“Anne baba” görüşüne savcı şartı

15 Temmuz darbe girişiminin ardından kapasite sorunu ve kötü muamele iddialarının arttığı cezaevlerine ilişkin yönetmelikte değişiklik yapıldı. Bundan böyle aynı cezaevinde bulunan eş, anne, baba, çocuk gibi birinci derece akrabalar birbirlerini görebilmeleri Cumhuriyet Başsavcılığı izin verirse görebilecek.

Hükümlü Ve Tutukluların Ziyaret Edilmeleri Hakkında Yönetmelik’te yapılan değişiklik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikte akraba mahkûmların birbirlerini görmeleri ve yabancı mahkûmların ziyaretçi hakkında değişikliğe gidildi.

240 bini aşkın mahkûmun bulunduğu cezaevlerinde, akrabaların iletişimi zorlaştırıldı. Eskiden aynı cezaevinde bulunan eş, anne, baba, büyükanne ve büyükbaba, çocuk, torun, kardeş gibi akrabalarını rahatlıkla görebilen mahkûmlar, artık bu haktan yararlanmak için Cumhuriyet Başsavcılıkları'ndan izin almak zorunda olacak. Mahkûmlar, aynı kampus içerisinde bulunan farklı cezaevlerindeki akrabaları ile de bu izinle görüşebilecek.

Mahkûmların ailelerini görmesini zorlaştıracak düzenlemeyi değerlendiren HDP'li Meral Danış Beştaş da Hükümet'e tepki gösterdi. Mahkûmların cezaevlerinde işkence, sürgün, doktora çıkarılmama gibi birçok sorunla baş başa olduğunu ifade eden Beştaş, “Aile bireyleri arasındaki görüşmelerin kolaylaştırılmasına yönelik talepler varken şimdi koşullar daha da ağırlaştırıldı. Bu karar, demokrasiden uzaklaşan, hak ve özgürlükleri tanımayan bir rejimin kararıdır” diye konuştu.

600 eş cezaevinde
Akraba mahkûmlara görüş izni verilmesinin yasal "zorunluluk" olduğunu hatırlatan avukat Önder Alkurt, düzenlemenin ardından “soyut” gerekçelerle akrabaların birbirlerini görmelerinin engellenebileceğini söyledi. Cemaat yargılamaları nedeniyle cezaevlerinde 600'ün üzerinde “karı-koca mahkûm” bulunduğu bildiren avukat Alkurt, “Ayda üç kapalı, bir açık görüş hakkı bulunan akraba mahkûmların bundan böyle soyut gerekçelerle birbirlerini görmeleri engellenebilecek. Mahkûmlar, Cumhuriyet Başsavcılıkları’nın kararlarına yalnızca Sulh Ceza Hakimleri aracılığı ile itiraz edebilecek. Bu da cezaevindeyseniz oldukça zor bir işlemdir” dedi.

Kaynak: BirGün gazetesi