Marmara Bölgesi'nde Öcalan'a yönelik tecridi protesto etmek amacıyla tutukluların yaptığı eyleme ilişkin bilgi veren ÖHP, şimdiye kadar Marmara'da süresiz dönüşümlü ve süresiz dönüşümsüz açlık grevine giren tutukluların sayısının 199 olduğunu söyledi.
Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP), PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde devam eden ağırlaştırılmış tecridi protesto etmek amacıyla başlayan açlık grevlerine dair hazırlamış oldukları Marmara Bölgesi raporunu, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde düzenledikleri basın toplantısıyla paylaştı.
İLK GRUPTA 103 KİŞİ
Açıklamayı yapan ÖHP Cezaevi Komisyonu Eşsözcüsü Avukat Ahmet Baran Çelik, Türkiye geneli ve Marmara bölgesi cezaevlerinde 27 Kasım’da başlayan süresiz ve dönüşümlü açlık grevlerinin, 16 Aralık’tan itibaren bazı cezaevlerinde süresiz dönüşümsüz açlık grevine dönüştüğü bilgisini paylaştı. 27 Kasım ile 7 Aralık tarihleri arasında 10 günlük açlık grevine giren tutuklularla ilgili bilgi de veren Çelik, şunları söyledi: “Kandıra 1 Nolu F Tipi Hapishanesinde 8 kişi, Kandıra 2 Nolu F Tipi Hapishanesinde 3 kişi, Kandıra 2 Nolu T Tipi Hapishanesinde 1 kişi, Silivri 9 Nolu Hapishanesinde 2, Silivri 5 Nolu Hapishanesinde 20 kişi, Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesinde 10 kişi, Bolu F Tipi Hapishanesinde 5 kişi, Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Hapishanesinde 7, Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Hapishanesinde 5, Tekirdağ 2 Nolu T Tipi Hapishanesinde 2, Tekirdağ 1 Nolu T Tipi Hapishanesinde 3 kişi, Bandırma 1 ve 2 NoluT Tipi Hapishanelerinde 5 kişi, Maltepe 1 Nolu L Tipi hapishanesinde 5, Maltepe 2 Nolu L Tipi Hapishanesinde 27 kişi açlık grevine girdi. Toplamda 103 kişi ilk grubun içinde açlık grevine girdi.”
İKİNCİ GRUPTA 73 KİŞİ
7 Aralık ile 17 Aralık tarihleri arasında ise 73 kişinin açlık grevine girdiğinin altını çizen Çelik, “Kandıra 1 Nolu F Tipi Hapishanesinde 6 kişi, Kandıra 2 Nolu F Tipi Hapishanesinde 2, Kandıra 2 Nolu T Tipi Hapishanesinde 1 kişi, Silivri 9 Nolu Hapishanesinde 2, Silivri 5 Nolu Hapishanesinde 20 kişi, Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesinde 10, Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Hapishanesinde 5, Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Hapishanesinde 5 , Tekirdağ 2 Nolu T Tipi Hapishanesinde 2, Tekirdağ 1 Nolu T Tipi Hapishanesinde 2, Bandırma 1 ve 2 Nolu T Tipi Hapishanelerinde 5, Maltepe 1 Nolu L Tipi Hapishanesinde 3, Maltepe 2 Nolu L Tipi Hapishanesinde 5, Bolu F Tipi Hapishanesinde ise 5 kişi açlık grevine girdi” dedi.
18 Aralık ile 27 Aralık tarihleri arasında açlık grevine giren tutukluların sayısını ise henüz netleştiremediklerini ifade eden Çelik, “Şimdiye kadar netleştirdiklerimiz şunlar; Kandıra 1 Nolu F Tipi Hapishanesinde 4, Kandıra 2 Nolu F Tipi Hapishanesinde 2, Kandıra 2 Nolu T Tipi Hapishanesinde 1, Bolu F Tipi Hapishanesinde 5 kişi açlık grevine girdi” diye ifade etti.
KANDIRA VE GEBZE’DE 11 KİŞİ
16 Aralık tarihinden itibaren başlayan süresiz dönüşümsüz açlık grevleriyle ilgili Kandıra ve Gebze’de 11 kişinin açlık grevine girdiğini belirten Çelik, Kandıra 1 Nolu F Tipi’nde 6, Gebze Kadın Kapalı Cezaevi’nde 5 kişinin açlık grevine girdiğini söyledi.
