Mahpuslara ücretsiz “temizlik kiti” kampanyası

Su başta olmak üzere ped, çocuk bezi, sabun, diş fırçası ve macunu, şampuan, tıraş malzemesi, çamaşır ve temizlik malzemesi gibi temel ihtiyaçların mahpuslara ücretsiz sağlanması için kampanya başlatıldı.

İstanbul - BİA Haber Merkezi 12 Mayıs 2021, Çarşamba 10:29 / Fotoğraf: Pexels

İnsan hakları ve meslek örgütleri, mahpusların temizlik ve hijyen maddelerine ücretsiz ulaşımının sağlanması için “temizlik kiti” kampanyası başlattı.

Kampanyada, pandemiyle birlikte bu ihtiyacın daha da görünür hale geldiği, mahpusların kendi olanakları doğrultusunda hijyen şartlarını sağlamak zorunda kaldığı ve su başta olmak üzere öz bakımları için gerekli diğer malzemelerin hapishane idaresi tarafından sağlanması gerektiği ifade edildi.

Mahpuslar hapishanede ped, kağıt, kalem, bardak, sabun, şampuan, iç çamaşırı, temizlik malzemesi gibi kişisel ihtiyaçlarını ve günlük yemek dışında yemek istedikleri gıdaları hapishane kantininden ücretiyle alabiliyor. Ayrıca kullandıkları elektriğin de faturasını ödüyorlar, mektup yollamak için PTT ücreti veriyorlar. Kişisel hesaplarına dışarıdan yatırılan paraların karşılığı olarak kendilerine harcamalarda kullanılmak üzere hesap kartı veriliyor.

Sincan Kadın Cezaevi’nden bianet’e mektup yazan Eylem Yücel, hapishanede yapılan ödemelerin artık bir başka mahpusun hesabından yapılmasına yasak getirildiğini, arkadaşının hesabından ödeme yapamayan ve parası olmayan mahpusların mektup bile gönderemediğini ifade etmişti.

HDP Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, hapishanede en temel ihtiyaçların bile satın alınması zorunluluğuyla ilgili bianet haberini Meclis’e taşıdı.

“Düzenlemeler mevzuata işlenmeli”

Kampanyanın talepleri şöyle:

* Günlük hayatta mahpusların hijyenik şartlara ulaşması için koşullar sağlanmalı, gerekli durumlarda hijyen bilinci ve sağlık hakkına ilişkin hapishane idareleri tarafından mahpuslar bilgilendirilmeli.

* Olağanüstü önlemlerin alınması gereken salgın durumlarında mahpuslara gerekli bilgilendirmeler yapılarak süreçten ve risklerden haberdar olmaları sağlanmalı.

* Temizlik kitlerinin mahpuslara ücretsiz sağlanmasının eşit ve sürdürülebilir kılınması için gerekli düzenlemeler ilgili mevzuata işlenmelidir.

* Temizlik kitlerinin ücretsiz ve eşit temininin garanti altına alınması için Ceza İnfaz Kurumlarında Bulundurulacak Eşya ve Maddeler Hakkında Yönetmelik’in “Temizlik” başlığını taşıyan on üçüncü maddesine şu düzenleme eklenmeli:

“Her mahpusa her ay düzenli olarak bireysel hijyenleri için 160 gr banyo sabunu, 1200 ml sıvı el sabunu, 200 ml şampuan, 20 adet hijyenik ped, 100 ml tıraş sabunu/köpüğü, 2 adet tıraş bıçağı ve 270 gr çamaşır deterjanı, ağız ve diş temizliği için 33 ml diş macunu ve yılda 4 adet diş fırçası, bulunduğu ortamın temizliği için 90 gr çamaşır suyu ve zemin temizliği için 450 gr genel temizlik maddesi, anneleri ile birlikte kalan çocuklar için ayrıca 180 adet çocuk bezi hapishane idaresi tarafından ücretsiz olarak temin edilir. Bu sınırları aşan ihtiyaçların temini, mahpus tarafından kurum kantininden satın almak kaydıyla bulundurabilir.”

* Sağlanan bu malzemeler aylık periyotlarla mahpuslara ücretsiz dağıtılmalı.

Kampanyayı organize eden kurumlar: Türk Tabipleri Birliği, İstanbul Tabip Odası, Diyarbakır Tabip Odası, Ankara Tabip Odası, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Genel Merkez, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İstanbul Şubeleri, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği, İstanbul Diş Hekimleri Odası, İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, Hak İnisiyatifi, Çağdaş Hukukçular Derneği, Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği.

İmzacılar: Uçan Süpürge Derneği, Türkiye Sakatlar Derneği Genel Merkez, Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği, Toplumsal Dayanışma için Psikologlar Derneği, Şugarmekanlar, Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği, Mersin Lgbt 7 Renk Derneği, LISTAG (LGBTI+ Aileleri ve Yakınları Dernegi, Lambdaistanbul Lgbti+ Dayanışma Derneği, Kocaeli LGBTİ+ İnisiyatifi, KAZETE, Karadeniz Kadın Dayanışma Derneği, KAOS GL, Kadınlarla Dayanışma Vakfı, İstanbul Feminist Enstitü, İnsan Hakları Gündemi Derneği, HEVİ LGBTİ+, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği, Görülmüştür, Genç LGBTİ+ Derneği, Genç Düşünce Enstitüsü, Filmmor, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, Dışarda Deli Dalgalar.

(AS)

Kaynak: BİANET