Efrin’den gözaltına alınıp Hatay’a getirilen 12 sivil tutuldukları T Tipi Cezaevinden İHD’ye konuştu. Önce ÖSO, sonra jandarma işkencesiyle YPG’li yapıldıklarını anlatan Efrinliler, işkencenin cezaevinde de sürdüğünü kaydetti.
Efrin'in Raco Beldesi'nde 14 ve 22 Eylül 2018'de “YPG üyesi” oldukları iddiasıyla Türkiye’nin Hatay iline getirilen M.C., A.M., C.M., F.K., H.K., İ.M., M.M.K., İ.M., R.M., R.B.A., R.A.M ve R.H.M. adlı siviller, önce Türkiye’nin “milli güç” dediği ÖSO’cuların ardından da jandarmanın işkencesine maruz kaldıklarını belirtti. “Örgüt üyesi” iddiasıyla tutuklanıp Hatay Yayladağı T Tipi Kapalı Cezaevi’nde konulan 12 sivilden M.M.K. ve İ.M. ile görüşen İnsan Hakları Derneği (İHD) Hatay Şube yönetimi, konuyu raporlaştırdı. Dosyalarına gizlilik kararı konulduğu için ayrıntıya ulaşamayan dernek, işkencenin cezaevinde de sürdüğünü belirtti.
‘KABUL ETMEK ZORUNDA KALDIK’
M.M.K. ve İ.M. gözaltına alındıktan sonraki süreci şöyle özetledi: "Biz YPG'li değiliz, siviliz. TSK ve ÖSO Efrin'e girdikten sonra ÖSO tarafından gözaltına alındık. Bize, 'YPG'li olduğumuz' dayatıldı. 12 gün boyunca insan onurunu inciten her çeşit işkenceye maruz kaldık. Bize, 'Siz YPG'li olduğunuz kabul etmediğiniz takdirde ailelerinize de aynı işkenceleri yaşatırız. Kabul edin' diye tehdit ettiler. Bu yüzden bu tehdidi kabul ettik. 12 gün sonra ÖSO tarafından Türkiye teslim edildik ve Hatay'a getirildik. Hatay Jandarma İl Komutanlığı'nda da işkence devam etti. Bize burada da işkence ettiler. Bizler kabul etmek zorunda kaldık. Çıkarıldığımız mahkemece tutuklandık. Getirildiğimiz cezaevinde de işkenceye maruz kaldık."
‘PSİKOLOJİMİZ İYİ DEĞİL’
Cezaevinde yaşadıkları zorlukları ve baskıları da anlatan M.M.K. ve İ.M., "Revir konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Yapılan işkenceye ilişkin avukatımız suç duyurusunda bulundu. Ve bu şekilde hastaneye götürüldük. Eğer bizler doktora götürülmeseydik bir arkadaşımız elini, bir diğer arkadaşımız ise ayağını kaybedecekti. Birçok kez dilekçe yazmamıza rağmen dilekçelerimize cevap verilmiyor. Yanımızda olan Türkiyelilere dilekçe yazdırmak istediğimizde gardiyanlar, 'bunlara dilekçe yazmayın' diyor. Gördüğümüz işkenceden ötürü ruhsal durumumuz iyi değil. Psikolojik desteğe ihtiyacımız var ama psikoloğa götürülmüyoruz. Ailemiz Suriye'de olduğu için ailemizle iletişim kuramıyoruz. Dil sorunu nedeniyle kitap okuyamıyoruz. İdare temizlik malzemelerini karşılamıyor" diye belirtti.
MA/Hamdullah Kesen
Kaynak: Mezopotamya Ajansı
- 12 gösterim