AKP ilk yargı paketinin yasalaşmasının ardından Meclis'e sunacağı ikinci yargı paketinde, şu anda cezanın üçte ikisi oranında olan infaz süresini yarı yarıya indirmeyi, kalan cezanın da beşte bir oranında denetimli serbestlik olarak düzenlenmesini öngörüyor.
23 Ekim 2019
Adalet Bakanlığı’nın Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında hazırlanan 39 maddelik ilk yargı paketinin yasalaşmasının ardından ikinci paket için hazırlıklar başladı.
TIKLAYIN - Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin İlk Paketi Yasalaştı
Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre, Meclis’in bütçe mesaisi öncesi yasalaşması hedeflenen ikinci paket sadece infaz düzenlemesini içerecek.
MHP’nin 5 yıl şartlı ceza indirimi öngören teklifi de daha fazla istisna içerecek şekilde paketin içinde olacak.
Nafaka, icradan çocuk teslimi gibi konular ayrı bir paket olarak daha sonra Meclis’e gelecek.
İnfaz oranı yarı yarıya
AKP ikinci yargı paketinde halihazırda cezanın üçte ikisi oranında olan infaz süresini yarı yarıya indirmeyi, kalan cezanın da beşte bir oranında denetimli serbestlik olarak düzenlenmesini öngörüyor.
Buna göre, 10 yıl hapis cezası almış bir kişi 4 yıl cezaevinde kalacak. Cezalarda yaşlara göre de bazı kademelendirmeler yapılacak, kadınlar ve yaşlılar için ev hapsi seçeneği olacak.
Hapis cezası alan herkes cezaevine girecek
Habere göre, infaz kanununda yapılacak değişiklikte ana hedef toplumdaki adalet duygusunu zedeleyen “cezasızlık” olarak algılanan durumun ortadan kaldırılması olacak. Yapılan düzenleme ile hapis cezası alan herkes mutlaka cezaevine girecek.
Teklife göre 1 ay ceza alan kişi dahi 12 gün cezaevinde yatacak.
En az 38 bin kişi tahliye olacak
Teklifin yasalaşmasıyla birlikte ilk etapta en az 38 bin kişinin de tahliyesini sağlayacağı da verilen bilgiler arasında yer alıyor. (TP)
TIKLAYIN - Yargı Reformu Hangi Kanunda Ne Değişiklik Getiriyor?
TIKLAYIN - Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin İlk Paketi Kabul Edildi
Kaynak: BİANET
- 7 gösterim