Tekirdağ F tipinde kitap karneye bağlanıyor
Tekirdağ F Tipi Cezaevi kitap yasakçılığına soyundu. Artık 10 kitap sınırı var. Fazlası yasak. Kısa sürede cezaevi dışına gönderilmeyen kitaplara el konulacak. Tutsaklar kitapları vermek istemiyor, yakınları olası saldırılara karşı endişeli. Cezaevi idaresi ise basına konuşmama kararı almış!
Etkin Haber Ajansı / 24 Ocak 2013 Perşembe, 11:07
İSTANBUL (Önder Öner)-Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi'nde yeni bir uygulama başlıyor. Cezaevi idaresinin tutsaklara "hazırlığınızı yapın" dediği uygulamanın bu ay sonunda yürürlülüğe gireceği ilan edilmiş. Hangi yönetmeliğe dayandığı bilinmeyen uygulamaya göre hücrede bir ayda sadece 10 kitap bulundurulabilecek. Cezaevi idaresi konuya ilişkin basına açıklama yapmama kararı aldığını bildirdi.
Kitap yasakçılığına soyunan cezaevi idaresi, hücrelerde 10 kitaptan fazlasını yasakladı. Tutuklu ve hükümlülere gardiyanlar aracılığıyla duyurulan uygulamaya göre, hücrelerde bulunan kitapların 10 tanesi dışındakilerin cezaevi dışına gönderilmesi istendi. Kişi başına 10 kitap uygulaması başladığında, gönderilmeyen kitaplara ise el konulacağı açıklandı.
UYGULAMADAN BAHSEDEN FAKSLARA EL KONULDU
F tipindeki tutsaklar ise zaten zor koşullarda ulaşabildiklerini belirttiği kitaplarını vermek istemiyor. Ceza ve Tevkif Evleri Yönetmeliği'nde böyle bir sınır olmadığına dikkat çeken tutsaklar, kitaplarını göndermeyeceğini söylüyor. Yakınları ile görüşe giden aileler, yeni haberdar oldukları yasaktan dolayı endişeli. Çünkü, tutsak yakınları kitaplarını hücrelerinden çıkarmak istemiyor. Ailelere göre, bu da hücre baskınları, zorla el koyma, tutsaklara yönelik darp, işkence ve kötü muamele anlamına geliyor. Aileler, yakınlarının başına gelebilecek yeni saldırılardan dolayı endişelerini ifade ediyor.
Aileler, tutsak yakınlarının uygulama ile ilgili cezaevi dışına gönderilen mektup ve fakslara da el konulduğu bilgisini verdi. Aileler, "İdare uygulama yürürlülüğe girene kadar belliki duyulmasını istemiyor" yorumunda bulundu. Tekirdağ F Tipi Cezaevi'nde kalan Seyfi Polat ve Ercan Görtaş'ın görüşçüleri de uygulamayı doğruladı.
Tutuklulara uygulamanın tüm cezaevlerinde geçerli olduğunu iddia eden gardiyanlar, uygulamayı bazı tutuklulara "bu ay sonuna kadar", bazılarına ise "60 günlük süre içinde" diye açıkladı. Bu farklılık, kitap sınırlamasının keyfi olarak yürütüldüğünü ortaya koyuyor.
İDARE KONUŞMAMA KARARI ALMIŞ!
Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi uygulamaya ilişkin ayrıntıları saklıyor. Basına açıklama yapmama kararı alındığı ifade edildi. Santral görevlisi uygulamadan haberdar. Ancak Cezaevi Müdürü Osman Demirel, uygulama ile ilgili soruları yanıtlamaktan kaçındı. Cezaevini aradığımızda telefona yanıt veren santral görevlisi, müdürden hangi konuda bilgi alınacağını sorduğunda "10 kitap kotası uygulanacakmış" denildiğinde "Ha evet" diye tepki verdi. Ancak, cezaevi müdürü Osman Demirel yada cezaevi ikinci müdürleri ısrarla kendilerinden görüş almak istediğimizi belirtmemize rağmen, santral görevlisi aracılığıyla "uygulama konusunda basına bilgi vermeme kararı aldıklarını" iletti.
İkinci telefon konuşmasında ise ismini söylemekten imtina eden ancak santral görevlisine oranla cezaevi koşullarına daha hakim olduğunu hissettiren yetkili ise, idareden ne öğrenmek istediğimizi sordu. "Cezaevinde 10 kitap sınırlaması konuldu mu?", "Cezaevi yönetmeliğinde böyle bir madde var mı yoksa bu Tekirdağ 2 Nolu F Tipi'ne ait bir uygulama mı?" soruları hakkında bilgi almak istediğimizi belirtince de, cezaevi savcılığına bilgi almak için yazılı başvuru yapılmasını da tavsiye etti!
BAKANLIK TÜZÜĞÜ'NDE SAYI SINIRI YOK
Adalet Bakanlığı'nın Başbakanlık'tan yayınlanan Ceza İnfaz Kurumlarında Bulundurulabilecek Eşya ve Maddeler Hakkında Yönetmelik'te ise böyle bir sınırlama şartından bahsedilmiyor. Yönetmeliğin "Süreli veya Süresiz Yayınlardan Yararlanma Hakkı" başlıklı 87. Maddesi'nde, hücre ve koğuşlarda kitap bulundurulması ile ilgili bir sınırlama konulmuyor. İlgili madde, tutsakların kitap hakkını sayı sınırı koymadan, "mahkemelerce yasaklanmamış olması koşuluyla süreli ve süresiz yayınlardan bedelini ödeyerek yararlanma hakkına sahip" şeklinde tarif ediyor.
Kaynak: ETHA
- 4 gösterim