “küçüldüğünü” yazıyor. Açlık grevinin etkisiyle şuurunu kaybeden ve hastanede yatan tutsaklarda varmış. “Ancak tutsakların büyük bir çoğunluğu sonuna kadar mücadele etmekte kararlı. Biz halen güçlüyüz” diye belirtiyor.

Açlık grevi artık bir ayı devirdi ve bu mücadelede hayatını kaybeden de oldu ve tutsakların kararlı tutumu valiyi adım atmaya zorluyor. Bu Yüksek mahkemenin bile aslında, içerideki ve dışarıdaki direnişin kararlılığının zaferidir.

Elbette belli bir birikim de oluştu. ABD'deki tutsaklar 2011 yılında da açlık grevi yaptılar ve bir sonuç elde edemediler. Ancak onlar pes etmedi ve hem hukuki yönden, hemde açlık grevine başlayarak mücadelelerine devam ettiler.

Dışarıda ABD'nin her tarafında dayanışma eylemleri sürüyor. Protesto faksları ve telefonları örgütlüyorlar. Başka tutsağın hayatını kaybetmeden, tutsakların taleplerinin kabul edilmesini istiyorlar.

Bu direniş çoktan ABD dışında da sahiplenilmeye başlandı.

Daha fazla bilgi edinmek için, şu internet sitesine bakılabilinir: http://prisonerhungerstrikesolidarity.wordpress.com/

Facebook:

https://www.facebook.com/pages/Prisoner-Hunger-Strike-Solidarity/117053298383319

Youtube'de izlemek için:

Kaynak: halkinsesitv.com