Engin Çeber davasında karar: Üç sanığa müebbet

Metris Cezaevi'nde gördüğü işkence sonucu yaşamını yitiren Engin Çeber davasında karar açıklandı. Mahkeme biri cezaevi müdürü üç sanık hakkında müebbet hapis cezası verdi. Çeber ailesi avukatı Taylan Tanay karar hakkında, "Bazı sanıkların kurtarılmasına erişemediler. Yargıtay aşamasında temkinli olmak gerekiyor" dedi.

2 Ekim 2012

Metris Cezaevi’nde işkenceyle öldürülen Engin Çeber davası Yargıtay’ın bozma kararının ardından bugün ikinci defa karara bağlandı. 4’ü tutuklu 52 sanıklı davada tutuklu yargılanan dönemin Metris Cezaevi 2. Müdürü Fuat Karaosmanoğlu ile gardiyanlar Selahattin Apaydın ve Sami Ergazi’ye verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası “iyi hal indirimi” uygulanarak müebbet hapis cezası olarak kararlaştırıldı.

Müebbet hapis cezası bozuldu, şimdi tahliye verildi!

Yargıtay’ın bozduğu kararda müebbet hapis cezası almış olan gardiyan Nihat Kızılkaya’ya işkence suçundan 2,5 yıl hapis cezası verildi ancak yattığı süre göz önüne alınarak tahliyesine karar verildi. Cezaevi doktoru Yemliha Söylemez’e 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verilirken 8 tutuklu sanık 2 yıl 6 ay ile 12 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı. Üç tutuksuz sanığa da 4 yıl 2’şer ay hapis cezası verildi.

Taylan Tanay: "Bir ileri iki geri bir karar çıktı"

Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği dava kararı hakkında görüşünü aldığımız Çeber ailesi avukatı Taylan Tanay, “Türk yargısının işkenceyle imtihanı sürüyor. Bir ileri iki geri bir karar çıktı. Engin Çeber davasında yeni aşamaya dört yıl sonra geldik. Sevinmek için, umutlanmak için erken. Yargıtay aşamasında temkinli olmak gerekiyor. Yargıtay inanılmaz gerekçelere kararı bozmuştu. Bu karar da kamuoyunun desteğiyle geldi. Bazı sanıkların kurtarılmasına erişemedikleri kanaatindeyim” diye konuştu.

"Fuat Karaosmanoğlu tahliye edilecekti"

Davada yargılanan Metris Cezaevi 2. Müdürü Fuat Karaosmanoğlu’nun tahliyesinin boşa çıkarıldığını söyleyen Tanay, “Eğer 5 yıl dolsaydı Fuat Karaosmanoğlu tahliye edilecekti. Yargıtay’ın kararı bozmasıyla bir fırsat bulmuşlardı, bu boşa çıkarıldı” dedi.

Ne olmuştu?

28 Eylül 2008’de Sarıyer’de Yürüyüş dergisi satışında iki arkadaşıyla gözaltına alınan Engin Çeber’e alındığı İstinye Karakolu’nda ve Metris Cezaevi’nde 10 gün boyunca işkence yapıldı. 29 yaşındaki Çeber gördüğü işkencelerden ötürü 10 Ekim 2008’de yaşamını yitirdi. İşkencede bulunan, sorumluluğu olan cezaevi müdürleri, gardiyanlar, askerler, polislerle birlikte 60 kişiye işkence davası açıldı.

Yargıtay skandal gerekçelerle kararı bozdu!

1 Haziran 2010’da bugünkü duruşmada tahliye edilen Nihat Kızılkaya da aralarında olmak üzere Fuat Karaosmanoğlu, Selahattin Apaydın, Sami Ergazi’ye işkenceyle ölüme neden olmak gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. 39 kişi hakkında da beraat kararı verildi. Kararın 8 ay mahkeme kaleminde bekletildiği de ortaya çıkan süreçte Yargıtay 28 Eylül 2011’de kararı "tarihin 1 Haziran 2010 yerine 3 Haziran 2010 olarak yanlış yazılması" gibi skandal gerekçelerle bozdu. İlk duruşma 20 Şubat 2012’ye verildi, bugün görülen duruşmada da mahkeme davayı ikinci defa karara bağladı.

Engin Çeber'e işkence kanıtlandı

Engin Çeber’in Metris Cezaevi’nde maruz kaldığı işkence görüntüleri ise dava sürecinde ortaya çıktı. Cezaevi kamerası tarafından kaydedilen görüntülerde Çeber’in cezaevine girişi, ayrı odaya alınışı, revire kaldırılışı ve elinde cop olan görevliler detaylı olarak görülüyordu. Bilirkişi raporuyla da kanıtlanan işkenceyle ilgili davanın yeniden görüldüğü süreçte Adli Tıp raporu da Çeber'in işkence sonucu öldüğünü ortaya koydu.

Kaynak: soL – Haber Merkezi