Bafra T Tipi Cezaevi'nde tutulan Enver Özkartal'ın "Demokratik Siyaset ve Özgür Toplum" adını verdiği kitap çalışması, yayınlanmadan yasaklandı. Özkartal'ın yasaklamaya yaptığı iki itirazı da reddedildi.
Kitabının yasaklanmasına dair yazar Adil Okay'a bir mektup yazan Özkartal, 'Kitabım sürecin (çözüm sürecinin) ruhunu esas alan ve kendi cephesinde küçük de olsa bir katkı sunmayı hedefleyen bir çalışmadır" diyerek kararı manidar bulduğunu ifade etti.
1993 yılından bu yana hapishanede olan Özkartal'ın 'Demokratik Siyaset ve Özgür Yaşam' adlı 4. kitap çalışmasının 13 sayfası, Bafra T Tipi Cezaevi'nin Eğitim Kurulu Başkanlığı tarafından, 9 Temmuz 2013 tarihinde yasaklandı. Özkartal'ın cezaevi idaresinin yasaklama kararına 19 Temmuz’da İnfaz Hakimliği ve 2 Ağustos’ta da Bafra Ağır Ceza Mahkemesi nezdinde yaptığı itirazlar reddedildi.
Kitap çalışmasının incelenmesinde; "PKK'nin şehir yapılanması olan KCK'nin ayrıntılı tarifinin yapıldığı, KCK'nin şehir yapılanması için önerilerin sunulduğu, KCK'nin şehir kadrolarının nasıl olması gerektiğinin belirtildiği, PKK adına geçmişte ve günümüzde faaliyet gösterenlerin adları zikredilerek övüldüğünün" anlaşıldığı gerekçesiyle yasaklanan kitap, 163 sayfadan oluşuyor.
İKİNCİ ŞIK VAKASI
Özkartal mektubunda, gazeteci Ahmet Şık'ın daha yayınlanmadan toplatılan İmamın Ordusu adlı kitap çalışmasının başına gelenleri hatırlatan bu yasaklama kararını Anayasa Mahkemesi'ne taşımak için gerekli bilgi ve belgeleri avukatına ulaştırdığını belirtiyor.
ENVER ÖZKARTAL KİMDİR?
Bejdar Ro Amed mahlasıyla yazan Özkartal, 1969 yılında, Amed'te doğdu. Öğrencilik yıllarında bir süre gazetecilik yaptıktan sonra kendi ifadesiyle 'yüzünü dağlara döndü'. 1993 yılında tutuklandı ve müebbet hapis cezası aldı.
'Kırk artı bir', 'Busegâh' ve Aram Yayınları'ndan çıkan Fosilin Mektupları isimli üç şiir kitabı bulunuyor.
BEDRİ ADANIR - İSTANBUL 24.08.2013 13:30:40
Kaynak: Fırat Haber Ajansı
- 3 gösterim