Cezaevlerindeki açlık grevleri: Can kayıpları yaşanmadan çözüm üretilmeli

Sivil toplum kuruluşları, cezaevlerinde 27 Kasım 2020'de başlayan süresiz-dönüşümlü açlık grevleriyle ilgili adım atılması talebiyle ortak bir bildiri yayınladı.

DUVAR - Cezaevlerindeki süresiz-dönüşümlü açlık grevleri ile ilgili Adalet Bakanlığı ve ilgili kurumların adım atmasını talep eden sivil toplum kurumları ortak bir bildiri yayınladı. Bildiride açlık grevlerinin 107 hapishaneye yayıldığı ve 146 günü geçtiği vurgulandı.

'CEZAEVLERİ SORUNUNA KALICI ÇÖZÜM ÜRETİLEMEDİ'

"Türkiye’deki hapishanelerde yaşanan insan hakları ihlallerinin sonlandırılması, ağırlaşan infaz koşullarının düzeltilmesi ve İmralı Hapishanesinde uzun zamandır sürdürülen ağır tecrit ve izolasyona son verilerek aileler ve avukatları ile görüşmelerin sağlanması talepli olarak cezaevlerindeki mahpuslar tarafından 27 Kasım 2020 tarihinde süresiz-dönüşümlü açlık grevi eylemine başladıkları kamuoyuna duyurulmuş ve bugün itibari ile eylem 107 Hapishaneye yayılarak 146. gününde devam etmektedir" denilen açıklamada, "Ne yazık ki ülkemizde yıllardır mahpusların en temel haklarını kullanmaları bilinçli politikalarla engellenmiş, bu yönde yapılan her türlü yasal girişimler sonuçsuz kalmıştır. Bunun bir sonucu olarak cezaevleri sorununa kalıcı çözümler üretilememiş, geçici yaklaşım ya da uygulamaların sorunu çözmekten çok uzak kaldığı sık sık tekrarlanan açlık grevleri eylemlerinden de anlaşılmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

'EN TEMEL İNSAN HAKLARI İHLAL EDİLİYOR'

Mahpuslar tarafından talep edilen avukat-müvekkil görüşmesi, aile görüşmesi ve yine cezaevlerindeki diğer olumsuz koşulların (kalabalık koğuşlar, keyfi aramalar, hasta mahpusların ihlal edilen sağlık hakları vb) düzeltilmesi gibi talepler karşılanması gereken en temel insan hakları olduğu belirtilen açıklamada, "Bu hakların hepsi aynı zamanda Anayasa, Ceza İnfaz Kanunu ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası Sözleşmelerle güvence altına alınmış olan haklardır. Bu hakların eşit ve ayrımsız bir şekilde yerine getirilme sorumluluğu ve yükümlülüğü devlet ve devletin yetkili kurumlarına aittir. Bunun gerektiği gibi uygulanmaması ya da tam tersi ihlaller silsilesine yol açacak şekilde uygulamaların meşrulaşmış olması kabul edilebilir bir durum değildir" denildi.

İMRALI'DA TECRİTE SON VERİLMELİ'

"İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Kapalı Cezaevi’nde uygulanan tecrit rejimi uygulamasının sona erdirilmesi amacıyla daha önce de açlık grevleri yapılmış, bu grevlerin etkisi ile tecrit geçici olarak kaldırılmış, ancak 7 Ağustos 2019 tarihinden beri görüş yasakları yeniden devreye girmiştir. Bu durum BM Mandela Kuralarına, CPT tavsiyelerine ve 5275 sayılı İnfaz Kanunu’na aykırıdır." ifadelerinin kullanıldığı bildiride, "Adalet Bakanlığı tarafından bir an önce yasal olmayan bu uygulamaya son verilmeli gerek avukat gerekse aile görüşleri yaptırılmalıdır. Ayrıca tüm hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine son verilerek, kişi onuruna yakışır muamele yapılması, mahpuslara yönelik işkence, kötü muamele ve insan onuruna aykırı davranış yasağı kapsamında muamelelerin ve diğer hak ihlallerinin ortadan kaldırılması, hasta mahpusların tedavilerinin aksatılmadan yapılması, hastane sevkleri sonrası karantina koşullarının tecrit işkencesi uygulamasına dönüştürülmesinin önlenmesi hususunda Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Kamu Denetçiliği Kurumları ve ilgili tüm kurum ve kuruluşlar görevlerini yapmalıdır" denildi.

'CAN KAYIPLARI YAŞANMADAN ÇÖZÜM ÜRETİLMELİ'

Açlık grevi yapan mahpusların kaldıkları hapishanelerde düzenli sağlık kontrollerinin yapılması, protokollere uygun beslenme ihtiyaçlarının karşılanması, tıbbi bakımlarının yapılması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, "Bu noktada hali hazırda devam eden süresiz dönüşümlü açlık grevleri ilerlemeden ve can kayıpları yaşanmadan çözüm üretilmesi için Adalet Bakanlığını sorumluluklarını yerine getirmeye bunun yanı sıra ülkemizdeki tüm sivil toplum kuruluşlarını, siyasi partileri ve toplumun her kesimini bu can yakıcı soruna karşı duyarlı olmaya davet ediyoruz. Biz aşağıda imzası bulunan hak, hukuk ve sağlık örgütleri sayısı 107’ye ulaşan hapishanelerde süresiz ve dönüşümlü açlık grevi yapan mahpusların sağlıklarının tehlikeye girmemesi için Adalet Bakanlığı ve ilgili kurumları hak ihlallerinin sonlandırılması ve tecridin kaldırılması için bir an önce adım atmaya davet ediyoruz" çağrısında bulunuldu. 

İmzacı Kurumlar:

ÖHD VAN ŞUBESİ
TİHV VAN TEMSİLCİLİĞİ
VAN-HAKKARİ TABİP ODASI
VAN BAROSU
İNSAN HAKLARI DERNEĞİ VAN ŞUBESİ
TUHAY-DER
EĞİTİM-SEN VAN ŞUBESİ
SES VAN ŞUBESİ
TARIM ORKAM SEN-VAN ŞUBESİ
YAPI YOL-SEN VAN ŞUBESİ
TÜMBEL-SEN VAN ŞUBESİ
BES VAN ŞUBESİ
HABER-SEN VAN ŞUBESİ
MEBYA-DER
STAR KADIN DERNEĞİ
TJA VAN
SERHAT GÖÇ VE ARAŞTIRMALAR DERNEĞİ
ÇEV-DER
TMMOB VAN İL KOORDİNASYON KURULU

Kaynak: Gazete Duvar