AÇLIK GREVİNDEKİ SORUNLAR
Tutukluların sağlık durumu ile cezaevi yönetiminin tutumuna ilişkinde değerlendirmede bulunan Çelik,“Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi'nde açlık grevinde olan tutuklular için revirden talep edilen sağlık personeli koğuşlara gelmiyor. Eyleme katılanların tuz ve şeker ihtiyaçları kısmi olarak karşılansa da gramajları yetersiz veriliyor. B12 vitaminin verilmesinde sıkıntılar yaşanıyor. B12 vitamini ihtiyacı için Beneksol diye adlandırılan bir ilaç veriliyor ancak bu ilacın tam olarak B12 vitamin ihtiyaçlarını karşılamıyor. Ayrıca gerek grev sebebiyle gerek başka sebeplerle sürekli disiplin soruşturmalarına tabi tutuluyorlar” diye belirtti.
B12 VİTAMİNİ VERİLMİYOR
Kandıra 1 ve 2 Nolu F ile T Tipi cezaevlerinde 10 günlük süresiz dönüşümlü açlık grevine girenler hakkında disiplin soruşturmalarının başlatıldığının altını çizen Çelik, “Açlık grevi süresince bazı tutukluların düzenli olarak sağlık kontrolleri yapılmadı. Sağlık kontrolü yapılan bazı tutuklulara da B12 vitamini verilmedi” dedi.
KÜRTÇE SAVUNMA TALEBİ
Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi'nde de açlık grevleri nedeniyle disiplin soruşturmaları açıldığına dikkat çeken Çelik, yaşanan hak ihlallerini şöyle sıraladı: “Tekirdağ 1 ve 2 Nolu F Tipi ile 1 ve 2 Nolu T Tipi hapishanelerinde açlık grevleri sürecinden önce de revire çıkma sıklığında sorunlar yaşanmıştır. Aynı sorunlar açlık grevi sürecinde de devam etmektedir. Maltepe 1 ve 2 Nolu hapishanelerinde açlık grevi eylemleri nedeniyle mahpuslara disiplin cezaları verilmiştir. Silivri 5 ve 9 Nolu hapishanelerinde yapılan ziyaretler de grevde olanlar ciddi herhangi bir sağlık sorunu yaşamadıklarını beyan ettiler. Ancak haklarında disiplin soruşturması başlatıldığı, soruşturmalarda Kürtçe savunmalarının alınmamasından dolayı savunma haklarını kullanamadıklarını ifade ettiler. Açlık grevi açısından önemli olan şeker, tuz ve vitaminlerin verildiği ancak kasıtlı bir şekilde az verildiği tespitini yapan mahpuslar, revire çıkarılmadıklarını ve tartılmadıklarını ifade ettiler. Açlık grevlerinin başlamasından sonra idarenin hapishaneye hiçbir şekilde kitap kabul etmediğini ifade ettiler. Koğuşların kapılarının sabahları geç, akşamları ise erken kapatılmaya başlandığını da ifade ettiler.”
‘B12 MUTLAKA ALINMALI’
Açlık grevinin bir intihar biçimi değil, bir protesto biçimi olduğunu vurgulayan Çelik, “Bir açlık grevi ölümle sonuçlanabilir fakat temel amaç ölüm değildir. Günlük belli miktarlarda su, tuz ve şeker alımını devam ettirme esasına dayanır. Ayrıca açlık grevi sonlandırıldığında kalıcı nörolojik kayıpların görülmemesi için B12 vitamininin mutlaka alınması gerekir” diye konuştu.
ÖLÜMLER YAŞANMADAN
İktidarın açlık grevlerinin daha tehlikeli bir noktaya gelmeden ele alıp değerlendirmesi gerektiğinin altını çizen Çelik,“Talepler açıktır.İmralı tecridi ve tüm cezaevlerindeki tecritlerin kaldırılması talebidir. Soruna temel hak ve özgürlüklerin esas alınarak yaklaşılması ve taleplerin bu doğrultuda değerlendirilerek çözüme kavuşturulması sağlanmalıdır” ifadesinde bulundu.
HAK İHLALLERİ RAPORU
ÖHP’nin önümüzdeki günlerde açıklamayı düşündüğü 3 aylık Marmara Bölgesi cezaevleri hak ihlalleri raporunun özeti ise şöyle paylaşıldı:
“Yapılan ziyaretlerde Marmara Bölgesi’ndeki hemen hiçbir hapishanede farklı hücrelerden mahpusların haftada 10 saat havalandırmada bir araya gelmesine izin verilmediği ortaya çıkmıştır. Hatta bu konuda daha da ciddi kısıtlamalara gidildiğini gözlemlemek mümkündür. Örneğin Bolu F Tipi’nde ortak alana çıkma hakkı ayda 40 saatten 4 saate indirilmiştir. Hükümlü ve tutuklular sürekli olarak aynı kişilerle ortak alana çıkarılmaktadır.
