Özgürlüğün Sesi Sergisi Açıldı

İstanbul, Karşı Sanat’ta dün itibariyle açılan “Özgürlüğün Sesi’ sergisi 20 Eylüle kadar açık. Haftalardır, basın bültenleri, sosyal medya duyurularıyla sizlere ulaşılmaya çalışıldı. Sergi metninde şöyle deniyor;

“… Uzun yıllardır tutuklu ve hükümlülerle dayanışan, onların içeride zor koşullarda ürettikleri eserleri görünür kılmaya çalışan Görülmüştür Kolektifi, objektiflerini sosyal sorunlara çevirmeleriyle tanınan fotoğrafçılardan oluşan Redfotoğraf Grubu ile “Özgürlüğün Sesi” adlı yeni bir proje hazırladı. Bu proje kapsamında binbir güçlüğü aşarak içlerinde yazar ve şairlerin de yer aldığı 50 mahpus ile farklı coğrafyalarda yaşayan 50 fotoğrafçının özgürlük imgelerinin buluşmasını sağladı.

Daha önce de görülmüştür kolektifi ve Redfotoğraf grubunun birlikte hazırladığı “İçeriden Dışarı-Dışarıdan İçeri Fotoğraf Köprüsü” ile “Düşler Tutsak Edilemez” adlı sergilerle kamuoyunun dikkatlerini hapishanelerde “Tecride Rağmen Üreten” tutuklu ve hükümlülerin yaşadıkları hak ihlallerine çekmişti. Sergiler Türkiye’nin ve Avrupa’nın birçok kentinde ziyarete açılmıştı.

Bu kez “Özgürlüğün Sesi” sergisi gerçekleştirildi. Farklı hapishanelerde kalan yüze yakın politik mahpusa ulaşılmaya çalışıldı. Onlardan ‘Özgürlük’ betimlemeleri istendi.

Bu süreçte yollanan birçok mektup ve faks OHAL’in ilanından bu yana hapishanelerde hız kesmeyen sürgün ve sevklerden dolayı sahibine ulaşmadı. Mektuplar “Şahıs kurumumuzda yoktur” notuyla geri döndü. Birçok mahpusa da “disiplin- iletişim” cezası gerekçesiyle mektupların zamanında verilmediğini anladık. Ama 4 aylık bir uğraştan sonra, projemize katılmaktan mutluluk duyacaklarını bildiren 40 kadar mahpustan çarpıcı ve derinlikli “Özgürlük” betimlemesi geldi.

Özgürlük kavramını yeni boyutlara taşıyan, bugüne kadar duymadığımız, okumadığımız imgelerle taçlandıran şiir ve metinler bizde hayranlık uyandırdı. Sergiye katkı sunan mahpuslar; kadınlar ve erkekler 10, 20, 30 yıldır zindanda olmalarına rağmen yaşama ve özgürlüğe dair umutlu olduklarını şiir, aforizma, deneme ya da minimal öykü ile haykırdılar.

Görülmüştür Kolektivitesinin arşivinde bulunan mahpus mektuplarından da özgürlük temalı 10 metin-şiir seçerek 50 sayısına ulaştık. Redfotoğraf grubuna yolladığımız 50 mektup, belgesel, haber, sokak fotoğrafçılığı gibi farklı alanlarda üreten/çalışan 50 ayrı fotoğrafçıya dağıtıldı. Fotoğrafçı arkadaşlarımız da uzun mesailer sonucu mahpusların özgürlük imgesini, kendi düşlerini - yorumlarını da katarak anda durdurmayı, görünür kılmayı başardılar.

Fotoğraf: Özcan Yaman
Sonuç itibariyle kolektif bir çaba sonucu “Özgürlüğün Sesi” adlı bu sergi hazırlandı. Ancak 2020 yılı itibarıyla, siyasiler kapsam dışı bırakılarak yapılan “infaz affı”na rağmen Türkiye hapishanelerinde sayıları her geçen gün artan 300 bine yakın tutuklu ve hükümlü arasında bu projeye katılmak isteyecek, özgürlük imgesini çoğaltacak binlerce mahpus olduğunu unutmuyoruz.

Kamuoyuna çağrı yapıyoruz: Hapishanelerin kırk kilidini kıran bu sesleri dinleyin, sesinizi bu seslere katın, özgürlük taleplerinin duyulmasını sağlayın.

Görülmüştür Kolektifi- Redfotoğraf grubu “

Adres:Karşı Sanat:Asmalımescit Mahallesi, İstiklal Caddesi Aznavur Pasajı No:108 Kat-6 Beyoğlu/İstanbul