1914 Çocuk Cezaevinde

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın HDP'li Buldan’ın soru önergesine verdiği cevaba göre, cezaevlerinde 1914 çocuk bulunuyor. Ayrıca 353 çocuk tutuklu veya hükümlü olan annelerinin yanında kalıyor. Çocukların ortalama tutukluluk süresi 110 gün.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Pervin Buldan’ın cezaevlerindeki çocuklarla ve çocukların yaşadıkları baskılarla ilgili verdiği soru önergesine cevap verdi.

Bekir Bozdağ 472’si hükümlü ve 1442’si tutuklu, toplam 1914 çocuğun cezaevinde olduğunu belirtti. 353 çocuğun ise hükümlü veya tutuklu annelerin yanında kaldığını açıkladı.

Bozdağ önergeye verdiği cevapta çocukların ortalama tutukluluk sürelerinin ise 110 gün olduğunu kaydetti.

Çocukların çoğu tutuklu

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’nden Zafer Kıraç ve Mustafa Eren geçen sene bianet’e verdiği söyleşide yaklaşık 2000 çocuğun cezaevlerine olduğunu ve bunun 1608’inin tutuklu, dörtte birinin ise hükümlü olduğunu anlatmıştı.

71 şikayet

Cevapta Bozdağ, 2002’den itibaren ceza infaz kurumlarında bulunan çocuk hükümlü veya tutuklulara kötü muamele iddiasıyla ilgili olarak, Adalet Bakanlığı’na toplam 71 şikayet başvurusunun ulaştığını, bu şikayet başvurularının darp, tehdit, hakaret, keyfi muamele, sosyal faaliyetlerin, telefon ve dilekçe hakkının engellenmesi ve sağlık sorunları ile ilgilenilmemesi iddialarını içerdiğini söyledi.

Cevapsız sorular

Soru önergesinde belirtilen diğer hususlarda istenilen ayrıntıda istatistiki bilgi bulunmadığını belirten Bozdağ, Buldan’ın 2002’den beri cezaevinde yaşamını yitiren çocukların olup olmadığı sorusunu cevapsız bıraktı.

Cevabı verilmeyen bir diğer soru ise cezaevindeki çocuklardan kaçının siyasi suçlardan dolayı tutuklandığıydı. (YÖ/YY)

Soru önergesine ve cevabına buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak: bianet.org