Tutuklanan Avukatlar İnsanlık İçin Neler Yapmıştı

TUTUKLANAN AVUKATLARIN SON YILLARDA YAPTIKLARI NELERDI

Farklı illerde düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan avukatlar Türkiye'nin gündemi olan çok sayıda davada görev alan isimler. Aralarında Taylan Tanay, Barkın ve Ebru Timtik, Güray ve Günay Dağ, Oya Aslan ve Naciye Demir’in de olduğu Halkın Hukuk Bürosu ve ÇHD üyesi avukatların topluca baktığı davalardan bazıları şöyle:



- Hayata Dönüş Operasyonu çerçevesinde Bayrampaşa Cezaevi'nde 12, Ümraniye Cezaevi'nde 5 tutuklunun ölümü

- Engin Çeber’in Metris Cezaevi’nde, Festus Okey’in Beyoğlu Polis Merkezi’nde öldürülmesi

- Ferhat Gerçek’in Bahçelievler’de vurularak felç bırakılması

- Ayhan ve Ali Efeoğlu kardeşlerin 1994’te polis tarafından kaybedilmesi

- Asker tarafından çatışmada öldürülen Ali Yıldız’ın toplu mezardan çıkarılması,

- Trabzon’da ve Edirne’de TAYAD üyelerine yönelik linç girişimi

- Roman Kurultayı’nda parasız eğitim için pankart açıp tutuklanan Berna Yılmaz ve Ferhat Tüzer’in yargılaması

- Cezaevinde kansere yakalanan Güler Zere’nin serbest bırakılması

- İşten atılan tekstil işçilerinin hak davaları...



Bunun yanı sıra Naciye Demir, 2008 yılında polis kurşunuyla felç kalan Yasin Kırbaş’ın da uzun süre avukatlığını yürüttü.

Selçuk Kozağaçlı, Ankara’da görülen 12 Eylül Davası ve polis kurşunuyla öldürülen Soner Çankal davası ile askerde işkence sonucu hayatını kaybeden Uğur Kantar davalarını üstlendi. Avukat Efkan Bolaç, Beyoğlu’nda polis tarafından dövülen Sezai Yakar’ın, Avcılar’da Güney Tuna adlı gencin dövülerek ağır yaralanması ve Ahmet Koca’nın Fatih’te dövülmesine ilişkin davalara baktı.

Cezaevi davalarını yakından inceleyen Avukat Güçlü Sevimli’nin Hayata Dönüş Operasyonu’nu konu alan ve aynı adı taşıyan bir kitabı bulunuyordu.

Avukat Güray Dağ da Festus Okey Davası’nda hakime hakaret ettiği iddiasıyla yargılanıyordu.



'ALO POLİS İMDAT' HATTINI KURDULAR



Bu arada Taylan Tanay ve Efkan Bolaç, İstanbul Barosu ile birlikte, ‘Alo Polis İmdat’ hattını kurdu. Çağdaş Hukukçular Derneği'nden Avukat Tanay, proje için şunları söylemişti, "Proje polis şiddetini önlemek için bir kurul önerisidir. Kurulda adli tıp uzmanları, hekimlik boyutu ve hukuki süreç var. Projeyi, İstanbul Barosu'na sunduk. Baro işin hukuki boyutuyla ana merkez oldu. Ahmet Koca olayı ve polis şiddetinin artması üzerine işkenceye karşı kurul oluşturuldu. Kurulun baroda merkezi var.

Kurul acil başvuru alacak. '444 155 9' hattımız var. 'Polis imdat' sloganını anımsatsın istedik. İnsanlar 155'i çevirince polisi arıyor. 155 9'u çevirince bizi aramış olacaklar. Avukatlar gönüllü çalışacak. İşkenceye karşı sicil ve sertifika programı olacak. Kurula, şahsen, yazılı ve telefonla başvuru mümkün. Telefon 24 saat açık olacak. Olay yerine geçilerek hukuki müdahalede bulunacağız. İlk hedefimiz kişiyi işkenceden kurtarmak. Suç duyurusu yapmak, açılan davaları takip etmek. Sürecin tamamını takip edeceğiz. İkinci olarak Tabip Odası'na bilgi verilecek. Tedaviyi üstleneceğiz. Tabip Odası hekim görevlendirecek. Muayene sonrası alınan belgeler raporlandırılacak. İhtiyaç halinde psikolojik destek verilecek.

Kaynak: Proleter Medya, Radikal Gazetesi