‘MERHABA’YA 3 GÜNLÜK HÜCRE CEZASI
Silivri 9 Nolu Kapalı Hapishanesi’nde bulunan H. Ç. adlı tutuklu, 1 yılı aşkın gibi bir süre boyunca tek başına tutulduğunu, tek başına avluya çıkarıldığını, tek başına ortak etkinliğe çıkarıldığını ifade etmiştir. Havalandırmanın üstünün tel örgülerle kapatıldığını, ‘kafeste yaşatıyorlar’ diye ifade ederek yaşamının yoğun tecrit koşullarında geçtiğini dile getirmiştir. Mahpus kendisiyle benzer davalardan yargılanan kadınların olduğu hapishanelere gidebilmek için sevk başvurusu yapmışsa da herhangi bir olumlu yanıt gelmemiş, kadın bölümüne alınmasına rağmen tek kalmaya devam etmiştir. Koridorlarda geçerken gördüğü mahpuslara ‘merhaba’ dediği için 3 günlük hücre hapsi verilmiştir. Bu cezanın infaz edildiği dönemde kendisi ile avukat görüşü gerçekleştirilmiştir.
AVUKATIN GÖRÜŞ TALEBİ REDDEDİLDİ
Maltepe Hapishanesinden Silivri 9 Nolu Hapishanesine getirilen Soydan Akay’ın yaklaşık 8 aydır halen tek başına tutulduğu ve diğer etkinlerde de herhangi bir mahpus ile görüştürülmediği anlaşılmıştır. Hapishaneye ilk geldiği vakitte de radyosunun kendisinden alındığını belirtmiştir. Hükümlü olan mahpusun hapishane değiştirmiş olmasına ve üç defa görüşme hakkı olmasına rağmen vekalet olmadığından avukatın görüş talebi reddedilmiştir.
Kandıra hapishanelerinde kalmakta olan ağırlaştırılmış müebbet hükümlüleri mutlak bir tecritte tutulup sadece günde 2 saat hücre dışında tutulmaktalar. Yine bu hapishanelerde 10 saat olan sohbet hakkı sadece 2 saat olarak uygulanmakta kurs ve atölyeler de personel yetersizliği gibi gerekçelerle yaptırılmamaktadır.
SPOR VE SOHBET HAKLARI ENGELLENDİ
Edirne’de de benzer bir durum yaşanmaktadır, 3 hücrede kalan, 8 mahpus, diğer hücrelerde kalanlarla ortak sohbet, spor hakkı ve sosyal aktivite hakkının idare tarafından 2017 Haziran ayından görüşmenin yapıldığı tarihe kadar kullandırılmadığı belirtilmiştir. Mahpuslar, diğer mahpuslarla bir araya gelme, spora çıkma ve sohbet hakları engellendiği için çim saha ve spora da çıkmama kararı aldıklarını belirtmişlerdir.
Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Mahpuslar mevzuatın kendilerine tanıdığı bir hak olan sohbet hakkından gerektiği kadar yararlanamamaktadırlar. Sadece iki ayda bir ve hep aynı koğuşlarla, toplam 8 kişiyi geçmeyecek şekilde bu haklarını kullanabilmektedirler. Mahpusların oda değiştirme talepleri bir yılı aşkın bir süredir hiç bir şekilde kabul edilmemektedir.
SEMO 9 AYDIR TECRİTTE TUTULMAKTADIR
Bolu F Tipi Cezaevinde Ege Üniversitesindeki öğrenci olaylarından yargılanan Nurullah Semo, 9 aydır tecritte tutulmaktadır. Diğer koğuşlara geçme talebi değerlendirmeye alınmadan gerekçesiz reddedilmektedir.
Bandırma 1 ve 2 Nolu hapishanelerde koğuşlar arası sohbet hakkı kullandırılmamaktadır.”
‘AİLELER DE ETKİLENİYOR’
Daha sonra söz alan Marmara Tutuklu Hükümlü Aileleriyle Dayanışma Derneği (MATUH-DER) avukatlarından Xebat Demircan ise, “İçerde bu kadar açlık grevi varken, ailelerin bundan etkilenmemesi mümkün değil. Onlarda etkileniyor. Bu haklı taleplerin kabulü buna çözüm olacaktır. Ailelerin yanındayız mahpusların yanındayız''dedi
Kaynak: Mezopotamya Ajansı
- 5 gösterim