Müge Tuzcu: Ben de Artık Bir Taşım

Prof. Dr. Özgen 24 Eylül'de hakim karşısına çıkacak olan öğrencisi, TMK mağduru çocukları anlattığı "Ben Bir Taşım" kitabının yazarı antropolog Tuzcu için "Bunca zaman içeride kalmasının nedeni insan sevgisidir" diyor.

18 Eylül 2012, İstanbul - BİA Haber Merkezi 

Antropolog Müge Tuzcu (Tuzcuoğlu) yedi aydır tutuklu, ilk kez 24 Eylül'de Diyarbakır'da hakim karşısına çıkacak. Tuzcu'nun hocası Prof. Dr. Neşe Özgen, "Bunca zaman içeride kalmasının nedeni insan sevgisidir" diyor.

Tuzcu 8 Mart 2012'de "KCK operasyonu" kapsamında 13 kişi ile birlikte tutuklandı; halen Diyarbakır Cezaevi'nde. KCK üyeliğiyle suçlanan Tuzcu hakkındaki iddianamede delil olarak Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Siyaset Akademisi'nin derslerine, 8 Mart ve Newroz mitinglerine katılması yer alıyor.

Prof. Özgen'in ziyareti

Prof. Dr. Özgen, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Prof. Dr. Birgül Ayman Güler ile Tuzcu'yu ziyaretleri için "Biri milletvekili iki kadın profesör beyaz tayyörlerle, zırh gibi giyiniyoruz, öğrencimizi göreceğiz " diyor.

"Bir süre heyecandan konuşamadık. Birbirimize 'ağlama' uyarısı yapsak da, karşılıklı ağladık. Müge 'gözyaşı kadınları tüm yalanlardan, pisliklerden korur' diye anlattı sonradan mektubunda.

"Müge bu süreçte en çok suçlanma nedenini oluşturan asıl gerekçenin (gizli bırakılsa da ) şiddet mağduru çocuklarla ilgilenmesi olduğunun dikkate alınması üzerinde duruyor. 'Çocuklarımı bırakmayın, ben de artık bir taşım çocuklarımdan ayrı kaldığım için' diyordu. "

Tuzcu'nun mektubundan

Tuzcu cezaevinden gönderdiği mektubunda çocuklarla çalışmalarını şöyle anlatıyordu:

"Bir genç kadın, sevgilisine bile anlatmadığı acılarını, anılarını paylaşabildi benimle. Küçücük bir erkek çocuğu ilk bana âşık oldu. Birisi, aldığı bursla, bana dünya güzeli bir hediye aldı. Anneler gününde bana mesaj attılar, "Annemizsin" diye.

"En iyi üniversiteyi kazanacaklarına dair söz verdiler, sırf 'bak bu koşullara rağmen kazanmışlar' desinler diye. Sevgilileriyle ilk beni tanıştırdılar ne kadar kıskandığımı bile bile...

"Bilmiyorum farkında mıydılar; Karadenizli ablaları için 'özgürlük' demekti bu sözleri, paylaşımları. Çünkü bu kadar zor ve direnç gerektiren hayatlar içinde küçük de olsa özgürlük alanları açmıştık kendimize."

Artvin'den Diyarbakır'a

PEN Türkiye, Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), GİT Türkiye, SAR (Scientist at Risk), Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği (ÜNİVDER), Öğretim Üyeleri Derneği (ÖÜD), Sosyoloji Mezunları Derneği, MESA (Middle East Sociological Assoc.) üyeleri Müge Tuzcuoğlu Davası'nı İzleme Grubu oluşturdu.

Tuzcu 29 yaşında, Artvin'de doğdu. Ankara Üniversitesi'nde antropoloji eğitimi aldı. 2002-2007 arasında Evrensel Gazetesi'nde çalıştı. İnsan Hakları Vakfı, Göç Vakfı, Diyarbakır Sosyal Araştırmalar Enstitüsü'nün çalışmalarına da gönüllü katkıda bulundu.

2008'de araştırma yapmak üzere gittiği Diyarbakır'da zorunlu göçün sonuçları, toplumsal travma, Terörle Mücadele Kanunu (TMK) mağduru çocuklar üzerine çalıştı, Sarmaşık Derneği çalışmalarına katıldı. Arada "Ben Bir Taşım" kitabını da yazdı.

Tuzcu tahliye olursa, Uluslararası Psikolojik Travma 7. Buluşması'nda bir bildiri sunacak. (NV)

* Müge Tuzcu'nun "Diyarbakır'da Toplumsal Travmayla Başa Çıkmak" yazısı için tıklayınız.

Kaynak: BİANET