"Gereksiz yere" marş söylediği için iletişim cezası alan Füsun Erdoğan'ın itirazları reddedildi. Erdoğan'ın yazılarını 8 hafta süreyle yayınlayamıyoruz. Disiplin Kurulunun "Gereksiz yere" olarak adlandırdığı "Hayata Dönüş Operasyonu" anmasıydı.
28 Eylül 2012
Yazarımız Füsun Erdoğan'a "gereksiz yere" marş söylediği için iki ay "haberleşme ve iletişim araçlarından yoksun bırakma veya kısıtlama" cezası verildiği için yazısına bu hafta yer veremiyoruz.
Füsun Erdoğan'a Adalet Bakanlığı Kocaeli 2 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü Disiplin Kurulu Başkanlığı'ndan ceza kararı 26 Aralık 2011 tarihinde tebliğ edilmişti.
Füsun Erdoğan, haberleşme cezasını 7 Ocak 2012 tarihinde Kandıra 2 Nolu T Tipi Hapishane'den yazdığı "Sen Neymişsin Be 'Sözde'?" başlıklı mektubuyla duyurmuştu.
Erdoğan, karardaki "gereksiz yere marş söyleyerek" kısmını aktararak Aziz Nesin'i anmıştı.
Sözkonusu mektuptaki ilgili bölüm şöyleydi:
"Devlet 19 Aralık 2000 tarihinde 20 hapishanede eş zamanlı bir saldırı gerçekleştirmişti.
28 tutsağın öldürüldüğü bu katliamın adını da 'Hayata Dönüş Operasyonu' koymuşlardı.
Biz de D-6 sakinlerinden beş kadın, katliamın yıldönümü nedeniyle bir anma yaptık.
Hapishane koşullarında bir anma töreninde ne yapılır?
Saygı duruşunda bulunulur, slogan atılıp, şiir okunur. Bir de marş söylenir.
Biz de aynen bunları yaptık!
Hapishane Disiplin Kurulu hakkımızda soruşturma açtı.
Elbette tutsakların bu kısıtlı zamanlarda ya da hak arama mücadelelerinde yaşadıkları bu kısıtlı koşullarda: Marş söylemek, slogan atmak, açlık grevi yapmak, kapı dövmek gibi kendilerini ifade edebilecekleri çok sınırlı fiillere hemen soruşturma açılıp, disiplin cezaları yağdırılması başlı başına bir tartışma ve mücadele konusu. (...)
Hakkımızda açılan soruşturmayla ilgili Disiplin Kurulu'na savunmalarımızı yaptık."
Birkaç gün sonrada; mazgaldan 26 Aralık 2011 tarihli Disiplin Kurulu Kararı'nı elimize verdiler: "İki ay süre ile haberleşme ve iletişim araçlarından yoksun bırakma veya kısıtlama" cezası verildi hepimize!
Kararla ilgili itirazlarımızı İnfaz Hakimliği'ne yaptık."
Erdoğan'ın İnfaz Hakimliği'ne dilekçe ile başvurup yaptığı itiraz, 15 Ağustos 2012 kararıyla reddedildi.
Bunun üzerine 3 Eylül 2012'de Kocaeli 2. Ağır ceza Mahkemesi'ne itiraz dilekçesi gönderen Erdoğan'a 7 Eylül 2012 tarihinde yine ret yanıtı verildi.
Böylece Füsun Erdoğan ile birlikte Meral Sönmez, Gülşah Işıklı, Mihrican Atalay ve İlke Başak Baydar'a verilen iletişim yasağı kesinleşti. Kocaeli Üniversitesi öğrencisi olan Atalay ile Baydar 3 Şubat 2012'de tahliye olmuştu.
Bu nedenle Füsun Erdoğan'ın yazılarına 8 hafta yer veremeyeceğiz. Yasağın kalkmasının ardından biriken sekiz yazıyı yayınlayacağız. (bianet)
Kaynak: BİANET
- 11 gösterim